Zimski sportovi

Aamodt u lovu na četvrto uzastopno zlato!?

Bruno Pilon • srijeda, 05.02.2003.

Jedan od najveći skijaša svih vremena, Norvežanin Kjetil Andre Aamodt, u prilici je na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu postati svjetskim prvakom u kombinaciji po četvrti puta za redom. Za taj nesvakidašnji pothvat ponovo će morati dokazati svoju svestranost u spustu i slalomu. Apsolutnim dominacijama na Svjetskim prvenstvima 1997. godine u Sestriereu, 1999. godine u Vailu i 2001. godine u St. Antonu, treba dodati da je veliki Norvežanin i aktualni olimpijski pobjednik u istoj disciplini iz Salt Lake Citya.

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Na Olimpijskim igrama srebro je osvojio senzacionalni Bode Miller, koji je i u St. Moritzu jedan od najvećih favorita. Veliki nedostatak Amerikanca su hazarderski nastupi na rubu ispadanja, ludo hrabre vožnje s geslom "ili sa štitom ili na njemu". S druge strane Miller je prije nekoliko dana izborio srebro u superveleslalomu, koje nitko nije očekivao i koje mu zasigurno ulijeva dodatnu dozu samopouzdanja i agresivnosti za napad na kombinacijsko zlato.

Miller je prošle sezone bio poznat kao specijalist za tehničke dicipline, dok je ove godine izrastao u svestranog skijaša i ozbiljno se uključio u borbu za veliki Kristalni globus sa Stephanom Eberharterom. Aamodt, Miller i Kjus su zapravo jedini skijaši koji ove sezone nastupaju i osvajaju bodove u sve četiri discipline, a to ih naravno gura u najuži krug kandidata za medalje u kombinaciji na Svjetskom prvenstvu.

Dvije kombinacijske utrke za Svjetski kup održane su ove sezone. U Wengenu je slavio Aamodt, i to baš ispred Millera i Lasse Kjusa. Aamodt je bio uspješniji od Millera i u spustu i u slalomu, ali je razlika između njih bila samo 33 stotinke sekunde. Nastavak velikog dvoboja očekivao se u Kitzbuehelu, ali niti jedan od njih nije došao do pobjedničkog postolja. Aamodt je u spustu bio odličan treći, ali je u slalomu odustao, dok je Miller nakon promašenih vrata u slalomu ipak završio utrku sa ogromnim zaostatkom što mu je bilo dovoljno za peto mjesto. Tako je iznenađujući pobjednik Kitzbuehela postao Austrijanac Michael Walchhofer, inače klasični spustaš. Drugi je bio mladi Norvežanin Aksel Lund Svindal, a treći Švicarac Didier Defago.

Na startu natjecanja za kombinaciju, osim spomenutih univerzalaca, vidjeti ćemo niz klasičnih spustaša poput Ghedine, Kernena, Rahlvesa, Walchhofera i Defaga, a svoju priliku za uspjeh tražiti će i poznati slalomaši Schoenfelder, Rocca, Matt, Raich, Karlsen i Sasaki.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!