Zimski sportovi

Janica Kostelić spremna za kombinaciju

Bruno Pilon • ponedjeljak, 10.02.2003.

Završen je prvi dio Svjetskog skijaškog prvenstva u kojemu su prevladavale brze discipline. U tjednu pred nama na redu su veleslalomi i slalomi u ženskoj i muškoj konkurenciji, te kombinacija za djevojke, discipline u kojima će i hrvatsko skijanje imati važnu ulogu. Prvu priliku za prvu hrvatsku medalju sa svjetskih prvenstava imati će Janica Kostelić u kombinaciji. Ne treba kriti da je najbolja svjetska skijašica prvi favorit discipline u kojoj skijašice u samo pet sati moraju pokazati sve što znaju u spustu i slalomu. Janica je bolja nego ikad u brzim disciplinama, a o slalomskoj formi najbolje govore četiri pobjede u Svjetskom kupu i čak 610 od 700 mogućih bodova u toj disciplini.

Ove sezone u Svjetskom kupu bodovala se samo jedna kombinacija spusta i slaloma u Lenzerheidu, gdje je Janica dokazala svoju apsolutnu dominaciju s velikih 3.49 sekunde prednosti ispred drugoplasirane Martine Ertl. Njemica je i po Janičinim riječima njena najveća konkurentica u St. Moritzu, a i braniteljica je zlatnog odličja s prošlog prvenstva u St. Antonu, gdje je Janica pala u slalomu.

Svakako treba računati i na mlade austrijske nade Nicole Hosp i Christine Sponring, koja je danas bila odlična osma u klasičnom spustu. Osim Ertl veliki adut njemačkog skijanja je mlada Maria Riesch, koja je bila treća u Lenzerheidu, a i iskusna Hilde Gerg, odlična na treninzima spusta.

Raspored natjecanja je takav da se prvo vozi spust, pa onda slalom, dakle obrnuto nego na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu, gdje je Janica uvjerljivo trijumfirala: "Mislila sam o tome što mi više odgovara, ali na kraju sve dođe na isto. Ako je prvo slalom onda nabijam prednost, ali još nisam sigurna je li to dovoljno za spust, pa i u njemu riskiram. Ovako je važno što bolje voziti spust i onda vidjeti gdje ste, pa pojačati u slalomu." Za kombinacijsko natjecanje prijavljena je 31 skijašica, a Janica će u spustu, koji počinje u 10 sati, startati kao 26.

Janičino raspoloženje popravilo je vedro i sunčano vrijeme, a i ekipiranje hrvatske skijaške reprezentacije. Ivica Kostelić stigao je na poprište Svjetskog prvenstva u subotu nakon priprema u Innerkremsu, Nika Fleiss dolazi u nedjelju sa svojim trenerom Slavišom Weinerom također iz Innerkremsa, a Ana Jelušić doći će u St. Moritz s trenerom Zoranom Sabolom nakon nedjeljne FIS utrke u Ravnama na Koroškem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!