Zimski sportovi

SP: Ovacije za Kwan, Idora završila na 24. mjestu

Davor Sajko, Maša Babić • nedjelja, 30.03.2003.

Jedina hrvatska predstavnica na Svjetskom prvenstvu u umjetničkom klizanju što se održalo u Washingtonu osvojila je 24. mjesto. Idora Hegel je u finale ušla kao 24. te za otklizani slobodni program ocijenjena kao 23. što je na kraju ipak bilo dovoljo za 24. mjesto.

Slika 1 od 1.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju održano u Washingtonu obilježeno je prosvjedima, ali ne onima protiv rata, već protiv novog načina ocjenjivanja ( 14 sudaca daje 14 ocjena od kojih kompjuter odabire 7). Bez obzira na novi način ocjenjivanja Amerikanka azijskog podrjetla Michelle Kwan briljirala je u svojim nastupima i osvojila svoj 5. naslov svjetske prvakinje. Mišljenje publike koja je klicala na svaki njezin pokret dijelili su i suci od kojih je dobila dvije najviše ocjene za prezentaciju (6.0).

Drugoplasirana Ruskinja Elena Sokolova sa također izvrsnom izvedbom i bolje tehnički potkovanim slobodnim programom ipak nije mogla prestići savršen umjetnički dojam koji je ostvarila Kwan. Trećeplasirana, prema nekima pomalo nezasluženo, bila je Fumie Suguri iz Japana. Hrvatska reprezentativka Idora Hegel osvojila je tek 24. mjesto spustivši se tako za 10 mjesta od prošlogodišnjeg plasmana. Loš plasman u kratkom programu nije uspjela popraviti ni u slobodnom programu gdje je stalno griješila u skokovima, a ni najavljivanu kombinaciju od dva trostruka skoka nije izvela. Umjetnički dojam također nije bio baš sjajan. Kanadski plesni par Shae-Lynn Bourne i Victor Kraatz oprostili su se od natjecateljskog klizanja na najbolji mogući način.

Otklizali su svoj program s aktualnom temom mira i osvojili zlatnu medalju ostavivši iza sebe prošlogodišnje prvake Irinu Lobačevu i Iliju Averbuka. Broncu je osvojio plesni par iz Bugarske Albena Denkova i Maxim Stavijski. U konkurenciji sportskih parova dominirali su Kinezi i Rusi pa su tako naslov prvaka obranili Xue Shen i Hongbo Zhao, a sljedili su ih europski prvaci Tatiana Totmjanina i Maksim Marinin. Maria Petrova i Aleksej Tikhonov bili su treći, dok su europski doprvaci Sarah Abitbol i Stephane Bernadis potpuno razočarali 12. mjestom. Prošlogodišnji svjetski prvak Aleksej Jagudin zbog ozljede je ove godine sa tribine promatrao svog najvećeg sportskog protivnika Jevgenija Plušenka kako osvaja zlato napokon se oslobodivši njegove sjene. Srebro je osvojio tehnički odličan Timonthy Goebel iz SAD-a, a broncu karizmatični Japanac Takeshi Honda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!