Zimski sportovi

NHL: Završena regularna sezona

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 07.04.2003.

Sinoć je odigrano i posljednjih 10 utakmica regularnog dijela ovogodišnje National Hockey League, a puno toga se odlučivalo čak i u tim, 82. utakmicama. Dallas je iskoristio kiks Detroita (poraz u Chicagu) te je pobjedom protiv Nashvillea osvojio zapadnu konferenciju, dok je Colorado po rekordni, deveti puta, osvojio svoju diviziju nakon što je Vancouver kod kuće izgubio od Los Angelesa...

Detroit je trebao pobjedu u Chicagu kako bi osvojio prvo mjesto u konferenciji i prednost domaćeg leda barem do konferencijskog finala, a kako je Chicago davno izgubio nade o doigravanju, mogao se očekivati lagan posao za Red Wingse. Ipak, oni koji su očekivali upravo to, nisu u kalkulaciji uzeli u obzir staro rivalstvo Chicaga i Detroita, koje je ovoga puta motiviralo Blackhawkse. Eric Daze postigao je dva gola za domaće predvodivši ih do produžetka, u kojem su slavili pogotkom Tylera Arnasona. Uz Mjaltbya i Robitalliea, strijelac za aktualne prvake bio je Sergej Fedorov, kojem je to bio 400. NHL gol.

Kada je objavljen rezultat iz Chicaga u American Airlines Areni, navijači Dallasa priredili su ovacije svojim Starsima, koji su tako postali pobjednici zapadne konferencije po treći puta u šest godina, a što je posebno slatko, lani se uopće nisu plasirali u doigravanje. Protiv Nashvillea Dallas nije imao puno problema, strijelci za 2:0 pobjedu bili su Stu Barnes i Ulf Dahlen, dok se za ostalo pobrinuo Marty Turco s 21 obranom. Turco je tako snizio, ionako već rekordni, prosjek primljenih pogodaka po utakmici na 1,72, što je uvjerljivo najbolji prosjek svih vremena.

Colorado se lako obračunao sa St. Louisom, koji je odmarao nekoliko ključnih igrača uoči doigravanja, jer Blues se ionako nisu mogli pomaknuti s petog mjesta. S druge strane, Avsi su igrali za naslov pobjednika divizije Northwest, a njihova odlučnost se vidjela na semaforu već na kraju prve trećine koju su domaći dobili sa 3:0 golovima Šakića, Morrisa i Footea. Kasnije je svoj 50. pogodak ove sezone postigao Milan Hejduk postavši tako najbolji strijelac lige (dodao i dva asista), dok je naslov igrača s najviše poena ponio Peter Forsberg, koji je zabilježio gol i dvije asistencije. "Lavina" je tako osvojila svoju diviziju po deveti puta u nizu, čime su srušili rekord od osam uzastopnih godina koliko su divizijom vladali Montreal Canadiensi (1974. - 1982.).

Vancouver je, inače, imao sve u svojim rukama, pobjedom protiv LA-a Canucksi su mogli biti bolji od Colorada, dok je Markus Naslund mogao prestići i Hejduka i Forsberga na ljestvicama strijelaca. Ipak, sve ideje domaćih spriječio je vratar Kingsa Jamie Storr, koji je obranio 27 udaraca Canucksa, dok su se za dva pogotka pobrinuli Miko Eloranta te Eric Belanger.

NHL, nedjelja 6. travnja: Dallas - Nashville 2:0; Chicago - Detroit 4:3 (pr.); Colorado - St. Louis 5:2; Vancouver - Los Angeles 0:2; Minnesota - Columbus 4:3; Carolina - NY Islanders 1:2; Florida - Philadelphia 2:6; Atlanta - Tampa Bay 6:2; San Jose - Phoenix 3:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!