Zimski sportovi

NHL: Pregled sezone - momčadi

Tomislav Pacak • utorak, 08.04.2003.

U nedjelju navečer završen je regularni dio NHL sezone, a kako već u srijedu počinje doigravanje za novog prvaka, malo je vremena ostalo za rekapitulirati netom završenu sezonu. Kao i uvijek, iznenađenja nije nedostajalo, a svako pozitivno pratilo je i neko negativno. Sezona će sigurno u najljepšoj uspomeni ostati Ottawa Senatorsima, koji su po prvi puta u klupskoj povijesti postali vlasnici Presidents Trophya...

113 osvojenih bodova bilo je dovoljno Ottawi za naslov najbolje momčadi sezone, i samim time prednost domaćeg leda kroz doigravanje. Uspjeh Ottawe tim je veći kada se zna da je klub tijekom siječnja podnio prijavu za stečaj, dakle, najbolji klub NHL-a je - u bankrotu. Na Istoku su Ottawu dobro pratili New Jersey, koji se oporavio nakon loše prošle sezone i opet je među najboljima, te Philadelphia koja je zabilježila najbolji gostujući učinak u NHL.

Tampa Bay iznenadila je i sama sebe osvajanjem divizije Southeast, s bodom ispred Washingtona, Toronto i NY Islandersi imali su solidnu sezonu baš prema očekivanjima, dok su Boston i Washington malo podbacili, ali ipak ulovili vlak za play-off u kojem bi mogli napraviti "nered". Bez sumnje, dva kluba koji su najveća razočaranja sezone su NY Rangersi i Carolina. Njujorčani su s najskupljom momčadi lige "uspjeli" propustiti postsezonu šesti puta zaredom, dok su Hurricanesi samo godinu dana nakon nastupa u Stanley Cup finalu postali momčad s najmanje bodova u ligi, zaista čudnovati pad lani najbolje momčadi Istoka.

Mlada momčad Atlante pokazala je u drugom dijelu sezone da u Heatleyu i Kovaljčuku ima dvojac za iduće desetljeće, a u treneru Bobu Hartleyu stručnjaka koji mladiće može odvesti u doigravanje iduće godine. Na kraju, žalosti loša sezona Pittsburgha, prvenstveno jer to nije bio način na koji se od hokeja trebao oprostiti jedan od najvećih, Mario Lemieux, koji se najvjerojatnije neće opet vratiti na led.

Zapad je tek posljednjeg dana dobio svog pobjednika, Dallas je uspio iskoristiti kiks Detroita te je tako postao pobjednik zapadne konferencije po treći puta u šest godina. Kad se zna da su Starsi lani propustili doigravanje jasno je da je njihov uspjeh velik, a i zaslužen, jer Starsi su na vrhu Zapada proveli veći dio sezone. Detroit, pak, nije bio na razini spektakularne prošle godine, no odličnim nizom pri kraju sezone Red Wingsi su došli nadomak prvog mjesta, koje su ipak prepustili Starsima. Bez obzira na to, aktualni prvaci pokazali su svu svoju snagu, i moraju se smatrati prvim favoritima u play-offu.

Colorado je nakon katastrofalnog starta (po njihovim kriterijima) otpustio Boba Hartleya i za trenera postavio neiskusnog Tonya Granata. Ovaj se, pak, pokazao vrlo dobrim rješenjem, Avsi su briljirali u drugom dijelu godine, i s pravom se u Denveru nadaju novom Stanley Cupu. Vancouver je veći dio godine bio čak i kandidat za Presidents Trophy, predvođen sjajnim dvojcem Bertuzzi - Naslund, no na kraju su se Canucksi morali zadovoljiti četvrtim mjestom na Zapadu.

St. Louis je, zapravo, jedina momčad na Zapadu koja je odigrala baš prema očekivanjima, dok su Minnesota i Anaheim sve iznenadili plasmanom u doigravanje. Wild su u play-offu po prvi puta u kratkoj povijesti kluba, a to mogu najviše zahvaliti granitnoj obrani predvođenoj vratarima Rolosonom i Fernandezom. Anaheimu se sjajnim pokazao trade u kojem je "moćna patka" postao Sandis Ozolinsh, koji je Anaheimu donio braniča koji zna zabijati golove i pripremati ih suigračima.

Edmonton bi bio i bolji da ga nisu mučile ozljede, što svakako vrijedi i za Los Angeles koji je srušio NHL rekord po broju dana koliko su njegovi igrači bili ozljeđeni. Chicago je razočarao nakon dobre lanjske sezone, kao i Calgary kod kojeg su Jarome Iginla i Chris Drury igrali ispod renomea. Phoenixov najveći problem bile su česte ozljede prvog vratara Seana Burkea, s kojim su "kojoti" imali sjajan učinak, dok su bez njega uglavnom knjižili poraze.

San Jose je u potpunosti podbacio, u jadu je mijenjao i svoj "kamen temeljac", Owena Nolana, u Toronto, pa budućnost Sharksa ne izgleda blistavo. Columbus se očigledno nije uspio uklopiti u ligu brzinom kojom je to učinila Minnesota (zajedno ušli u ligu 2000. godine). Nashville je veći dio godine bio u lovu na play-off, no u posljednjih 15 utakmica Predatorsi nisu niti jednom slavili, pa ostaje samo nada da će iduće godine biti konstantniji.

Najviše golova postigao je Detroit (269), slijede ga Vancouver (264), te Ottawa sa 263 gola. S druge strane, najčvršću obranu imali su New Jersey i Philadelphia (166 primljenih golova), a slijedi Dallas koji je primio tri pogotka više. Senatorsi su zabilježili najviše pobjeda (52), Pittsburgh najviše poraza (44), dok je Tampa pobijedila u broju remija (16). Najbolji učinak kod kuće zabilježio je Dallas, dok je Philadelphia bila najnezgodniji gost.

Konačni poredak, sezona 2002./03.:
Istočna konferencija: Ottawa 113, New Jersey 108, Tampa Bay 93, Philadelphia 107, Toronto 98, Washington 92, Boston 87, NY Islanders 83...NY Rangers 78, Montreal 77, Atlanta 74, Buffalo 72, Florida 70, Pittsburgh 65, Carolina 61.

Zapadna konferencija: Dallas 111, Detroit 110, Colorado 105, Vancouver 104, St. Louis 99, Minnesota 95, Anaheim 95, Edmonton 92...Chicago 79, Los Angeles 78, Phoenix 78, Calgary 75, Nashville 74, San Jose 73, Columbus 65.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!