Zimski sportovi

NHL: Ususret doigravanju

Tomislav Pacak • srijeda, 09.04.2003.

S četiri utakmice večeras počinje NHL doigravanje, na kraju kojega će istočna i zapadna konferencija dati svoje predstavnike u Stanley Cup finale, koje će, pak, dati najbolju hokejašku momčad ove godine. Tko su favoriti, a tko bi mogao iznenaditi, pročitajte u ovoj najavi NHL playoffa...

Prvi nositelji istočne konferencije, Ottawa Senatorsi ne bi trebali imati težak zadatak protiv NY Islandersa. Iako se Sensi nisu proslavili u proteklim postsezonama, uglavnom ispadajući od rivala Toronta, najbolja momčad regularne sezone ima boljeg vratara, bolju obranu i puno bolji napad od Njujorčana, pa prolaz Ottawe ne bi trebao biti upitan. U regularnoj sezoni Sensi su slavili dva puta (po jedan poraz i remi), a dvoboj će posebno interesantan biti zbog Alekseja Jašina, igrača Islesa, a bivšeg napadača Ottawe, koji sada u glavnom gradu Kanadu nije baš omiljen.

New Jersey - Boston je već zanimljiviji par, iako Boston nije briljirao u regularnoj sezoni. No, lani su Bruinsi bili sjajni baš tada, da bi razočarali u doigravanju, pa nije nemoguć suprotan rasplet ove godine. Devilsi su imali impresivnu obranu tijekom sezone, na čelu s Martinom Brodeurom, i upravo zbog toga favoriti su protiv Bostona. Regularni dio sezone završio je 2-1-1 u korist New Jerseya, dok su u playoffu ove momčadi igrale dva puta, a obje su slavile po jednom.

Tampa Bay je s bodom prednosti osvojila diviziju Southeast ispred Washingtona, a Capitalsi će imati priliku za uzvrat već u prvom krugu doigravanja. Iako je Tampa treći nositelj, Capsi su možda i favoriti u ovom susretu, ne samo zbog zvijezda poput Jaromira Jagra i Petera Bondre, već i zbog više playoff iskustva. Ipak, Tampa neće jeftino "prodat svoju kožu", "munje" su igrale čvrst hokej, imaju dobrog vratara i ova serija morala bi biti vrlo zanimljiva. U regularnom dijelu sezone Washington je slavio tri puta, a Tampa dvaput.

Posljednji par Istočne konferencije možda je i najzanimljiviji, jer i Philadelphia i Toronto vjeruju da imaju momčadi sposobne doći čak i do finala. Maple Leafsi imali su dosta problema s ozljedama kroz sezonu, no u punom sastavu mogu igrati sa svakim. To posebno vrijedi u doigravanju, kroz protekle godine Leafsi su pokazali da su najbolji kada je najpotrebnije. S druge strane je Philadelphia, s iznimno jakom (igrački) momčadi, no momčadi koja je nekoliko godina u nizu razočarala svoje navijače u doigravanju. Prednost Flyersima zbog jakog igračkog kadra i vrlo dobrog gostujućeg učinka, nada Leafsima zbog tradicionalne hrabrosti i čvrstoće.

Dallas je kao prva momčad Zapada za "nagradu" dobio Edmonton Oilerse, a to je šesti puta u sedam godina da se te dvije momčadi susreću u postsezoni. Prednost je na strani Dallasa, ne samo zbog prednosti domaćeg leda i objektivno jače ekipe, već i zbog činjenice da su posljednje četiri playoff serije dobili upravo Starsi. Ipak, Oilersi su svaki puta bili jako blizu, i veliko rivalstvo između dvije ekipe garancija je iznimno izjednačene i uzbudljive serije, možda i najzanimljivije u prvom krugu.

Detroit ne bi trebao imati problema protiv Anaheima, kojem je ovo treći nastup u playoffu, a prva dva puta ispao je, naravno, upravo od Red Wingsa. Prvaci su sa 3-1 bili bolji u regularnoj sezoni, a lista All-star igrača na rosteru Detroita garantira navijačima drugi krug. Naravno, "moćnim patkama" ostaje nada u iznenađenje, no ono je moguće samo ako "najmoćnije patke" poput Kariye i Ozolinsha budu na najvišoj razini, kao i vratar Jean-Sebastien Giguere.

Colorado je također veliki favorit protiv Minnesote, kojoj je ovo prvi nastup u doigravanju. No, Wild će imati veliko iskustvo u liku i djelu trenera Jacquesa Lemairea, koji je osam puta osvajao Stanley Cup kao igrač te 1995. kao trener New Jersey Devilsa. Avsi su dobili ovogodišnju seriju sa 2-1-2, a čvrsta obrana Minnesote bit će na velikim kušnjama protiv Forsberga, Šakića ili Hejduka.

Na kraju preostaje i vrlo izjednačeni par Vancouver - St. Louis. Canucksi su dobili regularni dio sa 2-1-1, a u te četiri utakmice pala su čak 33 gola, pa možemo očekivati spektakl u ovom dvoboju. Vancouver ima malu prednost zbog sjajnog dvojca Bertuzzi-Naslund, dok Blues imaju možda i dužu klupu, pa će tek vrijeme pokazati tko će donijeti prevagu u zanimljivom susretu.

NHL doigravanje, parovi 1. kruga:
Istočna konferencija: Ottawa (1) - NY Islanders (8); New Jersey (2) - Boston (7); Tampa Bay (3) - Washington (6); Philadelphia (4) - Toronto (5);
Zapadna konferencija: Dallas (1) - Edmonton (8); Detroit (2) - Anaheim (7); Colorado (3) - Minnesota (6); Vancouver (4) - St. Louis (5);

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!