Zimski sportovi

Pobjeda i kasno buđenje Hrvatske

Davor Sajko • nedjelja, 20.04.2003.

U posljednjem nastupu na Svjetskom prvenstvu Divizije I, skupine B u Zagrebu je Hrvatska sa 7:5 (3:0, 1:2, 3:3) savladala Estoniju i tako došla do svoje jedine pobjede. Bez obzira na pobjedu protiv Estonije Hrvatska je ispala iz Divizije I.

Slika 2 od 3.
Foto: Rajko Sajko

Odličan završetak Svjetskog prvenstva Divizije I, skupine B u Zagrebu. Napokon su hrvatski hokejaši uspjeli i danas fenomenalnu publiku razveseliti pobjedom. Neočekivano lako i brzo su naši reprezentativci došli do vodstva od 3:0 već u prvoj trećini. Estonce je "načeo" najmlađi hrvatski reprezentativac Tomislav Grozaj u šestoj minuti susreta na odličnu asistenciju Lovrenčića. Iznenađujuće vodstvo nešto je kasnije i povećano u dva navrata. Veljko Žibret je iskoristio dva igrača više na ledu i povećao vodstvo na 2:0, da bi do kraja prvih 20 minuta Damir Gojanović još jednom zatresao mrežu estonskog vratara.

Druga trećina nije dobro započela i Estonci su uspjeli smanjiti na 3:2 i kada je "u zraku visio" izjednačujući pogodak, udarac Igora Jačmenjaka skoro sa plave crte uz malu pomoć jednog estonskog igrača završio je iza leđa estonskog vratara Terentjeva. Pogodak koji je vratio potrebnu sigurnost u redove hrvatske reprezentacije.

Poput prve trećine, započela je i posljednjih 20 minuta susreta. Prvo je Oliver Ciganović solo prodor na dodavanje Gojanovića završio pogotkom, da bi sredinom treće trećine u samo 30 sekundi Daniel Plahutar i Roman Pokos doveli Hrvatsku u nedostižno vodstvo od 7:2.

Slika 1 od 2.
Foto: Rajko Sajko

Pomalo su živci popustili kod Estonaca te je u 52. minuti susreta došlo do šakačkog obračuna između Filipova i Žibreta. Trajao je obračun nekoliko minuta, kada su suci ipak uspjeli Žibreta "skinuti" s Filipova. Obojica su zaradili kaznu igre i prijevremeno napustili led s nekoliko plavica i ogrebotina.

Nakon Pokosovog pogotka došlo je do opuštanja naših reprezentativaca što su iskoristili Estonci za tri pogotka u nizu. Međutim, bilo je to nedovoljno da se pokvari veliko slavlje u Ledenoj dvorani Doma sportova. Pokušali su Estonci u posljednje dvije minute vađenjem golmana doći do prilike da poravnaju, ali bezuspješno.

Kako više nije bilo šansi da Estonci ugroze vodstvo pobjedu Hrvatske, posljednje tri minute susreta priliku da na Svjetskom prvenstvu pokaže svoje vratrske sposobnosti dobio je najstariji hrvatski reprezentativac, 38-godišnji Dragutin Ljubić.

Slika 3 od 4.
Foto: Rajko Sajko

Kao i u dosadašnja četiri susreta posebna su priča i ovaj puta bili navijači. Bez obzira na Uskrs i na činjenicu da današnji susret nije o ničemu odlučivao, skoro 4.000 gledatelja je napunilo Ledenu dvoranu Doma sportova. Navijanje i ovaj puta nije izostalo, a igrom, na kraju i dresovima i pobjedničkom gusjenicom na ledu odužili su se hrvatski reprezentativci.

Strijelci: 1-0 GROZAJ Tomislav (5.41); 2-0 ŽIBRET Veljko (11.07); 3-0 GOJANOVIĆ Damir (16.52); 3-1 KONOSEV Denis (20.54); 3-2 SALAGIN Jevgeni (32.16); 4-2 JAČMENJAK Igor (34.07); 5-2 CIGANOVIĆ Oliver (42.57); 6-2 PLAHUTAR Daniel (50.25); 7-2 POKOS Roman (50.54); 7-3 IVANOV Maksim (52.36); 7-4 AGNEVSTSIKOV Aleksandr (57.07); 7-5 OSSIPENKOV Igor (58.55)


Surenkin Vesa, trener Estonije: "Možda nismo bili dovoljno spremni, a Hrvatska je više željela ovu pobjedu od nas"

Vlado Kučera: "Ispali smo jer su četiri reprezentacije s kojima smo igrali jače od nas. Bez obzira na to Hrvatska je ovom utakmicom dokazala da zaslužuje ostati u Diviziji I. Siguran sam da će se ona tamo sljedeće godine vratiti."

Ivano Zanatta: "Ne žalim za ničim, zadovoljan sam trudom igrača, sportski duh vrlo je važan za momčad. Međutim, ako žele napredovati ne mogu živjeti u uvjetima u kojima žive danas. Potrebno je više posvetiti hokeju."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!