Zimski sportovi

Počinje SP u hokeju na ledu u Finskoj

Tomislav Pacak • subota, 26.04.2003.

Nakon što su prošlog tjedna Zagreb i Budimpešta bili domaćini SP u hokeju na ledu divizije 1, danas u Finskoj počinje Svjetsko prvenstvo u istom sportu, ali onih 16 najboljih svjetskih momčadi.

Slika 1 od 1.

Do 11. svibnja, kada nas čeka veliko finale u Helsinkiju, odigrat će se puno utakmica super atraktivnog sporta, a u Finskoj će nastupiti i niz velikih zvijezda iz National Hockey League, iako, naravno, dosta sjajnih igrača neće moći igrati za svoje reprezentacije zbog obveza prema NHL klubovima...

Svjetsko prvenstvo neće biti atraktivno kao olimpijski turnir u Salt Lake Cityu, prvenstveno iz razloga što je u NHL sredina doigravanja, pa mnogi vodeći igrači svijeta još uvijek imaju obvezu prema svojim klubovima. Međutim, rana ispadanja iz doigravanja Detroita, Colorada, Toronta i drugih momčadi omogućile su reprezentacijama da u momčadi pozovu zvijezde poput Milana Hejduka, Petera Bondre ili Petera Forsberga. Stoga, očekuje nas jedan sjajan hokejaški turnir, u kojem šest ili sedam momčadi ima realnu šansu otići do samog kraja...

Finska je jedan od najvećih favorita turnira, ne samo zbog uloge domaćina već i zbog sjajnog sastava kojeg predvode NHL zvijezde Teemu Selanne, Saku Koivu i Olli Jokinen. Suomi uz spomenutu trojicu imaju još niz renomiranih igrača, uz potporu navijača svakako bi mogli do medalje, možda i one najsjajnije. Veliki protivnik na putu do zlata mogli bi im biti susjedi, Šveđani, koji imaju i možda najkvalitetniju momčad.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Švedski navijači zasigurno su se veselili ispadanju Colorada u NHL play-offu, to im je omogućilo da u sastav "upadne" Peter Forsberg, najbolji strijelac NHL netom završene regularne sezone. Uz "Velikog Petera" u sastavu "vikinga" su i Mats Sundin, odlični centar Toronto Maple Leafsa, te vratar Tommy Salo (Edmonton Oilers), uvijek sastavni dio švedske momčadi. Šveđani su na prošlom SP-u završili kao treći, ove godine žele otiće dvije stepenice više, a ni navijača zasigurno neće nedostajati s obzirom na blizinu Finske.

Aktualni svjetski prvaci Slovaci slove kao treći favoriti turnira, a obrana naslova nije nemoguća kad se zna da će za Slovačku igrati Miroslav Šatan (izvrstan na prošlom SP-u), Washingtonov Peter Bondra, pa Stumpel, Palffy i još nekolicina kvalitetnih NHL igrača. Slovaci su dugo bili u sjeni susjedne Češke koja je dominirala svjetskim hokejom od 1998. do 2001., no sada se čine kvalitetnijom momčadi od Češke, a krasi ih upravo onaj dobar timski duh koji je donio Češkoj velike uspjehe.

Kanađani su na bilo kojem turniru u hokeju jedni od favorita, pa je tako i ove godine. Dres "javorovog lista" neće nositi najveće kanadske zvijezde poput Joea Šakića, Patricka Roya i drugih, no Kanađani imaju roster prepun dobrih igrača, vjerojatno najdužu klupu od svih momčadi. Između ostalih, u momčadi Kanade, aktualnih olimpijskih prvaka, igrati će vratar Sean Burke, pa Smyth, Draper, Carter, Marleau, te mlada zvijezda Dany Heatley iz Atlanta Trashersa. Kanađani, očigledno, imaju momčad koja može konkurirati za sami vrh, pitanje je samo hoće li atmosfera biti ona "prava", kao ona u Salt Lake Cityu.

Češka nije jaka kao proteklih godina, no činjenica da će za njih ipak zaigrati Milan Hejduk (najviše golova u NHL ove sezone, 50) čini ih ozbiljnom prijetnjom najvećim favoritima. Uz Hejduka tu su i Straka, Vrbata, Modry i drugi česki internacionalci, ali i niz igrača koji igraju u Češkoj i vjerojatno nemaju kvalitetu za one najveće uspjehe. Rusi, pak, na ovo SP dolaze sa izrazito mladom momčadi, koju velikim dijelom čine aktualni svjetski juniorski prvaci, pa se čini da je u nastanku nova "crvena armija", sposobna jednog dana doseći veličinu one legendarne momčadi iz osadesetih.

Ipak, Rusi usprkos mladosti neće biti lagan protivnik, tehnički su izvrsni, a u Pavelu Datsyuku te odličnom mladom Iliji Kovaljčuku imaju NHL igrače koji znaju što je potrebno za pobjede na velikim turnirima. Amerikanci su od "velike sedmorke" vjerojatno i najslabiji, velika većina NHL igrača neće nastupati za ovu američku reprezentaciju. Od poznatijih igrača, američki dres obući će Matt Cullen, Phil Housley i Marty Reasoner, imena koja ne garantiraju previše uspjeha SAD-u.

Za nas će biti interesantno pratiti nastupe susjeda Slovenaca, koji će se boriti za ostanak, kao i lani. Trener Matjaž Šekelj dobro je posložio kockice na prošlom SP-u, a i ove godine Slovenci imaju solidne šanse za ostanak. U obrani će dominirati Medveščakov Robert Ciglenečki, a za golove će se brinuti Marcel Rodman (šest golova na prošlom SP-u), iskusni Tomas Vnuk, te dvojac iz Olimpije, Dejan Kontrec i Ivo Jan.

Prvi dio prvenstva igra se po skupinama (26. 4. - 30.4.), prve tri momčadi idu dalje, a po četiri posljednjeplasirane momčadi razigravat će za ostanak. Po tri momčadi iz skupine A i D oformit će novu skupinu E (B i C će oformiti skupinu F), gdje će momčadi igrati sa svim ekipama iz one druge skupine. Konačno, od 7. svibnja na rasporedu je završnica, od četvrtfinala u kojem će igrati E1-F4 i tako dalje, prema polufinalu, te završnoj utakmici u Helsinkiju.

Skupina A: Slovačka, Njemačka, Ukrajina, Japan.

Skupina B: Rusija, SAD, Švicarska, Danska.

Skupina C: Švedska, Kanada, Latvija, Bjelorusija.

Skupina D: Finska, Češka, Austrija, Slovenija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!