Zimski sportovi

SP: Danci šokirali SAD, domaćini uvjerljivi

Tomislav Pacak • subota, 26.04.2003.

Sa šest utakmica danas je započelo Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu koje se do 11. svibnja održava u Finskoj. I nije dugo trebalo da SP doživi svoje prvo veliko iznenađenje - Danska je sa 5:2 bila uspješnija od SAD-a.

Priredili su Danci jedno od najvećih iznenađenja svih vremena, bez obzira na relativno slab sastav američke reprezentacije. Ostali favoriti bili su puno uspješniji, slavili su Rusi, Kanađani, Česi, Finci i Šveđani...

Danska je do najveće pobjede u povijesti svog hokeja došla na temelju odličnog otvaranja utakmice, u kojoj su šokirali Amerikance sa početnih 3:0. Strijelci za taj "blitz-krieg" bili su Nordby-Andersen, Staal i Damgaard, no treba spomenuti i da su Amerikanci natpucali Dance u prvoj trećini sa 24-5. Ipak, Danci su očigledno bili precizniji, a uz preciznost, najzaslužniji za njihovu pobjedu bio je sjajni vratar Peter Hirsch koji je obranio 53 udarca Amerikanaca. Uz Hirscha, najimpresivniji u redovima Danske bio je Kim Staal s dva gola i dvije asistencije.

Češka je zasluženo slavila protiv Slovenije sa 5:2, a naši susjedi parirali su Česima izvukavši maksimum iz svojih mogućnosti, i zabilježivši tako svoj možda i najbolji rezultat protiv neke od najvećih momčadi. Vrbata, Sup, Vyborny, Hudler i Balaštik bili su strijelci za Čehe, koji su natpucali Slovence sa 45-18, dok su Rodman i Por postigli golove za "deželu".

Najpopularnijim rezultatom dana, s 5:2, slavili su i Rusi, a "žrtva" su bili Švicarci. Mladu momčad Rusije predvodio je malo iskusniji Pavel Datsyuk s golom i dva asista, od ostalih zvijezda treba istaknuti i pogodak Atlantinog Ilije Kovaljčuka. Kanađani su bili vrlo čvrsti u svom debiju, 3:0 protiv Bjelorusije zvuči vrlo dobro za početak. Sean Burke trebao je obraniti samo 13 udaraca za shutout, jer je obrana Kanade odlično odradila svoj posao ne dopustivši Bjelorusima niti jedan ozbiljniji pokušaj. Za prvi gol Kanade pobrinula se Edmontova veza, Brewer-Comrie-Smyth, potonji je bio strijelac za 1:0. Kasnije su po pogodak dodali Heatley i Comrie, više nego dovoljno za uvjerljiv start Kanađana.

Domaćin je sa 5:1 bio bolji od Austrije, a Suome je predvodio branič Tony Lydman s dva pogotka, dok je kapetan Saku Koivu dodao gol i asist. Na kraju, Švedska nije briljirala protiv Latvije, ali je zasluženo ubilježila prve bodove zahvaljujući 3:1 pobjedi.

Skupina B: SAD - Danska 2:5; Švicarska - Rusija 2:5;
Skupina C: Kanada - Bjelorusija 3:0; Švedska - Latvija 3:1;
Skupina D: Češka - Slovenija 5:2; Finska - Austrija 5:1;

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!