Zimski sportovi

SP: Slovačka ipak do medalje

Maša Babić • subota, 10.05.2003.

Prošlogodišnji svjetski prvaci u hokeju na ledu ove godine morat će se zadovoljiti tek brončanom medaljom. Nakon što su u polufinalu izgubili od Švedske, Slovacima je utakmica za treće mjesto ipak vratila osmijehe na lica.

Slovačka je u tom susretu pobijedila susjednu Češku s 4:2, čime su se "osvetili" Česima za izgubljeno finale Svjetskog prvenstva 2000., završeno rezultatom 5:3. Na listi strijelaca Češka i Slovačka su, pak, bile izjednačene, Zigmund Palffy i Jozef Stumpel sakupili su svaki po 15 bodova. Palffy je ubilježio sedam golova i osam asistencija, a Stumpel četiri gola i 11 asistencija.

Utakmica je počela dvjema kaznama za Češku, kada su Hejda i Štraka sjedili u kaznenom boksu, a Slovačka je iskoristila ovu drugu i povela golom Miroslava Šatana u 14. minuti. Dvije minute kasnije, Majeský je zaradio kaznu pa je Jan Hlavač uz asistenciju Kaberlea izjednačio za Češku. U posljednjoj minuti prve trećine Slovačka je opet povela još jednim golom iz power-playa kojeg je postigao Jozef Stumpel.

U drugoj trećini vratili su se Česi odmah u prvoj minuti golom Roberta Reichela, a Kaberle je ubilježio još jednu asistenciju. Bio je to posljednji češki gol na ovom Svjetskom prvenstvu. Odlučujući pogodak za 3:2 postigao je Peter Bondra, donijevši Slovačkoj brončanu medalju, kao što je i prošle godine u utakmici protiv Rusa donio zlatnu.

Pobjedu Slovačke u posljednjoj trećini "zacementirao" je Pavol Demitra pogotkom kroz noge češkog vratara Vokouna, no pobjedi je pridonio i slovački vratar Lasak odličnim obranama. Slovaci su pobjedu proslavili u desnom kutu Vokounove mreže tradicionalnim pobjedničkim zagrljajem. Igračima utakmice proglašeni su Tomaš Kaberle i Robert Švehla, kojemu je ovo ujedno i posljednja utakmica profesionalnog igranja hokeja. Nakon toga predsjednik IIHF-a Rene Fasel podijelio je brončane medalje. Sutra je na rasporedu finalna utakmica između Švedske i Kanade.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!