Ostali sportovi

Pobjeda za ostanak u elitnom razredu

Goran Pervan • nedjelja, 11.05.2003.

U posljednjoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo, hrvatski odbojkaši pobijedili su reprezentaciju Bugarske s 3:0 (25:22, 25:20, 25:21), te potvrdili treće mjesto u skupini 1, koja im osigurava ostanak u prvom razredu europske odbojke. Unatoč porazu Bugari će vidjeti EP, koje će se u rujnu održati u Njemačkoj.

HRVATSKA - BUGARSKA 3:0
Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja 250. Suci: Sodja (Austrija) i Triller (Njemačka)
HRVATSKA: Ramadža, Momić 3, Polgar, D. Nojić, Sikirić 9, Kvesić, Vulin 7, Ž. Nojić (L), Omrčen 10, Zelić 1, Kovačević 9, Ćošković 15
BUGARSKA: J. Ivanov 7, Cvetanov 8, Valov, Lazarov 1, Pejev (L), Salparov, Najdenov, Mljakov 2, Nikolov 12, N. Ivanov 4, Hristov, Konstantinov 8
Servis-poeni: Hrvatska 7, Bugarska 4
Servis-pogreške: Hrvatska 19, Bugarska 13
Blok-poeni: Hrvatska 2, Bugarska 6
Pogreške za poen suparnika: Hrvatska 21, Bugarska 21
Setovi: 25:22 (24 minute), 25:20 (22), 25:21 (23)

Pobjedom su odbojkaši završili turnir, na kojem im je bilo prognozirano sve osim - pobjede! Iznenadila je pomlađena muška reprezentacija i sebe, odigravši jako dobro i nakon Belgije u prvom kolu, svladavši u Bugarsku, lidera skupine, s 3:0.

Od samog početka pa do kraja tog susreta Hrvatska je imala laganu prednost. Uostalom, Bugari su već dan ranije osigurali prvo mjesto i plasman na Europsko prvenstvo pa nisu jurili rezultat. Naši su par igrači činili baš to.

Naime, kako je u ranijoj utakmici u nedjelju Belgija pobijedila Mađarsku 3:1, Hrvatskoj su trebala najmanje dva seta u srazu s Bugarima da osigura ostanak u prvoj europskoj skupini. Izabranici Vinka Dobrića nisu se zadovoljili sa dva seta, nego su - pobijedili!

"Ni mi se nismo nadali prije turnira da će sve ispasti tako dobro. No, sada smo pokazali da jesmo prava reprezentacija i da je izbornik napravio pravu odluku. Sada nam samo treba što više utakmica i boljih uvjeta i možemo puno napredovati", rekao je Tomislav Ćošković, a izbornik Vinko Dobrić još je jednom blistao od sreće:

"Ova generacija je bolja od moje iz 1975. kada smo osvojili broncu na Europskom prvenstvu. Ma dečki su odigrali opet nevjerojatno dobro. Iako nemam uskoro utakmica tražit ću da se igrači okupe u srpnju i odrade temeljita testiranja na Fakultetu za fizičku kulturu i da potom odigramo nešto utakmica u kolovozu. I svakako da im se omogući nastup na olimpijskim kvalifikacijama...", pun je planova Dobrić, koje sada može kovati s pokrićem.

Konačni redoslijed: 1. Bugarska 10, 2. Mađarska 9, 3. Hrvatska 9, 4. Belgija 8.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OdbojkaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!