Zimski sportovi

Kanađanima svjetska titula

Maša Babić • nedjelja, 11.05.2003.

Vrlo napetom i dramatičnom utakmicom protiv Švedske pred 13.387 gledatelja Kanada je osvojila svoj 18. naslov svjetskih prvaka. Kanađani će se nakon zlatne medalje sa Olimpijskih igara 2002. kući vratiti i sa zlatnom medaljom Svjetskog prvenstva 2003.

Iako su ove godine došli u nešto slabijem sastavu nego na Olimpijske igre, te nakon početnih kikseva na ovom prvenstvu, Kanađani su ipak uspjeli potvrditi da su najbolji. U finalnoj utakmici Kanada se opet susrela sa Švedskom kao i 1997. također u Finskoj gdje je pobjedila sa 2:1, a ove godine svaka strana je ubilježila po gol više pa je tako Kanada pobjedila sa 3:2. U prvoj trećini Šveđani su dominirali, a poveli su golom Mathiasa Tjarnqvista u 11. minuti.

Nastavio je Per-Johan Axelsson golom za 2:0 dvije minute prije kraja, no Kanađani su na odmor ipak otišli sa postignutim golom Shawna Horcoffa u zadnjoj minuti. Druga trećina bila je bez golova, ali sa mnogo grube igre i isključenja, po 8 minuta za obje reprezentacije. U zadnjoj trećini Šveđani su malo popustili pritisak što su Kanađani iskoristili za izjednačenje, strijelac je bio Shane Doan. Preostalih 10 minuta utakmice bilo je vrlo dramatično, a obilježile su ih akcije Doana i Forsberga, no mreže su ostale netaknute što je odvelo utakmicu u produžetak od 20 minuta gdje se prema novim pravilima SP-a igra 4 na 4. U produžetku se ponovila utakmica Kanade sa Njemačkom u četvrtfinalu prvenstva kada su Kanađani postigli zlatni gol.

Ovaj put zlatni gol je postigao tamnoputi igrač New York Rangersa Anson Carter. Carter je pucao na gol, no pak se odbio i vratio opet na Carterovu palicu koji je ovaj puta iznenadio Tellqvista s leđa i postigao gol koji je par minuta bio upitan. Pregledane video snimke ipak su odlučile u korist Kanade pa su tako Kanađani postali ovogodišnji svjetski prvaci, a Šveđani su se morali zadovoljiti srebrom. Ovom utakmicom obilježen je kraj Svjetskog prvenstva koji je po posjećenosti (454 693 gledatelja) bio tek nešto slabiji od onog rekordnog 1997. godine također u Finskoj (526 000). Sljedeće godine Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu održat će se u Češkoj.

Konačni poredak:

1. Kanada
2. Švedska
3. Slovačka
4. Češka
5. Finska
6. Rusija
7. Njemačka
8. Švicarska
9. Latvija
10. Austrija
11. Danska
12. Ukrajina
13. SAD
14. Bjelorusija
15. Slovenija
16. Japan

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!