Nogomet

Hrvatska pokisla na samom kraju

Dražen Patarčić • subota, 02.09.2000.


Izbornik Novoselac (dp)

Jutro je pametnije od večeri, kaže narodna poslovica. Lako je biti general nakon bitke, kaže druga. Imamo dovoljno izreka i mudrosti na svim jezicima svijeta. Ali onaj ljudski jezik nekako uvijek ostane po strani, ne čuje se, ne shvati kako treba. Najžalosnije je to što je ova mlada reprezentacija svojim zalaganjem i igrom pokazala, dokazala i razuvjerila "nevjerne Tome" da je vrlo dobar materijal. Samo prvih dvadesetak minuta Hrvati su, valjda zbog treme, zbog mladosti ili impresioniranosti prve kvalifikacijske utakmice, bili lošiji partner u ovom dvoboju. Sve ostalo, pa i od 58. minute, kada smo zbog gluposti Javorčića ostali s 10 igrača, Hrvatska je bila opasnija, konkretnija, kvalitetnija. Bolja - jednostavnije rečeno.


Gol na samom kraju (Snimio: Dražen Patarčić)

Kako protumačiti da nam Belgijanci nisu 70 minuta napravili, izradili ili izigrali našu momčad, obranu. Kako dečkima reći da su razočarali što su izgubili u zadnjem bitnom skoku, u kojem Andre Mijatović zbog povrede nije mogao ni skočiti u blok belgijskom napadaču Smoldersu. Upravo je zbog udarca u koljeno i povrede Mijatović loptu izbacio u korner i ostao na travi. Nakon što se pridignuo, lopta je upućena na peterac gdje je on trebao tu situaciju obraniti. Dečki su izginuli na terenu boreći se zakrpati neodgovorno ponašanje svog kolege.

Vratar Nikola Marić je, usprkos vlastitog priznanja da je mogao i trebao bolje reagirati kod zadnjeg zgoditka, svoj posao odradio korektno. Skinuo je nekoliko teških lopti, obranio ono što se moralo obraniti. Svojom igrom svakako je davao ton stabilnosti. Još kada popravi ispucavanje lopte bit će vrlo koristan i u fazi napada ove reprezentacije. Sabolčki i Šerić odigrali su čvrsto i korektno. Šeriću bi se možda moglo prigovoriti da je mogao kod prvog gola barem prekršajem zaustaviti prodor Belgijanaca već na 30-35 metara od gola, umjesto što je dopustio da ga se prođe, čime je Skočibušića ostavio kao posljedenjeg igrača koji nije imao rješenje, niti bio kvalitetno postavljen za bolju obranu našeg gola. Miladin je izvanredno parirao njihovom srednjem redu i vrlo često svojim loptama ubrzavao protočnost naše igre. Mijatović je gospodario terenom, osim u zadnjoj minuti kada je nakon gola odmah i zamijenjen jer je bilo očigledno da ne može više ni tri minute nadoknade izdržati. Skočibušić u ovoj reprezentaciji ima najviše prostora za napredovanje.

Javorčić je odigrao solidno prvih 45 minuta, blokirao, probijao, trčao. Ali sve što je izgradio u jednoj je sekundi srušio. Još je žalosnije da je to napravio nakon što mu je u odmoru između dva poluvremena Novoselac posebno istaknuo da se "spusti na zemlju" i da se neda isprovocirati. I to pred svim igračima. Ovakva neodgovornost treba biti nagrađena samo na način da ga se više ne poziva da "pomaže" svojom igrom. Uostalom, izjava koju je Ivan Javorčić rekao novinarima nakon utakmice, samo pokazuje njegovu nezrelost: "Žao mi je što sam dečke ostavio na cjedilu, barem da sam ga udario kako treba!" Treba li uopće neki komentar?


Mate Bilić nije uspio "jedan na jedan" (Snimio: Dražen Patarčić)

Andrić je pokazao da ima potencijal velikog igrača. Toliko kvalitetno igrati i parirati na destrukciji igre domaćina nismo odavno vidjeli. S ovom ocjenom se slažu svi izvjestitelji, ali i u konstataciji da mu ipak nedostaje onaj korak prema naprijed, malo kreativnosti, lucidnosti i ideje za "podvaliti" loptu kada Hrvatska kreće u napad. Šafarić se nije previše iskazao, ali očigledno je da dečko ima kvalitetu koju treba doraditi. Nije imao nekih poteza za pamćenje, ali niti loših trenutaka koji bi zasjenili njegov trud i trku koju je ostavio na terenu. Za kraj, čiste desetke za trud, borbenost i zalaganje idu Biliću i Bošnjaku. Dva mlada asa razbijali su domaćine već na njihovoj polovici. Uklizavali, utrčavali, dribrali, šutirali. Još da se malo bolje "osjećaju", kao što su se osjećali Bartolović i Bošnjak, spremni smo, kao i većina stručnjaka nakon ove utakmice, ali i izvjestitelja, potvrditi da se u Hrvatskoj reprezentaciji "rodio" najkvalitetniji svjetski napadački duet.

Nije strašno izgubiti utakmicu. Žalosno je samo kako smo je izgubili i zbog čega. Suce smo namjerno ostavili za kraj. "Bugarska" posla. Bili su izrazito loši, nisu dobro surađivali i imali su sva trojica većih previda i grešaka. Ne, nije bilo većih previda, ali ukupan dojam koji su ostavili i više je nego loš. Od zajedničke koordinacije, pa do samostalnih previda u razlučivanju situacije na terenu. Crveni karton je dosuđen opravdano, ali stekao se dojam da je jedva čekao da ga izvadi, razmišljajući da li je u prvih 45 minuta premalo kaznio igrače žutim kartonima, ili da li je uopće trebao kazniti "lakat" Mijatovića. Ovako, kompenzirao je vlastitu savjest, kako mu delegat ne bi imao dvije najspornije situacije mogućnosti "prišiti" u njegov loš dan suđenja.

Ostaje nam pravo vjerovati i nadati se da ćemo ove iste Belgijance u Hrvatskoj pomesti s tri do četiri gola, baš onako kako su dečki napuštajući Charleroi poručili domaćinu. Imali ste suce, imali ste Javorčića, imali ste i sreće na kraju utakmice. Ali suci i Javorčić vas neće čekati u uzvratu, a sreći je vrijeme da malo i okrene stranu.


Izjave nakon utakmice

Martin Novoselac, izbornik reprezentacije: "Igrali smo bez Pletikose, Banovića, Vranješa i Mikića. S njima smo mi sasvim druga reprezentacija. U prvih smo 15 minuta igrali ispod svoje razine. Nakon toga smo uspostavili igru i cijelu utakmicu bili ravnopravni i bolji. I kada smo bili sa deset igrača, imali smo izrazitije šanse koje nismo iskoristili. Oni su jednu od svoje dvije šanse iskoristili, ovaj korner-skok, i nema se tu što dečkima zamjeriti. Ovo je nama druga utakmica koju igramo zajedno. Prva službena. A za neki bolji rezultat treba vremena da se uigramo, postavimo, ali i trebamo biti kompletni. Naša liga je slaba i kriteriji suđenja su drugačiji nego u Europi. Trebamo se prilagoditi što prije želimo li nešto bolje napraviti. Javorčiću sam posebno napomenuo da se ne da isprovocirati. On se očito ne može suzdržati. Marić je možda mogao bolje reagirati kod drugog gola, ali je sve ostalo vrlo dobro napravio."

Nikola Marić, vratar Hrvatske: "Dogodila nam se nesreća. Prvo smo poluvrijeme odigrali malo slabije, drugo puno bolje, i da nije bilo ovog isključenja sigurno ne bi izgubili. Sve je bilo dobro do zadnje minute. Lopta je letjela u peterac na visnu glave, ja nisam smio krenuti, a krenuo sam s linije, Smolders je skočio više i bolje od Mijatovića... I ja sam kriv za ovaj zgoditak."

Darko Miladin, igrač Hrvatske: "Držali smo se dobro do zadnje minute. Ključni trenutak je, čini se, taj crveni karton Javorčića. Igrati na teškom terenu bez jednog igrača nas je brže trošilo. Iako, imali smo minutu ranije jednu priliku koju smo mogli pretvoriti u zgoditak. Bilić je izradio akciju, a na loptu je malo zakasnio Bošnjak. Očigledno je da im treba malo više vremena da se bolje upoznaju kako bi bili učinkovitiji i opasniji."

Video: Neuspio bijeg Ivana Bošnjaka

Ivan Bošnjak, igrač Hrvatske: "Žrtvovali smo se skroz, borili, zatvorili sve rupe, super odigrali, a na kraju primili onakav gol. Po meni ga nismo smjeli primiti."

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!