Tenis

US Open: Dementieva najveće iznenađenje

Ivor Krapac • četvrtak, 07.09.2000.

Rezultati:

Muškarci, četvrtfinale:
Lleyton Hewitt(Aus, 9) - Arnaud Clement(Fra) 6:2,6:4,6:3
Pete Sampras(SAD, 4) - Richard Krajicek(Niz) 4:6,7:6(6),6:4,6:2

Žene, četvrtfinale:
Jelena Dementieva(Rus) - Anke Huber(Nje, 10) 6:1,3:6,6:3,
Lindsay Davenport(SAD, 2) - Serena Williams(SAD, 5) 6:4,6:2

Juniori, muškarci, 2.kolo:
Ivan Stelko(Hrv) - Stephen Mitchell(JAR) 6:3,6:3
Ivan Cerović(Hrv) - Todd Reid(Aus) 6:4,6:7(4),6:4
Roko Karanušić - Yen Hsun Lu(Tpe, 7) 6:0,6:2
Mario Ančić(Hrv, 4) - Philipe Gubenco(Kan) 6:3,6:4

Djevojke, 2.kolo
Matea Mezak(Hrv, 13) - Scarlett Werner(Nje) 4:6,6:3,7:5.

Posljednji je Grand Slam sezone, što se održava u New Yorku, donio mnogo zanimljivih rezultata i popriličnih iznenađenja, a jedno od najvećih priredila je 18-godišnja Ruskinja Jelena Dementieva, koju sigurno nitko nije vidio tako daleko, čak u polufinalu. Posljednja je "žrtva" mlade tenisačice 10. nositeljica Anke Huber, koja je sa čak 44 neprisiljene pogreške protivnici dosta olakšala posao. Dementieva se može pohvaliti da je dobila meč zahvaljujući glavi i strpljivosti, te nije poklekla ni kad je u odlučujućem trećem setu krenula s 0-2. Huber se, nakon svega, mogla samo jadati zbog brojnih propuštenih prilika. Dementievu u polufinalu očekuje iznimno težak zadatak, dobro raspoložena Lindsay Davenport, koja je u večernjem meču nadigrala braniteljicu naslova

Serenu Williams. Davenport je, konačno bez briga oko ozljeda koje su je mučile cijelu godinu, odigrala odlično, stalno pritiskala servis protivnice, te često dobijala poene dubokim i jakim loptama, koje su Sereni onemogućile preuzimanje inicijative. Bilo je zanimljivo i nakon meča, kad je "detronizirana" braniteljica naslova komentirala razgovor Hingis i Davenport u kojem je Hingis "nagovarala" drugu nositeljicu da odigra dobro i tako spriječi moguće finale sestara Williams. "To finale mnogi ne bi htjeli, ali sam sigurna da će se jednog dana ipak dogoditi. Nitko to neće moći spriječiti… Očito je da nitko ne želi vidjeti Grand Slam finale između sestara Williams jer nas nitko stvarno ne voli." Davenport je dosta mirno replicirala: "Radilo se o šali, Martina i ja se često "zezamo". Ona mi je došla i rekla nešto u stilu: "No, trebaš konačno pobijediti Serenu, nikad je ne pobjeđuješ. Ništa ozbiljno."

Kod muškaraca smo doznali prvi polufinalni par. U mogućoj "poslastici" susrest će se najviši preostali nositelj, četvrtopostavljeni Pete Sampras i odlični mladi Australac Lleyton Hewitt, deveti nositelj turnira. Sampras je, uz prvi izgubljeni set na turniru i dosta poteškoća, nastavio pohod prema novom Grand Slam naslovu. Protivnik mu je bio za njega vrlo neugodni Nizozemac Richard Krajicek, koji je u prethodnih devet mečeva sa Samprasom imao izrazito pozitivan omjer pobjeda i poraza, čak 6-3. Ovaj put mu to nije pomoglo, premda je osvojio prvi set i imao 6-2 u "tie-breaku" drugog. Sampras je, međutim, tada napravio seriju od šest poena, izjednačio na 1-1 u setovima, te bez većih problema riješio preostala dva seta, odnosno meč. 19-godišnji Hewitt je lakoćom izbacio pobjednika nad Andreom Agassijem, Francuza Arnauda Clementa, postavši tako najmlađi polufinalist ovog turnira od 1990. i Petea Samprasa. "Pistol Pete" je tada otišao do kraja, hoće li isto uspjeti Hewittu vidjet ćemo za nekoliko dana. Sudeći prema formi u kojoj se trenutno nalazi, nije uopće isključeno. Clement je potpuno zakazao, često je griješio, te nije nalazio odgovor protiv protivnikovog servisa (18 Hewittovih asova). Kasnije je na press-konferenciji bio vrlo samokritičan: "Igrao sam strašno loše, kao da sam prespavao prva dva seta." Polufinale je na rasporedu u subotu.

Moramo i spomenuti odlične rezultate naših u 2. kolu juniorskog turnira - sva četvorica u muškoj (Ivan Stelko, Ivan Cerović, Roko Karanušić i Mario Ančić) i Matea Mezak u ženskoj konkurenciji idu u slijedeće kolo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!