Tenis

Hrvatski juniori briljiraju na US Openu

Ivor Krapac • petak, 08.09.2000.


Iako smo ostali bez predstavnika u seniorskom turniru US Opena već nakon prva dva kola, naši igrači sjajno guraju u juniorskom dijelu turnira. Čak trojica Hrvata igrati će u četvrtfinalu muškog turnira, a imamo predstavnicu i u ženskom četvrtfinalu. Mario Ančić uvjerljivo je porazio Španjolca Munoza, Ivan Cerović bez većih problema izbacio je Austrijanca Kollera, dok je Roko Karanušić bez borbe dobio meč protiv Nijemca Stadlera. Uspješan dan naših upotpunila je Matea Mezak, koja je za ulazak u četvrtfinale pobijedila Amerikanku Jackson. Počeo je rasplet i u seniorskom dijelu turnira...

Prošlog popodneva i noći na posljednjem je Grand Slam turniru sezone, što se održava u New Yorku, kompletirano muško polufinale. 6. nositelj, Rus Marat Safin nastavlja najavljeni pohod na svoj prvi Grand Slam. U četvrtfinalu je prošao težak ispit protiv ponovno raspoloženog četrnaestopostavljenog njemačkog tenisača Nicolasa Kiefera. U prvom setu je Nijemac imao prednost od 5-2, pri rezultatu 5-3 servirao je za set, no Safin se uspio vratiti, te velikom serijom od pet gemova doći do prednosti. U drugom je setu odlučio Kieferov "break" u pravom trenutku, pri rezultatu 5-4, a slijedeća je dionica igre odlučena tek "tie-breakom", koji je otišao na Safinovu stranu. Svoje prvo Grand Slam polufinale Rus je osigurao u nešto lakšem četvrtom setu. Kasnije je još jednom naglasio svoje ambicije: "Polufinale nije dovoljno, nikad nije dovoljno."

Todd Martin brani prošlogodišnji nastup u finalu (poraz od Agassija), a posljednja "pala" prepreka na njegovom putu je Šveđanin Thomas Johansson, koji je u 1. kolu izbacio Ljubičića. Ljubimac publike Martin ovaj put nije morao igrati maratonski meč, kao u prošlom kolu protiv Carlosa Moye. Sigurno će mu dobro doći nešto više vremena za odmor, premda ni s Johanssonom nije bilo posve lako - meč je trajao dva sata i 32 minute. Amerikanac je u prva dva seta bio uspješniji, pa se činilo da bi ovog puta mogao proći bez ikakvih problema. Nakon izgubljenog trećeg seta, stvari su se za njega zakomplicirale u četvrtoj dionici, kad je na samom početku izgubio servis i dospio u zaostatak. No, dva su ga "breaka", u osmoj i dvanaestoj igri, riješila svih muka.

Kod juniora opet dosta uspjeha naših, u osmini finala ispao je samo Ivan Stelko. Dalje idu Karanušić, Cerović i naš najveći adut Mario Ančić. Karanušiću je bilo najlakše, jer je njegov protivnik, Nijemac Simon Stadler, zbog ozljede predao prije početka meča. Kod djevojaka uspješno prolazi Matea Mezak, kojoj je, pri rezultatu 3-0 u odlučujućem setu, Amerikanka Jamea Jackson predala meč. U polufinalu je moguć sudar Ivana Cerovića i Marija Ančića, no najveću opasnost za takav rasplet događaja predstavlja Cerovićev slijedeći protivnik, Amerikanac Andy Roddick, 1. nositelj juniorskog turnira.

Rezultati:
Muškarci, četvrtfinale: Todd Martin(SAD) - Thomas Johansson(Šve) 6:4,6:4,3:6,7:5, Marat Safin(Rus, 6) - Nicolas Kiefer(Nje, 14) 7:5,4:6,7:6(5),6:3.

Juniori, 3.kolo: Roko Karanušić(Hrv) - Simon Stadler(Nje, 9) - predaja Stadlera, Ivan Cerović(Hrv) - Daniel Kollerer(Aut) 7:6(6),6:4, Mario Ančić(Hrv, 4) - Daniel Munoz(Špa, 14) 6:3,6:1, Ytai Abougzir(SAD, 12) - Ivan Stelko(Hrv) 6:4,7:6(3). Djevojke, 3.kolo: Matea Mezak(Hrv, 13) - Jamea Jackson(SAD) 6:7(1),7:5,3:0, predaja Jackson.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!