Tenis

Davenport i Venus Williams u finalu US Opena

Ivor Krapac • subota, 09.09.2000.

Na posljednjem Grand Slamu sezone u New Yorku odigrana su oba polufinalna susreta ženskog turnira, a rezultat je posve zadovoljavajući za domaće gledatelje - u finale su se plasirale dvije američke tenisačice. Lindsay Davenport je prohujala prvim setom protiv mlade Ruskinje Jelene Dementieve, a pri rezultatu 5:2 u drugoj dionici, uz dva "breaka" činilo se da će favoritkinja svojim servisom lako okončati posao. Davenport je, međutim, nevjerojatno popustila i propustila 40:0 i još jednu prednost, pa se u njenu igru uvukla nervoza. Dementieva je to, dakako, iskoristila, pogodila je nekoliko sjajnih "winnera" i uspjela vratiti i drugi izgubljeni servis.

Stvari su morale biti odlučene u "tie-breaku", a i tu je bilo poprilično "gusto". Ni jedna ni druga nisu popuštale na servisu, pa se došlo do 6-5 i nove meč-lopte za Davenport. Dementieva je nakon servisa agresivno pritisnula, krenula na mrežu, no Amerikanka tada dosta sretno jednim defanzivnim lobom pogađa crtu, što mlada Ruskinja više ne uspijeva stići vratiti u teren. Zaista neobičan završetak meča, ali i veliko olakšanje za Davenport, jer je Dementieva očito potpuno "zaboravila" nervozu i počela igrati dobro.

Drugi polufinalni meč je bio još izjednačeniji i jednako dramatičnog raspleta. Susrele su se suparnice iz prošlogodišnjeg polufinala, 1. nositeljica Martina Hingis i trećepostavljena Venus Williams, ali je ishod ovaj put bio drugačiji. Prvi set je pripao prvoj igračici Svijeta, a u drugom setu tamnoputa Amerikanka diže razinu svoje igre i kvalitetu susreta, te izjednačava na 1-1. Treći set je ponudio sjajan tenis i velika rezultatska uzbuđenja. Do 2:2 su obje igračice čvrsto držale servis, no tada Hingis dolazi do "breaka" i vrijedne prednosti. Williams je ponovno bila pokolebana, počela je više griješiti, što je Hingis mudro iskorištavala. Pri rezultatu 5:3 dogodio se važan trenutak - Švicarka je došla do 15:30 i sjajne prilike da "smashom" osigura dvije meč-lopte, no tada čini dosta veliku pogrešku, ubacuje loptu u sredinu terena, praktički na reket protivnice. Williams to sjajno koristi, te se odličnim bekhend-prolazom izvlači iz neugodne situacije. U slijedećoj igri Hingis je servirala za meč, ali je tad Venus već postala gotovo nezaustavljiva, pa 1. nositeljica nije uspjela doći ni do meč-lopte. U posljednja se dva gema nastavila sjajna igra Amerikanke, pomogla je s ponekom pogreškom i Hingis, pa je Williams nastavila svoj pobjedonosni niz, koji se zasad zaustavio na brojci 25.

Rezultati:
Žene, polufinale: Lindsay Davenport (SAD, 2) - Jelena Dementieva(Rus) 6:2,7:6(5), Venus Williams (SAD, 3) - Martina Hingis(Švi, 1) 4:6,6:3,7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!