Tenis

US Open: Sampras i Safin u finalu

Ivor Krapac • nedjelja, 10.09.2000.

Posljednji Grand Slam turniru sezone bliži se kraju i na programu su večeras bila muška polufinala.

Mladi Rus Marat Safin, šesti nositelj ovogodišnjeg Opena, došao je do svog prvog finala na jednom od četiri najveća svjetska turnira svladavši ljubimca domaće publike, američkog tenisača Todda Martina. Meč je riješen u tri seta, ali Safin nije imao lak posao, jer je drugi i treći set morao riješavati u "tie-breaku". Na kraju je, nakon dva sata i sedamnaest minuta igre, posao uspio okončati svojim 13. asom, što je uz velik broj izravnih poena, čak 58, Martinu onemogućavalo da preuzme inicijativu. Dvadesetogodišnji Safin je tako postao prvi ruski finalist US Opena, a u finalu će mu se u nedjelju uvečer suprotstaviti legendarni Pete Sampras.

"Pistol Pete" je nakon četiri godine ponovno došao do finala US Opena pobjedom nad Safinovim vršnjakom, Australcem Lleytonom Hewittom. Meč je okončan u tri seta, a, kao i u prvom polufinalu, dva su odlučena u trinaestoj igri, gdje je Sampras ponovno pokazao svoju superiornost. U prvom setu nije bilo oduzetih servisa, premda je Sampras pri vodstvu 5:4, odnosno 6:5 propustio četiri "break" i set-lopte. U "tie-breaku" prvog seta svoju je šansu, pri rezultatu 7:6, imao i Hewitt, no Sampras sa tri uzastopna poena rješava prvu dionicu meča u svoju korist. U drugom je setu presudio Australčev gubitak servisa u trećoj igri, te sigurno Samprasovo držanje prednosti, koje ga dovodi na korak do završnog meča turnira. U posljednjem je setu prvi put prednost stekao Hewitt, no odmah potom gubitkom servisa vraća Samprasa "u život". Do kraja seta više nije bilo ugroženih servisa, pa je ponovno odlučivala 13. igra i ponovno je, naravno, trijumfirao Sampras, ovaj put bez većih neugoda.

Finale bi trebalo ponuditi sjajan i izjednačen meč između dva igrača u odličnoj formi, ali status favorita, znajući da nikad ne zakazuje "korak do cilja", ipak valja dodijeliti Samprasu.

Rezultati, muškarci polufinale:
Marat Safin (Rus, 6) - Todd Martin(SAD) 6:3,7:6(4),7:6(1)
Pete Sampras (SAD, 4) - Lleyton Hewitt(Aus, 9) 7:6(7),6:4,7:6(5)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!