Tenis

Safin novi kralj US Opena!

Ivor Krapac • ponedjeljak, 11.09.2000.


Marat Safin

Rus Marat Safin pobjednik je posljednjeg Grand Slam turnira sezone! Safin je u finalu US Opena pobijedio najvećeg tenisa devedesetih, ako ne i povijesti - Petea Samprasa u tri seta - 6:4, 6:3, 6:3!

Iako se činilo da je Sampras već prigrabio još jedan Grand Slam naslov u finalu ga je potpuno nadigrao 20-godišnji Moskovljanin, kojemu je to prvi Grand Slam trofej. Dakako, u prvom Grand Slam finalu. I prvi Rus kojem je to uspjelo u New Yorku...

Posljednji Grand Slam sezone okončan je sinoć finalnim susretom tenisača, u kojem je dvadesetogodišnji Rus Marat Safin, šesti nositelj turnira, došao do dosad najveće pobjede u karijeri. Safin je pokorio velikog Petea Samprasa u tri seta - 6:4, 6:3, 6:3!


Prvi Rus pobjednik US Opena - Marat Safin

Safin je tako postao prvi Rus u povijesti koji se uspio okruniti naslovom pobjednika US Opena. Legendarni Pete Sampras, čovjek sa 13 Grand Slam naslova (najviše u povijesti) i četvrtopostavljeni tenisač na ovogodišnjem Openu, nije uspio pružiti sve što zna, od njega se sigurno očekivalo više, no to nimalo ne umanjuje vrijednost pobjede mladog Rusa, jer nije lako svladati nervozu u svom prvom Grand Slam finalu. Safinu je, međutim, to odlično uspjelo, tako da nije do izražaja došla golema prednost u iskustvu na strani "Pistol Petea". Safin je bio, kao i obično, vrlo čvrst na servisu, nije dopustio Samprasu nijedan "break", a uspio je u pravim trenucima agresivno pritisnuti, te postići 36 izravnih poena. Takva agresivnost dovela ga je do četiri oduzeta protivnikova servisa, što je, uz već spomenuto dobro serviranje, bilo dovoljno za pobjedu. Prvi naslov uvijek je i najslađi, no Safin je tek na početku svog puta i, sudeći prema onome što ove godine pokazuje, trebao bi imati još puno ovakvih velikih nastupa i naslova pred sobom.

Safin je također označio i početak kraja vladavine Petea Samprasa, odnosno taj primat polako preuzima nova generacija, a Safin je poput Hewitta, koji je u polufinalu izgubio od Samprasa jedan od njenih predvodnika...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!