Nogomet

Slovan - Dinamo: Modri trijumfalno kroz Bratislavu

Sportnet • četvrtak, 14.09.2000.


Očito je da nogomet nije toliko popularan u glavnom gradu Slovačke, jer se na tribinama Slovanovog stadiona sakupilo jedva 7.000 gledatelja od čega je skoro 1.000 bilo BBB. Za stadion kapaciteta 32.000 gledatelja, malo. Veći je dio modrih "drukera" došao dan prije utakmice i doslovno okupirao Bratislavu. Upoznali su BBB noćni život Bratislave, a poneki nakon sukoba u "Irish pubu" i ćeliju policijske stanice.


Bad Blue Boysi u elementu (Snimio: Dražen Patarčić)

Nakon što je Dinamo prikazao u posljednjih nekoliko utakmicu blijedu i neatraktivnu igru s zebnjom su Zagrepčani odputovali u Slovačku. Međutim, "puklo" je, u pozitivnom smislu kada je najviše trebalo. Pregazili su modri, večeras u bijelom, Slovan i ovim rezultatom (0:3) na pragu su drugog kola Kupa UEFA.

Početak susreta nije obećvao ovakav krajnji rezultat. Pritisnuo je Slovan Zagrepčane na svoju polovicu i zahvaljujući odličnim intervencijama Butine, Dinamo je do polovice prvog dijela i dalje bio bez primljenog pogotka. Bio je u prilici, na suprotnoj strani, Mikić, međutim sudac nije pokazao na bijelu točku nakon što je bio srušen u domaćem šesnaestercu. U nekoliko su navrata Slovanovi napadači opasno ugrožavali Butinu, a najveću priliku nakon nesporazuma Butine, Drpića i Sedloskog nije iskoristio Jančula u 37. minuti promašivši prazna vrata. Kazna je stigla samo minutu kasnije. Balabanov udarac zaustavila je prečka, međutim odbijena lopta došla je do Mujčina koji iskosa s sedam-osam metara uspijeva savladati Bernadyja. Nakon postignutog pogotka stanje na travnjaku se promijenilo i Dinamo postaje opasnija i angažiranija momčad. Najavljivani kao opasnost za Butinu, Jančula i Mesaroš niti jednom akcijom nisu opravdali svoju reputaciju rasnih strijelaca. Mogao je Bišćan i krajem prvog dijela povisiti vodstvo na 2:0 da je bio malo precizniji.


Bazina u prodoru (Snimio: Dražen Patarčić)

Drugi dio počeo je kao i prvo poluvrijeme, međutim Slovan je za početni pritisak imao snage za jedva deset minuta. Imali su domaći igrači opet dvije izgledne prilike u tim početnim minutama (Kriss i Sobona), ali Butina je bio opet nesavladiv. Sve je riješeno bilo u 61. minuti kada je Cvitanović izbio sam pred Bernadyja i neometan loptu pospremio iza leđa Slovanovog vratara. Nakon drugog primljenog pogotka, Slovan stihijskim napadima pokušava smanjiti rezultat, međutim bezuspješno. U 69. minuti nakon pogreške Polovaneca Sobona je bio u prilici savladati Butinu, ali njegov udarac nije bio dovoljno precizan. Ostvarivši odličan rezultat, Vlak, u drugoj polovici drugog dijela pojačava srednji red uvodeći u igru Brazilca Oliveiru umjesto Balabana te Pilipović umjesto strijelca drugog pogotka, Cvitanovića. Do kraja susreta Dinamo je pametnom igrom u potpunosti umrtvio napadače Slovana, a u četvrtoj minuti sudačke nadoknade kada su svi već očekivali posljednji sučev zvižduk Pilipović je još jednom zatresao mrežu Bernadyja.


Dinamova zadnja linija uspješno se nosila sa Slovanovim napadačima (Snimio: Dražen Patarčić)

Pokazalo se nakon ove utakmice da Slovan ipak nije toliko opasna momčad, dok je Dinamo nakon nekoliko izuzetno slabih igara u prvenstvu napokon pokazao i puno bolju igru. Problematično mjesto libera, za koje Vlak trenutačno nema pravog igrača, u večerašnjoj utakmici odlično je odigrao mladi Dino Drpić koji je uz prvo ime susreta Butinu bio najbolji igrač.

Posebna priča bili su i opet BBB. Večer prije imali su okršaj s domaćim navijačima u jednom pubu, da bi se nešto kasnije u fight uključili i slovački specijalci. Na stadionu izuzetno glasni. U poluvremenu domaći navijači preselili su se s svog dijela tribine do BBB. Verbalna provokacija "Jugoslavija, Jugoslavija" bila je dovoljna i "ples" je mogao početi. Međutim "dirigent" je opet bila slovačka specijalna policija koja je uvela red na obje strane uz nekoliko privedenih na obje strane. Bez obzira na te sitnice BBB nisu tokom cijelog susreta štedjeli dlanove i grla u "drukanju" za svoje ljubimce.

Uzvratni susret 28. rujna na Maksimiru, s obzirom na ishod večerašnjeg, trebao bi biti formalnost. Jer prema prikazanoj Slovanovoj igri, Dinamo u Zagrebu ne bi trebo imati većih problema. Zanimljiva je činjenica da je ovo Slovanu prvi poraz nakon 29 odigranih utakmica.

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!