OI 2000

Plivanje: U glavnim ulogama Popov i Thorpe

Boris Bilas • petak, 15.09.2000.


Najveća hrvatska nada, Gordan Kožulj (dp)

Dan poslije svečanog otvaranja XXVII. Olimpijskih igara u bazen International Aquatic Centra uskočiti će plivači i plivačice koji će odmah podijeliti medalje u disciplinama 400 mješovito (žene), 400 slobodno (muški) i 4x100 slobodno (žene i muški). Plivanje je na OI jedan od najpopularnijih sportova što dokazuje i činjenica da karata za bazen koji prima 12.000 gledatelja već odavno nema. Jedan od glavnih razloga je taj što domaćini od svojih plivača i plivačica očekuju niz zlatnih medalja.


Ian Thorpe, australski favorit

Momentalno najveća zvijezda australskog sporta je sedamnaestogodišnji Ian Thorpe, svjetski rekorder na 200 i 400 metara slobodno od kojega se očekuje da u te dvije discipline osvoji zlatne medalje i pritom sruši svjetske rekorde. Mladi je Australac, kojemu je broj noge 51, u središte svjetske plivačke javnosti ušao prošle godine na Pan-pacifičkim igrama kada je bez većih problema srušio dva svjetska rekorda u svojim omiljenim disciplinama.

Jedini čovjek koji bi Thorpeu mogao preuzeti titulu plivačkog kralja je sada već legendarni Rus Aleksandar Popov. Popov brani naslov Olimpijskog pobjednika iz Atlante i Barcelone na 50 i 100 metara slobodno i ukoliko u Sydneyu ponovno osvoji zlato u obadvije discipline postati će prvi plivač u povijesti kojemu je to uspjelo na tri Olimpijade zaredom. I dok Thorpe u svojim disciplinama i nema neku konkurenciju , Popov će do dva zlata doći mnogo teže. Njegovi glavni konkurenti su američki sprinter Gary Hall Jr., te mladi nizozemac Pieter Van Den Hoogenband. Međutim Popovu je stvar olakšala činjenica da su se i Hall i Hoogenband više "nabrijali" na Australce nego na Popova. Tako je Hall izjavio da "jedva čeka pojesti prepotentne klokane", a Hoogenband je najvio da će biti "partybreaker", jer domaćini zbog njega neće moći uživati u pobjedama.

Australci, koji se pripremaju na prave plivačke fešte u Aquatic Centru, osim u Torpheu, glavne adute za zlato imaju u Michaelu Klimu koji je glavni favorit za zlato na 100 metara delfin i koji će također pokušati pomrsiti račune Popovu na 50 i 100 slobodno, te u sada već legendarnom Kierenu Perkinsu, svjetskom rekorderu na 1500 metara slobodno. Perkins će u Sydneyu pokušati osvojiti treće uzastopno zlato u toj disciplini, a glavni konkurent biti će mu sunarodnjak Grant Hackett. Velika borba vodit će se i u leđnom između Neilla Walkera i Lennya Krayzelburga na 100 metara, te između Kryzelburga, 17-godišnjeg Aarona Peirsola i našeg Gordana Kožulja na 200 metara.


Brončano odličje za Kožulja? (Snimio: Dražen Patarčić)

Tako smo došli i do naših plivača kojih je na ovim OI čak 17. Najviše se očekuje od Gordana Kožulja na 200 leđno koji u toj disciplini ove godine ima treći rezultat na svijetu-1:58.62. Brži od njega su samo Peirsol (1:57.03) i Krayzelburg (1:57.31). Iako će Gordan teško do prvog ili drugog mjesta borba za broncu njegova je realnost, a tako misli i jedan od najpoznatijih svjetskih sportskih magazina Sports Illustrated koji je u svojim prognozama Kožulju predvidio brončanu medalju. Osim Gordana na 200 metara leđno nastupiti će i Marko Strahija kojemu bi osobni rekord ( ispod 2:00.00) možda bio dovoljan za ulazak u finale. Na 100 metara leđnoulazak u finale bio bi za Kožulja pravi pothvat, jer je tu konkurencija neuspredivo jača, a i Gordanu puno bolje leži 200 metara, pa je za očekivati njegov ulazak među 16 najboljih.

Ostali naši plivači, nažalost, još nisu spremni za ulazak u finale iako je mladi dvojac Duje Draganja i Vanja Rogulj na najboljem putu da se za četiri godine u Ateni tamo i nađe, pa im ove OI mogu poslužiti kao zagrijavanje i vrijedno iskustvo za sljedeće.

Što se tiče ženskog djela natjecanja naviše pažnje privlačiti će dvoboji Jennifer Thopson, Inge De Brujin i Therese Alshammer na 50 i 100 slobodno i 100 delfin, dok domaćini očekuju zlato od Susan O Neill na 200 delfin. Uz njih tu su i uvijek opasne, ali i nepoznate Kineskinje koje uvijek zabljesnu na OI pa onda na četri godine nestanu sa plivačke scene. Za tri naše plivačice (Smiljanu Marinović, Petru Banović i Marijanu Šurković) uspjeh bi bio i plasman među prvih dvadeset.

Sigurno je da će prvi tjedan OI biti obilježen plivačkim natjecanjima i dvobojima Australaca protiv ostatka svijeta, a isto tako svi će pažljivo gledati nastupe dvije najeće zvijezde Aleksandra Popova i Iana Thorpea.

Sve rezultate plivačkih natjecanja možete pratiti na Sportnetu koji će posebno pratiti nastupe hrvatskih plivača i plivačica. Tako već noćas očekujte rezultate nastupa Vanje Rogulja na 100 prsno i muške štafete 4x100 slobodno. Isto tako nemojte propustiti ni nastup Iana Thorpea na 400 slobodno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!