OI 2000

Plivanje: Svjetski rekordi poput trulih krušaka

Boris Bilas • subota, 16.09.2000.


Jana Klochkova

Odlično je počeo plivački dio natjecanja na Olimpijskim igrama. Već prvog dana vidjeli smo čak pet svjetskih rekorda u samo četiri finalne utrke.

Najviše razloga za slavlje imaju domaćini Australci, koji imaju dvostruke svjetske rekordere, a uspjeli su skinuti Amerikance u disciplini u kojoj su dosad bili apsolutno nedodirljivi, sve zahvaljujući sjajnom Ianu Thorpeu...

Prvo je Ukrainka Jana Klochkova srušila svjetski rekord na 400 metara mješovito s kojim je i osvojila zlatnu medalju. Novi svjetski rekord iznosi 4:33.59. Srebrnu medalju osvojila je Japanka Yasuko Tajima (4:35.96.), a broncu Rumunjka Beatrice Caslaru (4:37.18).

Nakon Kločkove u bazen je ušao Ian Thorpe koji je uništio svoje protivnike na 400 slobodno te je s rezultatom 3:40.59 srušio vlastiti svjetski rekord. Drugi je bio Talijan Rosolino s vremenom 3:43.40 što je novi europski rekord, a treći Amerikanac Klete Keller(3:47.00).

Treći svjetski rekord srušila je američka ženska štafeta 4x100 slobodno u sastavu Van Dyken, Torres, Shealy, Thompson. Svjetski rekord sada iznosi 3:36.61. druge su bile Nizozemke predvođene sjajnom Ingom de Brujin, a treće Šveđanke.


Australski "albatros" Michael Klim

Posljednja trka dana bila je definitivno najbolja i najuzbudljivija. Amerikanci nikada u povijesti nisu izgubili zlato u štafeti 4x100 slobodno, ali svemu dođe kraj pa tako i Amerikanci više nisu nepobjedivi. Novi olimpijski pobjednici i svjetski rekorderi su Australci. Njihova štafeta u sastavu Klim, Fylder, Callus i Thorpe otplivala je sjajno te je s rezultatom 3:13.67 zasluženo odnijela zlato i novi svjetski rekord. Najzaslužniji za taj pothvat su sigurno Michael Klim koji je u prvoj izmjeni srušio šest godina stari rekord Aleksandra Popova na 100 slobodno, rekord je prije bio 48.21, a od danas iznosi 48.18, i Ian Thorpe koji je u posljednjoj dionoci odbio sve napade Halla Jr. te tako donio Australcima drugu zlatnu medalju. Sa sigurnošću se može reći da je 17.000 ljudi uživalo u prvom danu plivačkih natjecanja i da sljedećih dana u Aquatic centru možemo očekivati još pregršt uzbuđenja i novih svjetskih rekorda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!