OI 2000

Plivanje: Kožulj 14., oboreni novi svj. rekordi

Boris Bilas • nedjelja, 17.09.2000.

Drugog dana plivačkih natjecanja na OI prvi put je u bazen ušao i naš najbolji plivač Gordan Kožulj. Gordan je u kvalifikacijama na 100 metara leđno isplivao osmo vrijeme, dok je naš drugi predstavnik u toj disciplini Marko Strahija s rezultatom 56.26 zauzeo 17. mjesto, te mu je polufinale izmaklo za nekoliko stotinki. Kožulj je kasnije plivao u polufinalu, te je nakon velike pogreške kod okreta na 50 metara, bio 14. s rezultatom 56.26. Mora se napomenuti da je Kožulj do okreta plivao odlično i da je bio na dobrom putu za finale, nažalost dogodila se ta velika pogreška koja mu je odnijela nastup u sutrašnjem finalu. Inače u polufinalnim utrkama na 100 leđno prema očekivanju je najbrži bio svjetski rekorder Lenny Kryazelburg.

U kvalifikacijama su nastupili i Sandro Tomas na 400 mješovito (43. mjesto-4:38.31) i Smiljana Marinović na 100 prsno (30. mjesto - 1:13.49).


Pieter van den Hoogenband - svjetski rekord u polufinalu, a sutra velika borba u finalu s Ianom Thorpeom

U kasnijim polufinalnim i finalnim utrkama ponovno smo gledali fantastično plivanje koje je začinjeno s još tri nova svjetska rekorda. Prvi svjetski rekord postavio je Nizozemac Pieter van den Hoogenband u polufinalu na 200 metara slobodno. Nizozemac je u prvoj polufinalnoj grupi pobijedio s rezultatom 1:45.35 što je bilo 16 stotinki brže od starog svjetskog rekorda Iana Thorpea. Thorpe je odmah pokušao uzvratiti jer je plivao u drugoj grupi, ali je za Hoogenbandom zaostao samo dvije stotinke. Tako je sutra pred nama veliki obračun dvije mlade zvijezde svjetskog plivanja, te će ta trka na 200 slobodno sigurno biti jedna od najboljih na ovim igrama.

Drugi svjetski rekord srušila je Inge De Brujin u finalu na 100 delfin. Nizozemka je zlatnu medalju osvojila s rezultatom 56.61 što je tri stotinke brže od njenog starog rekorda. Srebrnu medalju osvojila je Martina Moravcova (57.91), a brončanu 33-godišnja Amerikanka Dara Torres. Jesdna od glavnih kandidatkinja za zlato Jenny Thompson bila je tek peta.

Na 400 metara mješovito Tom Dolan je obranio zlato iz Atlante, a uz to je i srušio svoj svjetski rekord. Dolan je za zlato i novi svjetski rekord plivao 4:11.76 što je bilo skoro tri sekunde brže od drugoplasiranog Erika Vendta. Bila je to i prva dvostruka pobjeda na ovim OI jer Dolan i Vendt dolaze iz SAD-a. Ni brončana medalja nije otišla daleko od SAD-a, Kanađanin Curtis Myden bio je treći s vremenom 4:15 33.

Na 100 metra prsno slavili su naši susjedi Talijani, Domenico Fioravanti osvojio je zlatnu medalju s novim olimpijskim rekordom 1:00.46. Još jednu medalju za SAD uzeo je Ed Moses koji je bio drugi s vremenom 1:00.73. Treći je svjetski rekorder Rus Roman Sludnov sa 1:00.91.

Američku dominaciju drugoga dana potvrdile su i dvije plivačice na 400 metara slobodno. Olimpijska pobjednica iz Atlante na 800 slobodno Brooke Bennet ovaj put je slavila na dvostruko kraćoj dionici. Bennet je 400 metara otplivala za 4:05.80, dok je njezina sunarodnjakinja Diana Munz nakon odličnog finiša stigla u cilj druga s vremenom 4:07.07. Brončanu medalju za Costaricu je osvojila Claudia Poll (4:07.83).

Sutra je na rasporedu veliki obračun Iana Thopea i Pietera van den Hoogenbanda, a u bazen će i troje naših predstavnika (Petra Banović, Smiljana Marinović i Lorenco Franičević).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!