OI 2000

Baseball OI: Amerikanci u produžetku do pobjede

Davor Sajko • nedjelja, 17.09.2000.

Rezultati 1. kola
Nizozemska Australija 6 : 4
J. Koreja Italija 10 : 2
SAD Japan 4 : 2
Kuba JAR 16 : 0

Iako baseball ima reputaciju američkog sporta prema nekim povijesnim podacima slična se igra razila u starom Egiptu. U SAD baseball se prvi put spominje 1846. gdje se razvio iz engleske igre po imenu rounders, a trenutačno se igra u preko 60 zemalja.

Na XXVII. Olimpijskim igrama po prvi će puta na baseball turniru mogućnost nastupa imati i profesionalni igrači.

Poredak
1. Kuba 16 : 0
2. J. Koreja 10 : 2
3. Nizuzemska 6 : 6
4. SAD 4 : 2
5. Australija 4 : 6
6. Italija 2 : 10
7. Japan 2 : 4
8. Južna Afrika 0 : 16

Time će možda najviše biti zakinuti dosadašnji dvostruki osvajači zlatnih medalja kao i osvajači svih dosadašnjih svjetskih prvenstava, Kubanci. Kvalifikacije za olimpijski baseball turnir dale su osam reprezentacija koje će igrati svaka s svakom, a prve četiri reprezentacije plasirat će se u četvrtfinale turnira.

Najveći favoriti turnira su dosadašnji olimpijski osvajači zlatnih odličja, Kubanci, Japanci, koji nakon 23 godine kubanske dominacije 1997. uspjeli Kubancima nanijeti poraz te Amerikanci, Korejanci i Australci. Najviše će sve ovisiti o broju profesionalnih igrača koji će nastupiti u pojedinim reprezentacijama.

U susretima prvog kola došlo je i do prvog iznenađenja. Nizozemci su savladali favorizirane domaćine, a Japanci su tek u produžetku poraženi od Amerikanaca. U preostala dva susreta Kuba i J. Koreja su ostvarile visoke pobjede protiv JAR-e i Italije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!