Ostali sportovi

Plivanje OI: Hoogenband 47.84 na 100 slobodno!

Boris Bilas • utorak, 19.09.2000.


Pieter van den Hoogenband

Sjajno je počeo današnji dan plivačkog natjecanja OI. Prvo je Duje Draganja u prvoj polufinalnoj utrci na 100 slobodno popravio svoj hrvatski rekord kojeg je postavio u kvalifikacijama. Novi rekord sada iznosi 49.67, što je Duji bilo dovoljno za odlično 11. mjesto. Za mladog 17-godišnjeg Splićana ovaj je rezultat ravan osvajanju medalje jer u ovakvoj konkurenciji i sam ulazak u polufinale bio je pravi pothvat.

Nakon Draganje u drugoj polufinalnoj grupi plivao je jučerašnji heroj Pieter van den Hoogenband. Nizozemac je uvjerljivo pobijedio i uz to je i postao prvi čovjek u povijesti koji je 100 m slobodno otplivao ispod 48 sekundi - Hoogenbandov novi svjetski rekord iznosi 47.84, što je za 34 stotinke brže od rekorda koji je Michael Klim postavio prvog dana natjecanja. Uz Hoogenbanda, u finale na 100 slobodno plasirali su se i druga dva favorita: Michael Klim i Aleksandar Popov.

U finalu na 200 m delfin Amerikanac Tom Malchov je srebrnu medalju iz Atlante pretvorio u zlatnu, a uz to je isplivao i novi olimpijski rekord koji sada iznosi 1:55.35. Srebro je osvojio Ukrajinac Silantijev (1:55.76), a za novo slavlje domaćina pobrinuo se Justin Norris, koji je s vremenom 1:56.17 iznenađujuće osvojio brončanu medalju. Branitelj naslova iz Atlante, legendarni Dennis Pankratov, je odlično krenuo u utrku te je nakon 100 metara bio u vodstvu, ali do kraja ipak nije imao snage te je završio na sedmom mjestu.


Susie O’Neill

Australci su slavili i zlato Susie O’Neill, koja je u finišu utrke bila na 200 m slobodno brža od Slovakinje Martine Moravcove. O’Neill je za zlato morala plivati 1:58.24, a Moravcova za srebro 1:58.32. Brončanu medalju osvojila je Claudia Poll, koja je za Moravcovom zaostala samo pet stotinki.

U drugom ženskom finalu vidjeli smo dominantnu pobjedu Ukrajinke Jane Kločkove na 200 mješovito. 18-godišnja Kločkova je tako, nakon zlata na 400 mješovito, osvojila i zlato u dvostruko kraćoj disciplini. Ovoga puta nije oborila svjetski rekord nego "samo" olimpijski koji sada iznosi 2:10.68. Druga je bila Rumunjka Beatrice Caslaru (2:12.57), a još jednu medalju SAD-u donijela je Cristina Teuscher, osvojivši brončanu medalju (2:13.32).

Prije posljednje finalne utrke dana vidjeli smo i polufinala na 200 m delfin za plivačice i 200 m prsno za plivače. Kod plivačica ponovno je glavnu ulogu imala Susie O’Neill, koja je nakon pobjede na 200 m slobodno bila najbrža i u polufinalu 200 m delfin.

Na 200 m prsno iznenađenje se dogodilo već u kvalifikacijama, kada u polufinale nije ušao jedan od favorita za zlato, Rus Sloudnov. Tako je, prema očekivanju, u polufinalu najbrži bio pobjednik na 100 m Talijan Fioravanti, a drugo vrijeme je također imao Talijan, Rummolo.

Zadnja finalna utrka dana bila je prava poslastica. Štafeta 4x200 slobodno trebala je još jednom podvrditi dominaciju australskog plivanja. Tako je i bilo, domaća štafeta u sastavu Thorpe, Klim, Pearson, Kirby uvjerljivo je osvojila prvo mjesto, a pritome su oborili i svjetski rekord koji sada iznosi 7:07.05. I dok je zlato bilo odlučeno već nakon što je Ian Thorpe predao štafetu Michelu Klimu, za srebrnu i brončanu medalju vodila se velika borba između štafeta SAD-a, Nizozemske, Italije i Velike Britanije. Nakon uzbudljivog finiša do srebra su došli plivači SAD-a (7.12:64), a broncu su osvojili Nizozemci na krilima Pietera van den Hoogenbanda (7:12.70).

Sutra je na rasporedu "hrvatski dan" u Aquatic centru, naime u bazen će skočiti Gordan Kožulj i Marko Strahija u njihovoj disciplini - 200 m leđno. Osim njih, u kvalifikacijama će nastupiti i Krešimir Čač na 200 m mješovito. Od finalnih utrka najzanimljivija će sigurno biti ona na 100 m slobodnio gdje se očekuje odgovor Aleksandra Popova i Michaela Klima na današnji rekord Pietera van den Hoogenbanda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!