Tenis

Prvo kolo ipak kraj za Ivaniševića i Majoli

Karlo Dževerlija • srijeda, 20.09.2000.


Ivanišević - vrlo dobar a ispao! (dl)

Drugi teniski olimpijski dan nije dobro počeo za Hrvatsku. Za razliku od utorka, australska srijeda za naše tenisače nije bila ni približno uspješna. Izgubili su u pojedinačnoj konkurenciji i Goran Ivanišević i Iva Majoli.

Rano jutros po hrvatskom vremenu Ivanišević nije odigrao loše protiv šestog nositelja Alexa Corretje, no oba su seta nakon tie-breaka ipak otišla na stranu Španjolca - 7:6 (3), 7:6 (2)

Majoli je također (očekivano) ispala, izgubivši u jednosmjernom susretu od Luksemburžanke Anne Kremer. Iva je osvojila šest gemova - bilo je 6:2, 6:4 za Kremer.

Poznato je da je Goran Ivanišević igrač inspiracije. Pokazalo se to i ovaj put jer je zahvaljujući nekim dodatnim motivima, a usprkos već duže vremena lošoj formi pružio vrlo dobar otpor favoriziranom Španjolcu Corretji.

O Goranovoj požrtvovnosti govori i trajanje meča od 100 minuta (55 za prvi i 45 min za drugi set).

Naš je tenisač izvrsno otvorio susret - poveo je sa 3:1 i 40:15, ali tada mu je linijski sudac dosudio prijestup kod servisa. Što, dakako, uvijek iživcira Ivaniševića. Rasplet znate, vidjeli smo ga bezbroj puta: kratki spoj, dekoncentracija (na kraju i - poraz). Naravno da je to odlični Španjolac znao iskoristiti - izjednačio je i otišao do odlučujućeg trinaestog gema kojeg je i osvajio.

Sličan scenarij odvijao se i u drugom setu, u kojem doduše nije bilo oduzimanja servisa, ali je rasplet bio isti...

Ako bi tražili uzroke ovakvom ishodu, naći ćemo ih prvenstveno u detalju da je Corretja osvajao onih nekoliko ključnih lopti koje se pojave u tako izjednačenom susretu. Jednostavno, ostajao je mirniji i koncentriraniji u krucijalnim trenucima. Statistika? Prilično izjednačena, no za nijansu na strani Španjolca. Goran je imao 14 asova (Corretja 13), ali i 7 dvostrukih grešaka (Corretja 2). Splićanin nije igrao dobro poene nakon svog drugog servisa, dobivao ih je u tek 30 posto slučajeva, a Španjolac u 64 posto slučajeva! Ivanišević je imao tek jednu break priliku (iskoristio ju je), a Corretja četiri (iskoristio jednu). Tu su i neprisiljene pogreške, dakako više ih je imao Goran (26-15)

Mnogo manji otopr pružila je Iva Majoli koja odavno nije prava Iva kakvu poznajem iz njenih najboljih dana. Osvojenih šest gemova protiv Luksemburžanke Anne Kremer zapravo i nisu veliko iznenađenje. Jer, Majoli ne samo da je već dugo u lošoj formi, nego gotovo da i ne igra. A očito je da Majoli ne dijeli Goranovu veliku motivaciju...

Sukladno krajnjem rezultatu, statistika 84 minutnog meča je potpuno na strani Kremer: 11:2 u dvostrukim servis greškama za Majoli, 30 posto razlike u uspješnosti na vlastiti drugi servis, tek jedan od četiri iskorištene break prilike nasuprot četiri od devet za Kremer. Dodajmo i omjer neprisiljenih grešaka 17:2...

Ova dva poraza prepolovila su broj hrvatskih tenisača u pojedinačnoj konkurenciji. Uz parove, ostali smo na dva predstavnika - Ljubičiću i Talaji...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisOI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!