OI 2000

Atletika OI: Drama u finalima, ispala i Perica

Marko Breljak • petak, 22.09.2000.

Osvajači medalja:

Bacanje kugle (M):
ZLATO – Arsi Harju (Fin)
SREBRO – Adam Nelson (USA)
BRONCA – John Godina (USA)

Hodanje, 20 km (M):
ZLATO – Robert Korzeniowski (Polj)
SREBRO – Noe Hernandez (Mek)
BRONCA – Vladimir Andrej ev (Rus)

Već prvi dan atletičkih natjecanja u Sidneyu donio nam je veliku dramatičnost. Održana su dva finala, u bacanju kugle za muškarce i hodanju na 20 km, također za muškarce. Najveće iznenađenje bilo je to što je stadion već prvog dana bio ispunjen do posljednjeg mjesta, dakle oko stotinjak tisuća gledatelja. Nažalost svi naši atletičari koji su nastupili prvi dan eliminirani su iz daljnjeg natjecanja.

Arsi Harju olimpijski je pobjednik u bacanju kugle. Iza njega su čak trojica Amerikanaca, a prva trojica nalaze se unutar 9 centimetara. Finac Harju je u kvalifikacijama bacio svoj osobni rekord, 21.39 metara, a u finalu je već drugim svojim hicem od 21.29 postavio najbolji rezultat s kojim je ostao prvi do kraja natjecanja. Drugi je bio Amerikanac Adam Nelson sa duljinom 21.21, a treći njegov sunarodnjak i dvostruki svjetski prvak John Godina sa samo jednim centimetrom manje. Pobjeda Finca veliko je iznenađenje jer su Nelson i Godina slovili kao prvi favoriti. U natjecanju nije bilo C. J. Huntera, supruga Marion Jones zbog ozljede. Naš Stevimir Ercegovac otpao je već u kvalifikacijama, ostvarivši za njega slab hitac od 18.98 metara, te zauzeo 24. mjesto od 37 sudionika.

Prava drama odvijala se na natjecanju hodača na 20 kilometara. U završni krug ušla su zajedno trojica natjecatelja. Među njima je bio i pobjednik iz Atlante na 50 km, Robert Korzeniowski te pomalo iznenađujuće dvojica Meksikanaca, Bernard Segura i Noe Hernandez. Na kraju je pobijedio Segura ispred Poljaka i svog sunarodnjaka Hernandeza. 21-godišnji Segura počeo već je počeo slaviti, zajedno sa Hernandezom, a na mobitel je razgovarao i sa predsjednikom Meksika. Međutim tada je uslijedila obavijest da je Segura diskvalificiran. Kobna, treća opomena je uslijedila već na stadionu kada je očito uzbuđenje za mladog Meksikanca očito bilo preveliko te je malo popustila koncentracija. Zlato je tako pripalo Poljaku Korzeniowskom, srebro Hernandezu, a bronca iskusnom Rusu Andrejevu. Osim tih disciplina održane su i kvalifikacije u sljedećim disciplinama: 100 i 400 metara za muškarce i žene, 5000 m za žene, Skok u vis za muškarce, Troskok za žene, 10000 metara za muškarce. Vrijedi istaknuti ispadanje olimpijskog pobjdnika iz Atlante, Donovana Baileya, na 100 metara. Bailey je imao prevelikih problema sa bolešću te uopće nije trenirao posljednjih dana. Pobjednik iz Atlante je istrčao samo 11.36. U kvalifikacijama na 100 metara nastupio je i naš Dean Vojnović, ali sa dobrih 10.50 nije uspio ući u sljedeći krug. Nakon prvog održane su i četvrtfinalne utrke, a najbolje vrijeme ostvario je Obadele Thompson sa 10.04. Iza njega nalaze se dvojica najvećih favorita Maurice Greene i Ato Boldon.

Kod žena je na sto metara nastupila i Marlene Otey i dokazala da i sa 40 godina može biti u svjetskom vrhu. Sigurno je ušla u finale otrčavši 11.08 sa usporenjem u posljednjih metara. Najbolji rezultat kvalifikacija ostvarila je Marion Jones otrčavši, također sa zadrškom 10.83 što je drugo najbolje vrijeme sezone.

Hrvatska rekorderka u utrci na 400 metara, Kristina Perica također je eliminirana u kvalifikacijama. U kvalifikacijskoj utrci trčala je zajedno sa Cathy Freeman. Kristina je krenula vrlo snažno prvih 200 metara i čak vodila, no tada je uslijedio nagli pad snage tako da je na kraju otrčala vrijeme 53.72, što je čak 65 stotinki slabije vrijeme od njenog najboljeg rezultata ove godine, a više od jedne sekunda slabije od najboljeg vremena karijere. Na startu se nije pojavila Marie Jose Perec, koja je već napustila Sidney zbog napada koji se dogodio u njenoj hotelskoj sobi. Tako je otpao najavljeni spektakl, dvoboj Perec – Freeman, koji je trebao biti jedna od poslastica Olimpijskih igara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!