OI 2000

Plivačka natjecanja završena s novim rekordima

Boris Bilas • subota, 23.09.2000.


Heroina Sydneya - Inge de Bruijn

Posljednjeg dana plivačkih natjecanja na rasporedu su bile četiri finalne utrke, dvije pojedinačne i dvije štafetne. U ženskom finalu na 50m slobodno treće zlato na ovim OI osvojila je Nizozemka Inge De Bruijn s vremenom 24.32.

De Bruijn je nakon zlata na 100m delfin i na 100m slobodno svojila i treće te je postala najuspješnija plivačica ovih OI. Srebro ide u Švedsku Theresi Alshammar koja je plivala 24.51,a bronca najstarijoj plivačici na OI Amerikanki Dari Torres (24.63).

U najdužoj muškoj disciplini 1500m slobodno Australci su očekivali dvostruku pobjedu jer su u finalu imali dva najbrža čovjeka na svijetu-Kierona Perkinsa i Granta Hacketta. Pierkins je dvostruki olimpijski pobjednik iz Barcelone i Atlante te ju Sydneyu želio postati prvi plivač s tri uzastopne zlatne medalje na 1500m slobodno, no svjetski rekorder više nije u formi u kakvoj je bio prije četiri godine. Olimpijski pobjednik tako je postao svjetski prvak iz Pertha 1998. Grant Hackett s vremenom 14:48.33. Perkins je na kraju bio zadovoljan i sa srebrom jer je tek drugi put nakon Atlante plivao ispod 15 minuta, točnije 14:53.59. Broncu je u SAD odnio Chris Thompson sa novim američkim rekordom 14:56.81.


Pieter Van den Hoogenband

Posljednje dvije discipline na velikim natjecanjima već po običaju su štafete 4x100 mješovito. Isto tako već dugi niz godina u tim disciplinama dominiraju američki plivači i plivačice. Tako je bilo i danas, u obe konkurencije uvjerljivo su pobijedili Amerikanci s novim svjetskim rekordima. Ženska štafeta SAD-a u sastavu Bedford, Quann, Thompson i Torres srušila je šest godina stari svjetski rekord kineske štafete za više od tri sekunde, novi svjetski rekord iznosi 3:58.30. Junakinja ove štafete sigurno je Jenny Thompson kojoj je ovo osma zlatna olimpijska medalja, a zanimljivo je da ih je sve osvojila u štafetama. Druge su u cilj s vremenom 4:01.59 stigle Australke, a broncu su iznenađujuće osvojile Japanke s vremenom 4:04.16.

Posljednja utrka olimpijskog programa završila je sa 15. svjetskim rekordom, prema očekivanju postavila ga je američka muška štafeta 4x100m mješovito za koju su plivali Krayzelburg, Moses, Crocker i Hall Jr. Amerikanci su tako uzvratili Australcima za poraz u štafetnim utrkama na 4x100 i 4x200m slobodno. Za novi svjetski rekord Amerikanci su morali plivati 3:33.73 što je više od pola sekunde brže od njihovog starog rekorda kojeg su postavili prije četiri godine u Atlanti. Još jednu srebrnu medalju Australci su osvojili s vremenom 3:35.27, a sa 3:35.88 do bronce su doplivali njemački plivači.

Tako su završila plivačka natjecanja na ovim Olimpijskim igrama. Gledali smo izvanredno plivanje kakvo prije početka natjecanja nitko nije očekivao, vidjeli smo čak petnaest svjetskih rekorda i niz olimpijskih. Glavne zvijezde su, prema očekivanju, bili Ian Thorpe i Inge de Bruijn, dok je iznenađujuća zvijezda bio Pieter van den Hoogenband. Malo je razočarao Aleksandar Popov koji se morao zadovoljiti "samo" sreborom na 100m slobodno, dok su oduševili talijanski plivači-Domenico Fioravanti i Massimilliano Rosolino. Kod plivačica najbolja je Inge de Bruijn, tri zlata i tri svjetska rekorda govore sami za sebe. Odmah uz nju je Ukrainka Jana Kločkova s dvije zlatne medalje i jednim srebrom.

Hrvatski plivači i plivačice nisu razočarali, nisu ni oduševili. Gordan Kožulj plivao je prvo hrvatsko finale i to je samo po sebi ogroman uspjeh za hrvatski sport pogotovo ako se zna da je Marko Strahija u istoj disciplini (200m leđno) za nekoliko stotinki ispao iz finala te je završio deveti. Ipak najveće osvježenje je mladi splitski delfin Duje Draganja koji je s 11. mjestom u elitnoj trci 100m slobodno napravio pravi pothvat i najavio da će hrvatsko plivanje na OI u Ateni možda stići i do svoje prve medalje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!