OI 2000

Bronca za hrvatski osmerac!

Sportnet • nedjelja, 24.09.2000.

Hrvatska ima još jednu medalju na Olimpijskim igrama! U plemenitoj veslačkoj utrci osmeraca, Hrvatska je rano jutros po hrvatskom vremenu osvojila brončanu medalju. Hrvatska posada u sastavu Igor Francetić, Tihomir Franković, Tomislav Smoljanović, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Krešimir Čuljak, Igor Boraska, Branimir Vujević i kormilar Silvijo Petriško izveslala je 2000 metara za 5 minuta 34 sekunde i 85 stotinki. Zlato je pripalo ekipi Velike Britanije, u kojoj je nastupio i 26 - godišnji Zagrepčanin Luka Grubor, srebro je ostalo u Australiji.

I kada smo se već pribojavali da će Hrvatska teško do još pokojeg olimpijskog odličja, dogodilo se upravo to! Iako nije zlato, bronca hrvatskog osmerca ogroman je uspjeh za našu mladu i malu zemlju, te visoko priznanje za veslanje u Hrvatskoj!

Zlato je u osmercu pripalo Britancima (5:33.08), koji su uostalom i premoćno vodili tijekom cijele utrke, a srebro su u posljednjih 500 metara prigrabili Australci (5:33.88).

Naši su veslači dugo zauzimali suvereno drugo mjesto, ali kako je utrka više odmicala sve su teže pratili visok ritam Britanaca. Pred sam kraj tako su naše prestigli Australci koji su nakon prvih 500 metara bili tek pretposljednji (!), a činilo se da se za taj podvig spremaju i Talijani (na kraju završili četvrti).

Ipak, naš se osmerac odhrvao i doveslao do bronce, dakako uz veliku podršku svih naših sportaša koji su mogli doći do staze. Tako Pešalovljevo zlato nije više usamljeno u hrvatskoj zbirci odličja u Sydneyu. Bravo!

Nakon utrke, kormilar Silvijo Petriško je izjavio: ”Na startu smo bili malo nervozni, no nakon polufinala bio sam uvjeren da možemo izveslati zlato. Iznenadili su nas Britanci na startu, bili su vrlo uvjerljivi od početka. No, mi se nismo predavali, napadali smo ih, svi smo imali veliku želju da idemo još brže i brže. Nakon prvih 1000 metara smo malo pali, počeli smo gubiti u finišu. Pokušao sam smiriti situaciju, ali uzbuđenje je bilo veliko. Australci su nas prestigli 250 metara prije cilja, Talijani su nas opasno napali, što nisam očekivao. Srećom, izvukli smo maksimum i uzeli medalju.”

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!