OI 2000

Atletika OI: Odlična atletika pred 112 000 ljudi

Marko Breljak • ponedjeljak, 25.09.2000.

Deseti dan olimpijskih igara najuzbudljivije je zasigurno bilo na atletici. Vidjeli smo čak devet finala, a Olimpijski stadion bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Gledatelja je bilo čak 112 tisuća. Junaka je bilo mnogo, teško je izdvojiti nekoga, no za domaćinima je najinteresantnija utrka na 400 metara i nastup nositeljice olimpijske baklje, Cathy Freeman.

Cathy Freeman je, uz fenomenalno bodrenje kompletnog stadiona osvojila zlato na 400 metara. Otrčala je utrku kao u transu, a nisu je omeli niti odlični nastupi Lorraine Graham sa Jamajke i Katharine Merry iz Velike Britanije. Bila je to utrka koju Cathy nije mogla izgubiti. Graham i Merry će vjerojatno biti zadovoljne osvojenim srebrom i broncom.

Kod muškaraca pak, dobili smo potvrdu da je Michael Johnson i dalje “kralj” na 400 metara. Izuzetno superiorno otrčao je utrku ispred sunarodnjaka Harrisona i Haugtona sa Jamajke. Michael Johnson ovom je utrkom pokazao da barem još nekoliko godina može biti superioran u svojim disciplinama te ujedno obranio zlato osvojeno u Atlanti. Nažalost nećemo ga vidjeti u utrci na 200 metara jer prema vlastitim riječima, nije spreman na toliki napor nakon mnogih ozljeda koje su ga stigle posljednjih godina.

Veliki dvoboj Jackson – Johnson, koji su svi očekivali na 110 metara s preponama, izostao je. Umjesto toga zlato je, na iznenađenja svih osvojio Kubanac Anier Garcia otrčavši tih 110 metara za fenomenalnih 13.00. Johnson i Jackson ostali su bez medalja, zauzevši tek 4. i 5. mjesto. Umjesto toga potvrdu dolaska novog vala u tu disciplinu dobili smo u srebru, osvojenom od strane mladog Amerikanca Trammella. Broncu je osvojio također Amerikanac Mark Crear.

Fenomenalne utrke vidjeli smo i na dugima stazama. Kod žena su na 5000 metara ogorčenu bitku vodile Etiopljanka Wami, Irkinja O Sullivan i Rumunjka Szabo. Ipak, u finišu je, kao i obično u takvim situacijama, najbrža bila Gabriela Szabo i malo ispred Sonie O Sullivan zasluženo osvojila zlato. Gete Wami je na kraju završila tek treća.

Kod muškaraca smo u utrci na 10 000 metara bili svjedoci fenomenalnog etiopijsko – kenijskog obračuna. Na kraju su u sprinterskoj završnici uspješniji bili Etiopljani i njihov nacionalni heroj Haile Gebreselassie. Samo devet stotinki iza njega ostao je Kenijac Paul Tergat. Gebreselassie ili “kralj Haile” kako ga zbog njegovih rezultata još zovu osvojio je tako još jedno zlato. U svojoj kolekciji već ima dva olimpijska zlata i četiri naslova svjetskih prvaka, a od 1996. godine je nepobjediv u svojim dugoprugaškim disciplina. Tergat nikad nije bio bliži, pomagala su mu dvojica kolega, no na kraju je Haile ipak bio brži. Slavlje Etiopljana upotpunio je trećim mjestom Mezgebu.

Uzbudljivo je bilo i u skoku s motkom za žene, gdje je na kraju ipak slavila svjetska rekorderka, Stacy Dragila. Druga je, sa samo pet centimetara manje bila, australska uzdanica Tatiana Grigorieva, a treća islanđanka Vala Flosadottir.

U troskoku je slavio Jonathan Edwards. Britancu, koji je jedan od najboljih troskokaša svih vremena, konačno je uspjelo osvojiti zlatnu olimpijsku medalju, jedino odličje koje je nedostajalo u njegovoj kolekciji. Srebro je, za samo jedan centimetar ispred veterana Kapustina pripalo Garcii sa Kube.

Olimpijski pobjednici još su postali, Maria Mutola na 800 metara, i Litvanac Virgilijus Alekna u bacanju diska. Sve u svemu bio je to dan, koji 112 tisuća gledatelja i svi oni koji su preko ostalih medija pratili natjecanja, neće tako brzo zaboraviti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!