OI 2000

Gimnastika OI: Oduzeto zlato Andrei Raducan

Maja Zrnčić • utorak, 26.09.2000.

Nakon pozitivnog rezultata doping testa, rumunjska gimnastičarka Andrea Raducan (17) ostala je bez zlatne medalje u višeboju. Liječnik rumunjske reprezentacije Joachim Oana suspendiran je s Olimpijskih igara u Sydneyu te sa slijedećih Zimskih (2002) kao i Ljetnih (2004) igara.

Zlato je tako prešlo u ruke Andreinoj sunarodnjakinji Simoni Amanar, srebro također Rumunjki Marii Olaru, dok je brončanu medalju pripala Kineskinji Liu Xuan.

Razlog pozitivnog testa Raducanove je Neurofen, lijek za prehladu, koji sadrži pseudo-ephedrin, supstancu koja nije na popisu zabranjenih svih članica Međunarodne gimnastičke federacije, međutim no MOO ju je stavio na svoju listu.

Raducan ipak smije zadržati timsko zlato te srebro koje je osvojila na preskoku (nalaz je nakon ovoga bio negativan). Ipak, spominje se moguća žalba na odluku komisije, jer se radi o “samo" dvije pilule protiv prehlade, koje se mogu kupiti u svakoj ljekarni, a Raducan nije ni znala da se zabranjena tvar nalazi u lijeku. Komisija pak kaže da je Raducan morala ostati bez zlata i radi poštenja prema drugim gimnastičarkama koje nisu bile pozitivne na testu.

Sve u svemu, čini se da su doping testovi postali izraz izuzetne strogoće, za koju se postavlja pitanje je li stvarno toliko potrebna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!