Tenis

OI Tenis: Venus Williams uzela zlato

Ivor Krapac • srijeda, 27.09.2000.

Na olimpijskom teniskom turniru u Sydneyu jučer je okončan nastup tenisačica. Zlatnu je medalju, nastavivši fantastičan niz od 31 pobjede, osvojila druga nositeljica, Amerikanka Venus Williams. Williams je u finalu lako svladala rusku tinejdžerku Jelenu Dementievu, kojoj je to bio zasigurno najveći meč u dosadašnjem tijeku karijere, što je izazvalo dodatnu nervozu. Tamnoputa Amerikanka je to iskoristila, uspjela je čak šest puta oduzeti servis protivnice, te, uz svoju uobičajenu snažnu igru s neuhvatljivim izravnim poenima, nije mogla propustiti pobjedu i osvajanje još jednog velikog naslova, nakon ovogodišnjih Wimbledona i US Opena. Za Williams, međutim, posao još uvijek nije završen, sutra ju očekuje mogućnost novog zlata, jer u finalu ženskih parova sa sestrom Serenom nastupa protiv nizozemske kombinacije Boogert/Oremans.

U muškom turniru poznat je prvi odličnik - u borbi za broncu između dva iznenađenja turnira slavio je Francuz Arnaud Di Pasquale, dok je Švicarac Roger Federer na kraju ostao praznih ruku. U prvom i drugom setu došlo je do 13. igre - prvi je put uspješniji bio Di Pasquale, a u drugom pokušaju uzvraća Federer. U odlučujućem trećem setu Di Pasquale je dvaput uzimao servis protivnika, popustivši pritom samo jednom na svom početnom udarcu, što mu je bilo dovoljno za osvajanje brončanog odličja, o kojem je prije početka turnira mogao samo sanjati.

Muškarci su bili aktivni i u igri parova, gdje smo doznali odgovore na sva pitanja. Kanadska kombinacija Lareau/Nestor je šokirala domaće navijače pobjedom u finalu protiv legendarnih "Woodiesa", australske kombinacije Woodforde/Woodbridge. U posljednjem su meču turnira, koji se igrao na tri dobivena seta, osvojivši prvi set bolje počeli branitelji olimpijskog zlata i ljubimci domaćih navijača. No, nakon ostvarene prednosti, kada se činilo da će još jače pritisnuti protivnike, Woodforde i Woodbridge neočekivano popuštaju i omogućavaju Kanađanima povratak u meč. Povratak se kasnije pretvorio u potpuni preokret - Lareau i Nestor su poveli 2-1 u setovima, te, nakon "tie-breaka" u neizvjesnom četvrtom setu, uspjeli doći do najsjajnijeg odličja. Time su i označili kraj jedne velike kombinacije, jer su Woodforde i Woodbridge objavili da im je nastup u Sydneyu posljednji u karijeri - Mark Woodforde po završetku Olimpijskih igara odlazi u tenisku mirovinu. U meču za broncu, koji je zbog kiše bio odgođen za 24 sata, slavili su Španjolci Alex Corretja i Albert Costa protiv južnoafričke kombinacije Adams/de Jager.

Rezultati:

Žene, finale: Venus Williams(SAD, 2) - Jelena Dementieva(Rus, 10) 6:2,6:4.

Raspored medalja: Zlato - Venus Williams(SAD, 2), srebro - Jelena Dementieva(Rus, 10), bronca - Monica Seles(SAD, 3).

Muškarci, meč za brončanu medalju: Arnaud Di Pasquale(Fra) - Roger Federer(Švi) 7:6(5),6:7(7),6:3.

Muški parovi: Meč za broncu: Corretja/Costa(Špa) - Adams/de Jager(JAR, 5) 2:6,6:4,6:3. Finale: Lareau/Nestor(Kan, 4) - Woodforde/Woodbridge(Aus, 1) 5:7,6:3,6:4,7:6(2).

Raspored medalja: Zlato - Lareau/Nestor(Kan, 4), srebro - Woodforde/Woodbridge(Aus, 1), bronca - Corretja/Costa(Špa).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisOI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!