OI 2000

Biciklizam OI: Jan Ullrich osvojio zlato

Marko Breljak • srijeda, 27.09.2000.

Rezultati cestovne utrke:
1. Jan Ullrich (NJEM) 5 sati 29 minuta i 8 sekundi
2. Alexandre Vinokourov (KAZ) zaostatak 9 sekundi
3. Andreas Koleden (NJEM) 12 s
4. Michele Bartolli (ITA) 1 minuta 26 s
5. Laurent Jalabert (FRA) 1.26
6. Frank Hoj (DAN) 1.26
7. Piotr Wadecki (POLJ) 1.26
8. George Hincapie (SAD) 1.26
9. Paolo Bettini (ITA) 1.26

Nekadašnje istočnonjemačko čudo od djeteta i posljednjih pet godina jedan od najboljih biciklista svijeta, Jan Ullrich osvojio je zlatnu medalju u cestovnoj utrci na Olimpiskim igrama u Sidneyu. Nijemci slave i zbog iznenađujuće bronce Kloedena, a srebro je ostvario također jedan iz vrha svjetskog biciklizma, Kazahstanac Vinokourov. Izuzetan uspjeh za njemački biciklizam nadopunjuje činjenica da su sva trojica članovi su članovi njemačke momčadi Deutsche Telekom.

Utrka je bila dugačka 239.4 kilometra i očekivao se sprinerski finiš u kojemu je trebalo razriješiti pitanje pobjednika. No, da tako neće biti vidjelo se već od početka jer je tempo, koji su diktirali najbolji svjetski vozači, bio izuzetno visok. Tempom su nastojali slomiti vozače koji su svoju priliku vidjeli su završnom sprintu.

Dvadesetak kilometara prije kraja, na jedinom ozbiljnom usponu Ullrich se odvojio i sa sobom povukao Vinokourova i Kloedena. Polako su povaćavali prednost i bilo je jasno da su medalje podijeljene. Grupa u kojoj su bili svi ostali favoriti pokušavala je sustići Telekomov trio, ali bez uspjeha. Trojac se raspao samo tri kilometra prije kraja kada je Ullrich naglo povukao i još podigao već tada ubitačan tempo i ostavio Kazahstanca i sunarodnjaka Kloedena. U cilj je tako prvi ušao Ullrich ispred Vinokourova i Kloedena. Ullrichu je to najveći uspjeh u sezoni ne baš prepunoj uspjeha. Time se revanširao Armstrongu koji ga je ove godine zasjenio superiorno osvojivši Tour de France. Armstrong je očito umoran od izuzetno naporne sezone i tek oporavljen od nedavne ozljede te nije mogao pratiti tempo Nijemca.

Već za tri dana Armstrong i Ullrich će imati novi dvoboj u utrci na kronometar. Amerikanac će morati uložiti znatan napor da bi ugrozio očito super-spremnog Ullricha. Ne treba zaboraviti niti ostale favorite u vožnji na štopericu Jalaberta, Zullea, Olana i sve ostale koji će dati više od svojeg maksimuma jer ipak se tu radi o olimpijskom zlatu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!