Tenis

OI Tenis: Kafeljnikovu zlato

Karlo Dževerlija • četvrtak, 28.09.2000.


Zlato muškog singla ide u Rusiju

Gotovo je. Okončan je uzbudljiv teniski turnir na Olimpijskim igrama. Nakon današnjih finala muškog singla i ženskih parova znaju se svi osvajači medalja. Amerikanci su uhvatili dva zlata i broncu (sve u ženskoj konkurenciji), Rusi zlato i srebro, a sedam preostalih medalja podjeljeno je između isto toliko zemalja. Nakon što je priča ispričana do kraja najveća iznenađenja su: poraz Woodie kombinacije u finalu parova i plasman Njemca Tommya Haasa u sinoćnje finale muškog singla.

Sinoćnje finale ženskih parova okončano je bez iznenađenja. I prije dvoboja za zlato, znalo se da su sestre Williams za mnoge prejake. U "mnoge" očigledno spada i par Boogert/Oremans. Na centralnom terenu ostale su tek 49 minuta i za to vrijeme otele tek 2 gema. Ekspresnih 6:1, 6:1 za Amerikanke i drugo zlato za Venus. Statistika meča? Pri ovom rezultatu nevažna, ali istaknimo da su Nizozemke osvojile tek 29 poena, a servis gubile čak 7 puta. No, ne bi trebale mnogo žaliti, protivnice su bile daleko bolje. Njihovo je srebro zlatnog sjaja.

Ipak je glavni meč dana bilo sjajno finale muškog singla. Petopostavljenom Kafeljnikovu suprostavio se nepostavljeni Tommy Haas. Prije turnira, osim uže obitelji, rijetko tko je mogao staviti koji dolar na Njemčev ulazak u finale. No ipak zahvaljujući kvalitetnoj igri i, ruku na srce, ispadanju favorita dogodio se upravo ovaj, "europski", dvoboj Rusa i Njemca. Igrači su imali razumijevanja za gledatelje, finale je ponudilo sve što treba. Dug i neizvjestan meč u pet setova, obrati, sjajni poeni... Ipak Kafeljnikov je dobio zadnji, 330-ti, poen. Šteta za Haasa da ovaj dugi meč (3 sata i 34 minute) nije imao nastavak i nakon petog seta jer Njemac je uredno osvajao parne, a Kafeljnikov neparne. Statistički detalji meča posebno ne izdvajaju niti jednog takmaca, već jedini podatak koji vrijedi istaknuti je maratonskih 69 minuta za rješenje prvog seta.

Rezultati i medalje:

Žene-parovi, finale: Williams/Williams(SAD) - Boogert/Oremans(Niz) 6:1,6:1

Raspored medalja:
zlato Williams/Williams(SAD), srebro Boogert/Oremans(Niz), bronca Callens/Van Roost(Bel).

Muškarci-pojedinačno, finale: Kafeljnikov(Rus,5) - Haas(Nje) 7:6,3:6,6:2,4:6,6:2

Raspored medalja:
zlato Kafeljnikov(Rus), srebro - Haas(Nje), bronca - Di Pasquale(Fra).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisOI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!