Nogomet

Dinamu Parma, Osijeku bečki Rapid

Bernard Jurišić • petak, 29.09.2000.


Danas su u Nyonu izvučeni parovi 2. kola Kupa Uefe, a u ždrijebu su sudjelovala i dva hrvatska kluba. Ni jedan od dva naša kluba nije bio postavljen kao nositelj, pa su se očekivali teški protivnici u 2. kolu.


Dinamo je za protivnika ponovno dobio talijansku momčad. Nakon Milana u kvalifikacijama Lige prvaka, u 3. kolo Kupa Uefe zagrebački klub će proći ako izbaci Parmu. Prva utakmica igra se u Parmi.

Osijek je bolje prošao, 26. listopada će u prvoj utakmici kod kuće dočekati austrijski Rapid iz Beča. Uzvrati su 9. studenog. Pripremili smo vam priču o Parmi i Rapidu...

Hrvatski klubovi rezultatski su zadovoljili u 1. kolu Kupa Uefe, pa smo tako nakon dugo vremena imali dva predstavnika u ždrijebu za 2. kolo “rezervnog” europskog klupskog nogometnog natjecanja. Dinamo i Osijek s nestrpljenjem su čekali podne, kada im je ždrijeb trebao reći tko će im biti sljedeći protivnik. Oba naša kluba bila su stavljena u “drugi šešir”, što je značilo da će se sresti s nekim od favorita.

Parovi 2. kola Kupa Uefe
Hertha Berlin (NJE)Amica Wronki (POL)
Werder Bremen (NJE)Genk (BEL)
Vitesse Arnheim (NIZ)Inter Milano (ITA)
C. Zvezda Beograd (JUG)Celta Vigo (ŠPA)
OSIJEKRapid Beč (AUT)
OFI Kreta (GRČ)Slavia Prag (ČEŠ)
AEK Atena (GRČ)Herfölge (DAN)
Basel (ŠVI)Feyenoord Rotterdam (NIZ)
Halmstads (ŠVE)1860 München (NJE)
Parma (ITA)DINAMO
Espanyol Barcelona (ŠPA)Grazer AK (AUT)
Liverpool (ENG)Slovan Liberec (ČEŠ)
Lausanne (ŠVI)Ajax Amsterdam (NIZ)
Porto (POR)Wisla Krakow (POL)
Tirol Innsbrück (AUT)Stuttgart (NJE)
Rayo Vallecano Madrid (ŠPA)Viborg (DAN)
Nantes (FRA)MTK Budimpešta (MAĐ)
Udinese (ITA)PAOK Solun (GRČ)
Roma (ITA)Boavista Porto (POR)
Bordeaux (FRA)Celtic Glasgow (ŠKO)
Lokomotiv Moskva (RUS)Inter Bratislava (SVK)
Kaisterslautern (NJE)Iraklis Solun (GRČ)
Club Brugge (BEL)Sankt Gallen (ŠVI)
Lilleström (NOR)Alaves Vittoria (ŠPA)

Već prvi pogled na momčadi koje su bile potencijalni protivnici Dinama u 2. kolu značio je “bol u glavi”. Između Parme, Feyenoorda, Liverpoola, AEK-a, Espanyola i 1860 Münchena, ždrijeb je ponovno poželio da naš prvak gostuje u Italiji. Nakon neuspješnog testa s Milanom u kvalifikacijama za Ligu prvaka, Parma će biti prepreka “modrima” za prolazak u treće kolo Kupa Uefe, kada će se u natjecanje uključiti i trećeplasirani iz preliminarnih skupina Lige prvaka. Na Parmin stadion Tardini, hrvatski će klub istrčati 26. listopada, uzvrat na Maksimiru je 9. studenog.

O Parmi se više-manje sve zna, slično kao i o Milanu. Mali klub, koji je svoj “boom” doživio krajem osamdesetih i u devedesetima, a “otac” mu se zove Arrigo Sacchi. Iako je najkonstantniji klub zadnjeg desetljeća u Italiji, nikad nisu uspjeli otići do kraja u Seriji A. No, trofeja imaju i to - više europskih nego talijanskih!? Uz 2 osvojena talijanska kupa (1992. i 1999.), imaju i jedan Kup pobjednika kupova (1993.), te dva osvojena Kupa Uefe (1995. i 1999.). Prošle su godine nastup u Ligi prvaka izgubili tek u majstorici protiv Intera, u prvom kolu Kupa Uefe pobijedili su makedonsku Pobedu 4:0 i 2:0.

Prošlog ljeta ostali su bez prvog imena, argentinskog napadača Hernana Crespa (Lazio), koji je nekoliko tjedana živio s titulom najskupljeg nogometaša na Zemlji. Prodali su i još nekolicinu igrača, tako da im je momčad dosta promijenjena u odnosu na prošlu sezonu, no nije ništa manje snažna. Za Crespa su od Lazija dobili odlične “terijere” Sergija Conçeicaa i Matthiasa Almeydu, a u napadu će ga zamijeniti Savo Milošević, najbolji strijelac prošlog Europskog prvenstva. Stigao je i odlični Francuz Johan Micoud, a sljedeća sezona trebala bi biti prva prava za Brazilca Marcia Amorosa, koji zbog ozljeda još nije opravdao uložene milijune. Starosjetioci su tu već godinama, sjajna obrana F.Canavarro - Thuram - Benarrivo, agresivna sredina sa Dinom Baggijom, Fuserom i Boghossianom. Dinamo čeka jako težak, krvav posao protiv jedne od najboljih momčadi talijanske Serie A.

Osijek je po prvi put u povijesti čekao ždrijeb drugog kola europskih kupova, a “šešir” mu je bio puno nakloniji nego Dinamu. U konkurenciji Intera, Slavije, Celte, Werdera i Herthe, Osječani su dobili vjerojatno najmanje snažnu momčad - bečki Rapid, kojeg će ugostiti u Gradskom vrtu u prvoj utakmici 26. listopada. Klub puno slavnije prošlosti nego sadašnjosti, 30 puta su bili austrijski prvaci, no u devedesetima - samo jednom. Europskih trofeja nemaju, ali dvaput su dogurali do finala Kupa pobjednika kupova (1985. i 1996.), svakako su u europskim razmjerima mnogo iskusnija i poznatija momčad od Osijeka.

No, nisu neprelazni, dojma smo kako im kvaliteta nije puno viša od Bröndbyjeve i da se Osijek ima čemu nadati čak i u 2. kolu. U pretkolu su lako prošli preko albanske Teute (2:0, 4:0), u 1. kolu izbacili su švedski Örgryte (3:0, 1:1). Prvo ime svakako im je Jugoslaven Dejan Savićević, uz poznatog Nizozemca Gastona Taumenta. Ostala je uglavnom austrijsko - poljsko - njemačka “škvadra”, igrači kojih se sigurno ne treba bojati, ali koje valja dobro proučiti i nadmudriti. Osijek to može, uvjereni smo u to!

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!