OI 2000

Atletika OI: Dva kenijska i poljska zlata

Marko Breljak • petak, 29.09.2000.

U petak smo na atletskim natjecanjima vidjeli šest, ponovo vrlo uzbudljivih, finala. Kenijski srednjoprugaši, sedamnaestogodišnja Poljakinja Skolimowska i njezin sunarodnjak hodač Robert Korzeniowski bili su samo neki od junaka, jednog ponovo fenomenalnog, atletskog dana

Marion Jones neće ostvariti zacrtani cilj od čak pet osvojenih zlatnih medalja. Te planove pokvarila joj je, a tko drugi nego Njemica Heike Drechsler. Veteranka koja je još davne 1983. godine osvojila prvo zlato u dalju na europskom prvenstvu time je vjerojatno okrunila svoju fenomenalnu karijeru, prepunu uspjeha. Ova zlatna medalja je treća u njezinoj disciplini, nakon zlata u Barceloni i srebra u Seulu. Drugi rezultat ostvarile su Fiona May i Marion Jones, ali je zbog boljeg drugog skoka srebro osvojila Talijanka, a Marion Jones morala se zadovoljiti samo broncom. Ipak, nakon natjecanja nije djelovala nezadovoljno. Kako i ne bi kada već ima dva zlata iz utrka na 100 i 200 metara.

Poljak Robert Korzeniowski je uspio nešto što još nitko do sada prije njega nije uspio. Osvojio je, nakon zlata na 20 km, zlato i na daljoj dionici od 50 kilometara. To je jedinstven pothvat i prije njega to još nikome nije uspjelo, osvojiti obje hodačke medalje. Drugi je bio Latvijac Fadejewski, a broncu je uzeo Meksikanac Sanchez.

Nakon predzadnjeg dana atletskih natjecanja zadovoljni mogu biti i Kenijci. Osvojili su dva zlata, jedno očekivano, na 3000 metara sa zaprekama i jedno neočekivano, na 1500 metara. U njihovoj domaćoj utrci, na 3000 metara sa zaprekama trostruko kenijsko slavlje pomutio je Marokanac Ali Ezzine, koji je u uzbudljivoj završnici došao do trećeg mjesta. Prva dva osvojili su, naravno, Kenijci. Zlato je odnio, u jednoj sporoj utrci, Reuben Kosgei, a srebro Wilson Boit Kipketer. Tek četvrti je bio svjetski rekorder Bernard Barmasai, kojemu je bronca promakla za samo osam stotinki.

Drugo veliko slavlje ostvarili su Kenijci u jednoj od najprestižnijih atletskih disciplina, utrci na 1500 metara, gdje je zlato odnio Noah Ngeny. Favorit prije utrke bio je Marokanac Hicham El Guerrouj, koji je u 26 uzastopnih utrka na toj dionici neporažen. Ipak, pobjeda Kenijca i nije tako iznenađujuća kada se zna da je upravo Ngeny uvijek bio malo iza El Guerrouja. Ovaj puta uspio ga je svladati kada je najbitnije i uzeti olimpijsko zlato. Marokanac je završio na drugom mjestu, a treći je bio Ngenyev sunarodnjak Bernard Lagat.

U skoku s motkom kod muškaraca Nick Hysong učinio je ono što je kod žena učinila Stacy Dragila. S tom razlikom da je razlika bila znatno manja. U biti uopće je nije bilo jer su Hysong, Johnson, Tarasov i Stolle svi preskočili identičnu visinu 5.90. Na kraju je pobjednik bio Hysong, ispred sunarodnjaka Lawrenca Johnsona dok je Rus Maksim Tarasov osvojio broncu. Nesretni četvrti bio je Nijemac Stolle.

U disciplini u kojoj je nastupila naša Ivana Brkljačić, bacanju kladiva, zlato je osvojila Kamila Skolimowska sa fenomenalnom duljinom 71.16. Iza nje ostale su mnoge poznatije bacačica, a srebro je osvojila Olga Kuzenkova ispred brončane Njemice Kirsten Muenchow. Skolimowska je tek nešto starija od Ivane Brkljačić, a tim hicem je srušila svjetski juniorski rekord. Naša Ivana je završila na 11. mjestu sa prebačenih 63.20. Nažalost nije uspjela izboriti nastavak natjecanja jer se nakon tri serije nije uvrstila među osam najboljih. Ivana ostaje u Sidneyu do 8. listopada odakle zajedno sa Blankom Vlašić putuje u Čile na svjetsko juniorsko prvenstvo u atletici.

BACANJE DISKA:
1. Kamila Skolimowska (Polj) 71.16
2. Olga Kuzenkova (Rus) 69.77
3. Kirsten Muenchow (Njem) 69.28

11. IVANA BRKLJAČIĆ (HRV) 63.20

3000 M SA ZAPREKAMA:
1. Reuben Kosgei (Ken) 8:21.43
2. Wilson Boit Kipketer (Ken) 8:21.77
3. Ali Ezzine (Mar) 8:22.15

1500 METARA (M):
1. Noah Ngeny (Kenija) 3:32.07
2. Hicham El Guerrouj (Maroko) 3:32.32
3. Bernard Lagat (Kenija) 3:32.44

SKOK U DALJ (Ž):
1. Heike Drechsler (Njem) 6.99
2. Fiona May (Ita) 6.92
3. Marion Jones (USA) 6.92

SKOK S MOTKOM (M):
1. Nick Hysong (USA) 5.90
2. Lawrence Johnson (USA) 5.90
3. Maksim Tarasov (Rus) 5.90

HODANJE 50 KM (M):
1. Robert Korzeniowski (Polj) 3:42:21
2. Ajgor Fadejews (Lat) 3:43:40
3. Joel Sanchez (Mek) 3:44:35

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!