Nogomet

Hajduk - Varteks: Borbeno po teškim uvjetima

Bernard Jurišić • subota, 30.09.2000.

Ružno vrijeme, loši rezultati i obilje kvalitetnih završih borbi na Olimpijskim igrama u Sydneyu, koje je nudila televizija, prepolovili su “uobičajenu” posjetu na poljudskom stadionu. Ivan “Grozni” Katalinić stigao je u Poljud, na “mjesto nesreće” gdje je ostvario svoje najveće trenerske uspjehe, ali i dobio dvije “noge”.


Bošnjak je često prijetio Mađariću (Snimio: Baldo Leburić)

Kiša i jak vjetar prijetili su da upropaste doživljaj i onim malobrojnim, uistinu najvjernijim prijateljima nogometa. No, prijetnje se, na sreću, nisu ostvarile. Hajduk i Varteks odigrali su čvrstu, borbenu, rekli bismo sasvim gledljivu utakmicu. Domaći trener Zoran Vulić još je jednom vodio svoju momčad s tribina, mobitelom.

Počeli su gosti, već u trećoj minuti Težački je gurnuo Šafarića oči u oči s Pletikosom, no reprezentativni vratar bio je za dužinu ruke bliži lopti. Odgovorio je Andrić, dvije minute kasnije, nakon kornera Leke, no udarac glavom iz blizine išao je ravno u Mađarića. Leko je u 13. minuti pokušao iz prekida, no lopta je fijuknula preko grede.

Leko je prvu veliku prigodu za Hajduk propustio u 15. minuti, kad ga je brza kontra Bošnjaka i Bilića ostavila oči u oči s Mađarićem. No, čak ni nakon što je smirio loptu i pogledao, nije ju uspio progurati dalje od istrčalog Varteksova vratara. Prijelomni trenutak utakmice zbio se u 25. minuti, kad je kapetan Varaždinaca Dražen Madunović povukao Bilića na vrhu šesnaesterca, kada ovaj nije imao nikoga ispred sebe, osim Mađarića. Madunovića je čekao put u svlačionicu, bez obzira na boju kartona, jer je već zaradio žuti. Sudac Kulušić pokazao mu je direktno crveni, što je izazvalo nepotrebne prosvjede Varaždinaca, koji su rezultirali tek još jednim kartonom, za Grgicu Kovača.

Nije se dugo čekalo da domaćin materijalizira brojčanu premoć. U 30. minuti Leko je izveo slobodan udarac pored lijeve aut linije, u skoku za loptu bili su Sablić i Mađarić, ona se odbila do usamljenog Bošnjaka kojem nije bilo teško ubaciti je u nebranjenu mrežu. Gosti su tražili prekršaj Sablića na svom vrataru, no Kulušić je pokazao na centar. Stekao se dojam da je od tog trenutka šibenski sudac polako gubio konce utakmice iz svojih ruku.


Pogodak Leke s bijele točke za 2:0 (Snimio: Baldo Leburić)

U poluvremenu Varaždinci su se presložili i počeli vrlo aktivno igrati na Hajdukovoj polovici. U 50. minuti Drobne se odjednom stvorio sam pred Pletikosom, no umjesto da zakuca loptu u bliži kut, pokušao je tražiti Karića u sredini, što je bilo dovoljno splitskoj obrani da reagira. Varaždinci su napadali prvih desetak minuta, no sve su se akcije razbijale prije negoli su lopte dolazile do slabog Karića i neaktivnog Drobnea. Hajsuk je to znao kazniti upravo iz kontre. U 58. minuti, agresivni Bošnjak je prošao po desnoj strani i ubacio u sredinu, gdje je Bilić pao, a sudac Kulušić pokazao na bijelu točku. Siguran je bio Leko, za sigurnih 2:0.

Drugi dio u potpunosti je pripao još jednom novaku iz juniorske škole bijelih - Mariju Careviću. Izluđivao je mladi Hajdukovac driblinzima desnu stranu varaždinske obrane, s njim se nisu mogli nositi ni Sabolčki, ni Režić, a veliki broj akcija domaćina u drugom dijelu polazio su od njega, no Leko, Bošnjak i Bilić nisu bili koncentrirani u završnici.

Najveću šansu u nastavku propustio je Bilić u 68. minuti, kad je krenuo sam prema Mađariću. U prvom naletu pogodio je vratnicu, ponovno prihvatio loptu i poslao ju - na isto mjesto. U 75. minuti Andrić i Bilić imali su situaciju “dva na jedan”, no Andriće je previše čekao i otišao u stranu prije udarca. Nakon drugog pogotka, varaždinski su napadi utihnuli, a domaćini su imali još dvije velike prigode za “zaokružiti” pobjedu. U 88. minuti Ratković nije iskoristio odličnu loptu Bošnjaka u šesnaestercu, a u zadnjoj minuti Bošnjaku je, nakon proigravanja Carevića, u zadnji trenutak netko iz obrane gostiju uklizao u udarac sa nekoliko metara od Mađarića.



Katalinić na “krivoj” klupi (Snimio: Baldo Leburić)

Mario Carević, Hajduk: ”Crveni karton prelomio je utakmicu. Nakon toga razvili smo igru po bokovima, raširili Varteksovu obranu i zasluženo pobijedili. Drago mi je zbog moje dobre igre i zbog pljeska s tribina, to je veliki motiv za dalje. U Osijek idemo ne izgubiti, po meni su Osječani trenutno najbolja momčad u Hrvatskoj.”

Ivan Katalinić, trener Varteksa: ”Sudac Kulušić je uništio utakmicu, direktno je utjecao na rezultat. Teško je bilo igrati tri četvrtine utakmice s igračem manje, no opet smo dobro parirali Hajduku. Njihov prvi gol pao je nakon prekršaja na našem vrataru, i penal je bio sumnjiv. Hajduku sudačka pomoć nije potrebna, mogao nas je pobijediti i bez njih. Ovo mu sad valjda vraćaju za sve one godine što su krali za Croatiju...”

Anđelko Herjavec, predsjednik Varteksa: ”Ova utakmica najbolja je slika nogometa u našoj zemlji. Suci Hajduku vraćaju ono što su mu krali prošlih godina, na kraju - plate mali klubovi. Uvjeren sam da Hajduk ovo nije tražio, niti trebao, zašto je Kulušić ovako sudio, stvarno ne znam. Ovo nogometu ne treba...

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!