OI 2000

Boks OI: Savon osvojio i treće olimpijsko zlato!

Davor Drobina • subota, 30.09.2000.


I treće zlato za Savona

Kao što smo i prognozirali, nakon pobjede u četvrt-finalu nad Amerikancem Bennettom, Savonu je bio otvoren put do trećeg zlata u teškoj kategoriji (do 91 kg). Bilo bi možda još zlatnih olimpijskih odličja, ali Kuba je bila bojkotirala OI u Los Angelesu 1984. i u Seulu 1988.

U finalnoj borbi ovaj 33-trogodišnji Kubanac je pobijedio Rusa Sultanhmeda Ibzagimova sa 23:13. Savon je i prije ovih Olimpijskih igara bio velikan ovog sporta, a danas je postao jedan od najvećih. Jedan od rijetkih kojem je ljubav prema svom narodu bio veći od zova novca, a mogao ga je imati u velikim količinama samo da se upustio u onaj profesionalni dio boksa.


Zlato nakon 64 godine

Kubanci su opravdali kao najveći favoriti u boksačkom turniru na OI, jer osim Savona u teškoj kategoriji, zlato na Kubu odlazi i u bantam, lakoj i srednjoj kategoriji, te jedna bronca (polu-muha kategorija). Najteže je bilo Jorgeu Gutirrezu (srednja kategorija) koji je u posljednjim trenucima svog meča protiv još jednog Rusa Gaiderbekova izborio zlato (17:15).

Rus Oleg Saitov je također obranio svoje zlato sa prošlih Olimpijskih igara iz Atlatne u velter kategoriji (do 67 kg) protiv Ukrajinca Sergeja Dotsenka sa 24:16.

Francuska je također okitila boksačkim zlatom na Olimpijskim igrama i to nakon 64 godine. Posljednju zlatnu medalju im je donio u srednjoj kategoriji Jean Despeaux i polu-srednjoj Roger Michelot i to davne 1936 na igrama u Berlinu. Ovaj put zlato je osvojeno u polu-muha kategoriji (do 48 kg), a osvojio ga je naturalizirani Francuz Brahim Asloum. On je u finalnom meču sa 23:10 pobijedio Španjolca Rafaela Lozanoa. Asloum nakon primitka zlatnog odličja nije se mogao suzdržati od izljeva emocija, a to je samo potvrdilo njegovu želju da stane na najvišu stepenicu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!