Nogomet

Zagreb – Dinamo: Konačno derbi u Kranjčevićevoj!

Sportnet • nedjelja, 01.10.2000.


Konačno ljepotica u Kranjčevićevoj (!), unatoč kiši i natopljenom terenu. U derbiju ne samo gradskom, nego i ligaškom Zagreb i Dinamo odigrali su 3:3 u srazu prepunom preokreta i uzbudljivih akcija, prilika i pogodaka!

Zagreb je doista sazrio ove sezone! “Pjesnici” su konačno krenuli sa sjajnom formom i nakon dugo vremena u srazu s Dinamom opravdali termin derbija. Jer jedino se derbijem može nazvati htijenje i realizacija modrih i bijelih na nakvašenom i teškom terenu u Kranjčevićevoj, a bodom mogu biti zadovoljne obje strane..


Gužva pred Dinamovim... (Snimio: Dražen Patarčić)

No, unatoč remiju taj je susret svojevrsna pobjeda Zagreba jer domaći su nogometaši potvrdili da njihovi uspjesi ove sezone nisu slučajni, a srčanost su pokazali i dostignuvši zaostatak od 1:3.

Nedjelja nije naviještivala ugodno nogometno dvoboj. Ipak, gotovo 5000 ljudi natiskalo se na tribince, a najviše su se veselili navijači poslijepodne u Kranjčevićevoj, uporna kiša prijetila je da će posve uništiti očekivani domaće momčadi “Bijeli anđeli”, koji su nakon tko zna koliko vremena imali priliku zapaliti i dvije balje za drugi i treći pogodak Zagreba!

Već sam početak najavio je bogat program, u šestoj minuti brza akcija domaćih: Lovrek je dodao Baturini, ovaj proslijedio Osibovu, a lopta je završila kod Rendulića čiji snažan udarac paradom brani spremni Butina. Modri su uzvratili samo nekoliko minuta kasnije. Pilipović je sa kojih 20-tak metara snažno opalio, Tomić je pravovremeno skočio i od njegove ruke se lopta odbila u gornju vratnicu pa u korner.


...i pred Zagrebovim vratima (Snimio: Dražen Patarčić)

Zagreb je poveo u 18. minuti iz kontranapada. Baturina je prošao po lijevoj strani i zatim odlično uposlio Popovića na vrhu šesnaesterca i Zagrebov napadač smireno para gornji dio Dinamove mreže za 1:0! U 23. minuti Mikić nije uspio izjednačiti iz “mrtve” prilike (zalutalu loptu u šesnaestercu lansirao pokraj gola), ali samo minutu kasnije gosti ipak izjednačuju. Mujčin je uletio u šesnaesterac, nastala je gužva i kad se već činilo da su zagrebaši oteli loptu netko je od Dinamovih igrača poslao na drugu vratnicu, gdje se našao spretni Polovanec kojem nije bilo teško poslati je u mrežu pored izigranog Tomića – 1:1.

Pojačala se tada kiša, a pojačali su se i Dinamovi napadi. Što je rezultiralo i vodstvom modrih – ovog puta poslužitelj je bio Polovanec, a egzekutor Tomo Šokota. Pogodak sličan prvom Dinamovom, Polovanec se probio u Zagrebov kazneni prostor, ubacio u peterac i u klizećem startu Šokota pogađa za 2:1. Dvije minute poslije mogao je Polovanec i povisiti vodstv, ali si je u jednoj čistoj prilici dao predug for i Tomić mu je uzeo loptu.

I u drugom poluvremenu je Dinamo nastavio opasnije, diktirajući ritam. A Šokota je u 52. minuti postigao i drugi pogodak. Najveće zasluge zapravo idu Cvitanoviću, koji je sjajno prošao po lijevoj strani i zatim pronašao slobodnog Šokotu. A prvi Dinamov strijelac mirno šalje Tomića u jednu stranu, a loptu u drugu – 3:1. Činilo se tada da su gosti konačno slomili otpor domaćina i da će i ovog puta biti pobjednici.


I Mikić je morao uklizavati (Snimio: Dražen Patarčić)

Ali, bio je to samo privid. Domaći igrači pokazali su veliku želju, a još važnije i spretnost, i u rasponu od samo pet minuta izjednačili su rezultat. U 63. minuti se poslije šestog Zagrebovog kornera u gužvi najbolje snašao Kruno Lovrek. Mladi je zagrebaš iz blizine i gotovo kroz gužvu sjajnom fintom s desne strane pronašao suprotni kut i dao domaćinu potrebnu nadu. Samo pet minuta kasnije vidjeli smo šesti i posljednji pogodak na toj utakmici. A najviše je za nj zaslužan upravo Lovrek. Uletio je on u šesnaesterac, brži od svih, uspio je dostići loptu i baš kad si je dao posljedni for pred siguran udarac za pogodak, Butina ga ruši i sudac Širić opravdano pokazuje na bijelu točku. Siguran realizator bio je iskusni Joško Popović (3:3), uz Lovreka najbolji igrač Zagreba.

Ohrabreni “pjesnici” nastavili su tada skladali svoju pjevnu rimu uzastopnih napadima, kontrama, ali svaki put bi im ponestalo sigurnosti u završnici. Bilo je uzbuđenja i pred domaćim vratima, poput greške Tomića u 85. minuta, ali loptu tada praktički iz vrata uspijeva izbaciti Josip Bulat (koji ju je doduše umalo zakucao u vlastitu mrežu).

Sve u svemu odlična predstava u Kranjčevićevoj i još jedna povrda za Zagreb, ali i činjenica da zagrebaši iako i dalje puno zabijaju - puno i primaju. A Dinamo, pak, i dalje potvrđuje da je daleko od idealne forme. Do Parme se puno toga treba popraviti. Ima li Vlak vremena?

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!