Košarka

Konačno - hrvatska košarka!

Karlo Dževerlija • petak, 06.10.2000.


Nakon gotovo četiri mjeseca posta, od ove ćemo subote gledati hrvatske košarkaške virtuoze na djelu. Dame i gospodo: Započinje Hrvatska košarkaška liga! Sad kad smo ih dočekali košarkaških uzbuđenja biti će napretek, karakteristični zvukovi paranja mrežice i lopte na parketu neće prestajati.Raspored je uistinu bogat. Kad je klupska košarka u pitanju uz domaću ligu kao podlogu (uz šest prekida, konstanta u narednih šest mjeseci) imamo euro-nastupe Cibone i Zadra u ULEB-ovoj Euroligi, Splita u Suproligi, Zagreba u Saporta kupu i Sava Osiguranja u Kupu Radivoja Koraća (preskočili prvu prepreku, ekipu Brotnja iz Čitluka). Tu je i domaći Kup i revijalna CRO All Stars utakmica. Ipak, medijskim reflektorima najobasjanija biti će reprezentacija koju očekuje nastavak kvalifikacija za nadolazeće EP u Carigradu. Osim toga na EP pokušati će se kvalificirati i ženska seniorska reprezentacija.

KVARTET "VELIKIH":

CIBONA - Bez imalo dvojbi najjači sastav u Hrvatskoj. Ne treba sumnjati da će se, i deseti put uzastopce, okruniti prvakom države. Jesu li jači no lani? Teško pitanje, vrijeme će pokazati. Činjenica je da su odlaskom Krstića izgubili odličnog playmakera. Na njegovo mjesto doveden je neiskusni Davor Kus (Sava osiguranje) i Amerikanac Arthur Lee. Na tom mjestu je i mladac Zoran Planinić, vraćen sa "kaljenja" iz Benstona. Zanimljiva je situacija i u reketu, vječitom bolnom točkom. Otišli su Šarlija i Đevdo. Grgat i Bagarić su suspendirani, Žurić nije licenciran. Od visokih došao je Awojobi (vjerojatno može pomoći). Očiglednim napretkom u drugom dijelu sezone Nicević se promovirao u prvog centra. Bez Stojka Vrankovića, dolasku kojeg se nadaju, bolna točka neće biti sanirana. (Potpisali do sada: Arthur Lee, Davor Kus, Zoran Planinić, Josip Sesar, Branimir Longin, Gordan Giriček, Matej Mamić, Boris Džidić, Vlado Pašalić, Tunji Awojobi, Nikša Prkačin, Sandro Nicević. Otišli: Krstić, Baker, Kalamiza, Šarlija, J.Vranković, Marcelić, Alihodžić. Žurić nije licenciran, Grgat i Bagarić su suspendirani, a Milišin status je još neriješen.)

ZADAR - Zadar, kao i Cibona igra ULEB ligu. Sjajna prošlogodišnja ekipa rasula se, Rađin odlazak u Grčku potaknuo je pravi zadarski egzodus - sa popisa je izbrisano devet imena, (uz Dina Rađu) među njima i Komazec (NBA). Tijekom ljeta u jednom je trenutku prijetio odlazak braće Ružić i Hrvoja Perinčić no trio ostaje, dogovor je postignut. Dogodila se smjena i na klupi - Burić je odradio tek jednu sezonu, novi kormilar je Vlado Vanjak. Pojačanja? Veliki upitnik. Na provjerama nisu zadovoljili Amerikanci Cocker (213), Gardner (174), McCants (183) i Cathey (183). Niti Alan Gregov nije privoljen u "grad košarke". Ipak se na "rosteru" crne neka nova imena: u prvom redu tu su playmakeri Ivica Marić i Patrick Baldwin te centri Richard Mandewille i Davor Pejčinović koji se nakon relativno neuspješne BiH epizode vratio u Hrvatsku. U slučaju Stojko Vranković i u Zadru se nadaju da će "Drniški orao" izabrati baš njihov grad. Nedostaje još jedan playmaker. Ipak ne treba sumnjati da će zadarsko srce i huk s tribina pomoći da i u nadolazećoj sezoni Zadar igra krucijalnu ulogu. (Otišli: Dino Rađa, Stewart, Maloča, Ercegović, Komazec, Popović, Vrsaljko, braća Gligora, Sastav: Vedran Morović, Ivica Marić, Dario Delibašić, Darko Krunić, Hrvoje Perinčić, Tomislav Knežević, Marin Vrsaljko, Jurica Ružić, Toni Dijan, Šime Špralja, Tomislav Ružić, Zoran Pehar, Richard Mandewille, Davor Pejčinović).

SPLIT - Split je, ako ne jači, a onda barem zadržao lanjsku razinu. Premda novi trener Jasmin Repeša govori kako nemaju nikakvih imperativa jasno je da, kao jedini hrvatski predstavnik u Fibinoj Suproligi, teže prolasku u osminu finala, a u domaćem prvenstvu biti ozbiljan pretendent na naslov. Prijelazni rok bio je vrlo živ: od neuspjelih projekata spomenimo pokušaje dovođenja Slavena Rimca, Velimira Perasovića, Joke Vrankovića i Davora Kusa. Već na probi zapeli su Mandich i Manović, a prije nekoliko dana playmaker Julius Robinson napustio je Gripe. Od prošlogodišnjih igrača klub su napustili Zemljić, Tvrdić, Tanta, Mimica i Henjak. Pojačanja za ovu sezonu pronašli su u bivšim igračima, povratnicima iz inozemstva: Jaman, Gregov i Grgurević. Osim ove trojke spomenimo i prošlogodišnji trio, sada za godinu dana iskusniji: Vujčić, Poljak, Žižić. Za planirane dosege neminovnost je dovođenje dvojice kvalitetnih igrača na vanjskim pozicijama. (Roko Ukić, Srđan Subotić, Igor Lovrić, Alan Gregov, Ivan Tomeljak, Živko Badžim, Boris Jaman, Ante Grgurević, Nikola Vujčić, Andrija Žižić, Drago Pašalić, Joško Poljak, Hrvoje Henjak otišli: Zemljić, Tvrdić, Tanta, Mimica i Henjak).

ZAGREB - "Mravi" su značajno oslabljeni u odnosu na prošlu sezonu. Jasno je to i novom/starom treneru Željku Poljaku koji izjavljuje kako u Europi nema većih ambicija (Saporta kup). Pitanje je što mogu i doma. Ostali su bez bitnih kotačića - klub su napustili Anzulović, Šarin, Davor Rimac i Mazique. Pojačanja? Ništa ili gotovo ništa: doveli su dvadesetogodišnjeg Splićana Filipa Tantu koji ne briljira. Tu je i Nepoznanica u osobi Seana Stephena Daughertya. (Trenutni sastav: Damir Miljković, Ivan Tomas, Filip Tanta, Stjepan Marinović, Mario Stojić, Blašković, Nikola Garma, Joško Garma, Ivan Perinčić, Ivo Tomasović, Joško Vukičević, Sean Stephen Daugherty)

OSTALI -

Zrinjevac - novi trener Ivan Sunara potpisao je na 4 godine. Kasun je otišao u SAD (pod ugovorom, suspenzija tri godine). (Sastav: Rico Swanson, Matija Spudić, Marko Malić, Jurica Smiljanić, Pero Dujmović, Marin Rozić, Marko Morić, Frano Čolak, Ryan Bond, Matija Češković, Dario Livajić, Jelaska. Otišli: Pojatina, Pestić, Maleš, Kasun.)

Šibenik - se pojačao s nekoliko poznatih igrača. Novi je trener Nenad Amanović (prešao je iz ženske košarku). (Otišli su: Ivan Kapov, Jurić, Rahimić, A. i M.Slavica, Borčić, Cvjetičanin, Gulin i Smojver. Sastav: Ivan Duvančić, Marin Pestić, Dragan Matošin, Ante Paić, Josip Šarin, Ante Kapov, Dubravko Zemljić, Zoran Huljev, Miro Vranjić, Davor Vidačak, Petar Maleš, Mile Pešić, Ante Ivančić.)

Sava Osiguranje - ostali bez ponajboljeg - Davora Kusa. Nastupaju u Kupu Radivoja Koraća. (Otišao je i Perković. Sastav: Maurice Lamar Whitfield, Siniša Štemberger, Marino Baždarić, Marijan Mance, Dalibor Mezulić, Kevin Patrick Byrne, Andrej Štimac, Domagoj Devčić, Davor Velčić, Mario Budinić, Ivan Karamatić...)

Benston - ostao bez mnoštva igrača. (Otišli: Bagarić, Planinić, Vujičić, Pešić, Longin, Perica i Džidić. Sastav: Primož Brolih Krešimir Novosel, Zoran Antić, Mario Novak, Krešimir Samardžić, Zlatko Papić, Ante Samac, Tomislav Čuljak, Denis Toroman, Mario Maloča, Marin Prskalo, Božo Barač, Vinko Bošnjak.)

Šanac Karlovac - odustao od Kupa Koraća, a zamalo i od A1 lige zbog financijskih poteškoća. Doslovno par sati prije isteka roka u Karlovac su stigla dva crnoputa pojačanja: bek Mitchell i krilni centar Kilpatrick. Jučer su na godišnjoj skupštini i promijenili ime, odnosno dodali ime sponzora. Novi naziv karlovačkog prvoligaša je Šanac-Karlovac. (Otišli su Bulić, Spudić, Starčević, Đukić, Meluš. Sastav: Marko Novaković, Ticiano Mazija, Mario Gašparović, Marin Mindoljević, Daniel Peris, Anto Škero, Vedran Miličić, Jurica Žuža, Mitchell, Kilpatrick)

* Kandit Olimpija, Svjetlost Brod, Hermes Analitica - sastavi su još uvijek nepoznanica.

* Kao i ranijih godina i završetak prošle sezone bio je znak za pravu "seobu" igrača. Evo popisa većine "bjegunaca": Marko Bulić potpisao je za Maccabi Haifu, Dino Rađa za Olympiakos, Joke Vranković i Goran Kalamiza za Poljski Sopot, Mate Skelin za Konyu, Zdravko Radulović za Slupsk, Ivan Vujičić, Kruno Radoš i Ivan Kapov za Figuerense, Damir Tvrdić za Jesi, Slaven Rimac za Joventut, Velimir Perasović za Fuenlabradu, Franjo Arapović i Vladimir Anzulović za Krku, Marcelić i Krstić za Wroclawek, Kovačić za Union Olimpiju, Jadranko Smojver u Elitzur, Milan Parezanović u Oldenburg, Dženan Rahimić u Braunschweig, Scott Stewart u Oliveirense, MC Mazique u Telekom Bonn, Grgat u Le Mans, Šamanić u Pepinster, Starčević u Wevelgem, Jasmin Perković u Triglav, Zadravec u Slupsk, Milačić u Haderu, Đukić u Loka Kavu, Komazec u Vancouver Grizzlies, Ridl u Mlekarnu Kunin.

* Sustav natjecanja: A1 liga broji 12 klubova. Nakon 22. kola posljednja momčad ispada u A-2 ligu, a ostalih 11 klubova nastavlja natjecanje u doigravanju za prvaka. U prvome krugu doigravanja prvih pet klubova je slobodno, dok ostali (6.-11., 7.-10., 8.-9.) igraju na dvije dobivene utakmice. Drugi krug se igra isto na dvije pobjede sa sljedećim parovima: par A: 1.-(8.-9.); par B: 2.-(7.-10.); par C: 3.-(6.-11.); par D: 4.-5. Poluzavršnica (treći krug) također se igra na dvije pobjede, parovi su: A-D, B-C. Pobjednici će igrati u finalu, na tri pobjede.

- posebna zahvala Ivanu Salmiću čiji materijali su korišteni kod kreiranja teksta (obruci.cjb.net)

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Košarka
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!