Košarka

Cibona i Zadar u ULEB Euroligi

Karlo Dževerlija • petak, 06.10.2000.


Posebno poglavlje priče je odnos Suproliga (FIBA) - Euroliga (ULEB). Kako je došlo do ideje "ULEB"? Klubovi iz najrazvijenijih zemalja, dakle Italije, Španjolske i Grčke nisu bili suglasni s centralizacijom prava koju je diktirala FIBA. Klubovi su se pobunili jer su željeli više zarađivati, a uz to ponašanje FIBA-e nakon završetka prošle sezone bilo je i više nego bahato. To je ukratko razlog zbog čega je, nakon niza sastanaka, došlo do ULEB-ove Eurolige. U ULEB je ušlo 24 kluba raspoređenih u četiri skupine, no neki su klubovi, iako su odmah željeli u tu ligu ipak morali podleći pritiscima saveza i igrati kod FIBA-e (Efes Pilsen, ASVEL, Panathinaikos koji je po nekim računicama dobio 5.8 milijuna dolara?). No, najveći je udarac svakako činjenica da sva četiri španjolska kluba igraju novooformljenu Euroligu. Osim četiri španjolska kluba u prvoj sezoni Eurolige igrat će po četiri grčka i talijanska kluba, zatim dva iz Hrvatske i po jedan iz Jugoslavije, Slovenije, Litve, Izraela, Njemačke, Engleske, Portugala i Belgije. Iako mnogi govore kako je ova liga neslužbena naša dva najjača kluba također su se odlučila za "svojevrstan rizik". Koliko će im to donijeti dobroga pokazat će vrijeme.

EUROLIGA ULEB

ULEB Euroliga: Grupa B, pregled
Grupa B je jedna od jačih u natjecanju. Sa Kinder Bolognom i AEK-om kao favoritima, a uz Tau i Cibonu, ova bi grupa mogla biti jako zanimljiva. Kinder je vjerojatno najsnažnija ekipa u skupini, pa Talijani ne bi trebali imati problema s osvajanjem prvog mjesta. Ipak ako Rigaudeau ode, a Pepe Sanchez ne dođe, ekipa bi mogla biti ozbiljno oslabljena. To se može dogoditi i ako Smodiš ne uspije dobiti Bosmanov Status zahvaljujući Millsovoj presudi. Griffith-Danilović bi mogao biti najbolji par stranaca u Euroligi. AEK, aktualni osvajač Saporta Kupa, uz Tau je pritajeni favorit u grupi. AEK je i sada vrlo jak vani - zahvaljujući Stefanovu i Kutluayu. No imaju problema s centrom Tsakalidisom koji bi volio u SAD. Vjerojatno ne bi igrao na vrhunskom nivou u slučaju da ga pokušaju zadržati, pa ni to ne izgleda kao dobra opcija. Tau Ceramica ima složenu vrlo jaku ekipu zahvaljujući presudi u slučaju Mills. Mills, Stombergas i Timinskas će igrati s Bosmanovim Statusom, pa će strance imati u Bennettu i jednom centru (Kidd?). Ako ovom koktelu dodamo Estellera, Foiresta, i argentinske zvijezde Oberta i Scolu, ekipa slovi za potencijalne favorite - iz drugog plana. Cibona VIP je kao rekorder s devet uzastopnih nastupa u bivšoj Euroligi pod FIBA-om ipak odlučila napraviti "korak dalje" i prihvatiti poziv Portele. Garancija od oko 600-700 tisuća dolara po sezoni uz pravo sudjelovanja od tri godine za redom bez bojazni za plasman (tj. ispadanje) ipak su bili preveliki magnet za direktora Božu Miličevića. Pogotovo stoga jer bi im to u mogućnosti moglo donijeti puuuuuuno dolara. Cibona VIP je zadržala ključne igrače od prošle sezone, i tako će pokušati otežati posao ostalim ekipama u grupi. Sa vanjskom linijom Lee-Kus-Planinić, Giriček i Sesar, Cibona može igrati brzu i lepršavu košarku. Ako ispod koševa Awojobi-Prkačin i Nicević budu dovoljno pridonosili, Cibona VIP može napraviti mnogo - završiti, recimo, na broju dva u skupini. Saint Petersbourg Lions je nepoznanica. Ovaj klub oformljen je nedavno i stoga se o ekipi zna jako malo. Ako se šaputanja oko potpisivanja Nosova, Kisourina i Bazareviča pokažu točnima, ova ekipa bi se mogla boriti za osminu finala, pa bi se AEK, Cibona i Tau trebali zabrinuti. Jedino sigurno što se zna o ovoj ekipi je vlasnik Luciano Capicchioni, i trener Jugoslaven Miodrag Veščović. Govori se kako bi Evgeny Kissourin, Vitali Nossov i Bazarevich mogli zaigrati ovdje ali to su samo govorkanja. Charleroi bi mogao kreirati nekoliko iznenađenja, ali biti će im jako teško doseći 4 poziciju u skupini. Nakon ozljede Goethalsa, ekipa je preslaba pod koševima, i ustvari trebati bi igrati sjajnu košarku da se u ovako teškoj skupini izbore i za petu poziciju.

ULEB Euroliga: Grupa A, pregled
PAF Bologna je najbolja ekipa u grupi, bez imalo sumnje. Vrlo snažni na svim pozicijama, ali bez klasičnog playmakera. I Basile i Myers i Meneghin mogu igrati na poziciji "jedinice" ali nijedan od njih nije izvanredan playmaker. Potpisivanjem De Pola i Zukauskasa, PAF je dobio dodatnu snagu iznutra, što je u nekoliko zadnjih sezona falilo ekipi. Karnišovas je napustio klub, ali se čini da time ekipa nije previše izgubila. Nepoznanica je što se može očekivati od Žalgirisa. Jedino su dva igrača, iz prošle sezone, ostala a samo je Masiulis bio u ekipi iz 1998. Za Litvance su potpisala tri bivša NCAA igrača, a blizu potpisa je još jedan - Jocys. Što očekivati od ovih igrača, koji u Europi nisu dugo igrali, veliko je pitanje. Adecco Estudiantes je sastavio ekipu baziranu na prošlosezonskoj. Aisa se povukao a zamijenio ga je Marković. Thompson neće nastupati zbog problema s leđima, a pridobili su usluge niskog krila Rica Hill, čime dobivaju na snazi vanjske linije. Ako budu igrali u dobroj formi, biti će glavni konkurent PAF-u u ovoj grupi. Zadar se, vođen vrlo sličnim razlozima kao i Cibona, također odlučio za ULEB. Koliko mogu? Ne previše ali ipak plasman u drugi krug natjecanja ne bi trebao biti nerješivi problem, pogotovo jer je grupa A, uz grupu D, najslabija grupa ULEB-ove Eurolige. KK Zadar je po kvaliteti čini se vrlo sličan grčkom Peristeriju. Može u drugi krug ako dobije predviđene susrete doma a u gostima negdje "iznenadi". Peristeri su još uvijek u potrazi za pojednim članovima prve petroke. Ekipa nije jaka i mogli bi imati problema čak i sa kvalifikacijama u osminu finala. Lugano bi mogao biti iznenađenje. Švicarci još uvijek sastavljaju ekipu, a švicarske zvijezde Koller ili Mrazek bi mogle iznenaditi svakoga. I Lugano se pokušava pojačati s dva vrhunska Amerikanca. Kako bilo, Luganov doseg biti će dobiti nekoliko utakmica i ako je moguće dohvatiti osminu finala, što se opet čini prevelikim zalogajom.

ULEB Euroliga: Grupa C, pregled
Grupa C je "grupa smrti". S 4 vrhunske ekipe - Olympiakos, Real Madrid, Benetton i Olimpija, plus Hapoel (koji je također sastavio dobru ekipu), ova grupa je najjača u natjecanju. Olympiakos ima, uz Kinder, najzvučnije igrače na popisu u cijelom natjecanju. Još uvijek traže kvalitetnog beka šutera. U trenu kad ga pronađu, Olympiakos bi mogao biti skoro nepobjediv. S Riversom na jedinici, tim sjajnim šuterom, Papanikolauom, Economouom i Rađom, ova ekipa je prejaka. Grčka momčad ima, također, dugu klupu: Tomić, Boudouris, Vukčević, Risacher, De Miguel te Femerling, pa bi morali igrati jako loše da bi bili pobijeđeni. Real Madrid bi mogao biti najjači protivnik Olympiakosu u grupi. Real ima jednu od najboljih vanjskih linija u Europi. Sa Đorđevićem i Raul Lopezom (ubrzo će i službeno potpisati) na jedinici, nevjerojatnim šuterima poput Herrerosa ili Alberta Angula, te uz krila poput Milića ili Lucia Angula, neće biti mnogo europskih klubova koji će uspjeti zaustaviti Realovu vanjsku igru. No, Real se čini slabijim iznutra. Meek i Struelens će biti u početnoj petorci, a Zidek na klupi. Rotacija tri igrača nije dovoljna za dugu sezonu 2000/01. Naumoski će pokušati povesti Benetton prema uspjehu u Euroligi. Za ovaj solidni klub dohvaćanje naslova čini se prevelikim zalogajom. Za klub još uvijek treba potpisati šuter (Amerikanac) koji će pomoći Nachbaru i Pittisu vani. Benetton će pokušati pridobiti još jednog stranca, ovaj puta centra, u želji da ekipa ojača i iznutra. Garbajosa, Nicola i Marconato, uz dotičnog stranca, činiti će jaku ekipu iznutra. Olimpija Ljubljana nije tako jaka kako je bila. Nakon odlaska Jasikeviciusa, Zdovca i Milića, otvara se šansa za mlade igrače poput Bećirovića, Udriha, Golemaca i Paravinju da pokažu što znaju. Kovačić i Mindaugas Zukauskas biti će njihove zvijezde. Walsh Jordan vjerojatno će biti strani playmaker kojeg Olimpija traži. Hapoel Jerusalem će pokušati pobijediti papirnate favorite i tako se kvalificirati u osminu finala. Njihov će uspjeh ovisiti o tome koliko će jaki biti iznutra. Hapoel pokušava prolongirati ugovor s Kenny Williamsom te pridobiti američkog centra Kevina Rankina. Vanjska igra Hapoela nije njihovo najjače oružje - unatoč dobrom playmakeru (Blackwell) nemaju sjajan vanjski šut. Peleg, Turgerman i Dorsey nisu loši igrači ali svejedno se čini da će biti preslabi za Euroligu. Ovarense je nagrađen čim je prihvaćen u Euroligu, a svaka pobjeda koju ostvare bila bi veliko iznenađenje. Američki centar Kris Hill, Joffre Lleal, Paulo Pinto (ako naposljetku i dođu u klub) i Thomas Adams, biti će njihovi najbolji igrači.

ULEB Euroliga: Grupa D, pregled
Grupa D je najslabija u natjecanju. Barcelona je najbolja ekipa u grupi i ne bi trebala imati problema s osvajanjem prvog mjesta u skupini. PAOK i Budućnost će pokušati to otežati. Ostali klubovi (Verona, Frankfurt Skyliners i London Towers) će se vjerojatno boriti za četvrto mjesto. Barcelona ne bi trebala imati većih problema u nastojanju da završi ovaj dio natjecanja kao prva. Španjolci su sastavili dobru ekipu, plus da bi mogli uzeti i Rony Seikalya, pa bi u tom slučaju imali 5 igrača viših od 2,10!!. I nijedan od njih nije loš: Gasol, Duenas, Renztias, Elson i Seikaly. Gurović (2,08) bi mogao otići. Na njegovo mjesto bi u tom slučaju došlo talentirano i mlado, nisko krilo. PAOK još uvijek sastavlja ekipu pa je nepoznanica kako kvalitetni će biti sve dok ne pronađu centra (željeli bi Seikalya) i još jednog playmakera. Koronios, Coldebella, Liadelis, Racca i Sigalas čine jaku vanjsku liniju koja trči ubojitu kontru, šutira izvan 6,25 i igra tvrdu obranu. Daineko, Giannoulis i Peral nisu klasični unutarnji igrači i mnoge ekipe bi se mogle namučiti da ih zaustave. Budućnost je izgubila dvojicu od trojice zvijezdi, Ščepanović i Bulatović, a nadomješteni su potpisivanjem Saše Obradovića i Dejana Milojevića. No ekipa se čini slabijom nego prošlogodišnja. Svejedno, ne bi trebali imati problema prilikom kvalificiranja u osminu finala. Ako Bullock ima dobar dan, Verona može pobijediti bilo koga. Još uvijek su u potrazi za niskim krilom i centrom ali ne čini se da će igrači na popisu biti vrhunski. Morati će se dobro potruditi da uhvate 4 mjesto u skupini. Frankfurt Skylinersi imati će u svojim redovima najboljeg strijelca Bundeslige, Tyron McCoya. To im je najbolji igrač. Nakon odlaska Kelečevića i Guarascia, Nurnberger i novopridošli igrači Terdenge i Maras, igrati će bitnu ulogu u ekipi. Što će London Towersi napraviti veliki je upitnik. Britanska liga dozvoljava ekipama igranje mnoštva stranaca. Towersi to koriste - imaju mnogo više od dva Amerikanca na popisu. ULEB dozvoljava samo 2 što znači da će tome i morati prilagoditi popis igrača.

Raspored nastupa Cibone Vip i Zadra u Europi

19.10. Cibona VIP - Tau Ceramica, Lugano - Zadar
26.10. Kinder Bologna - Cibona VIP, Zadar - Teamsystem
02.11. Cibona VIP - St. Peterburg, Adecco Estudiantes - Zadar
09.11. AEK - Cibona VIP, Zadar - Peristeri
16.11. Cibona VIP - Spirou Charleroi, Žalgiris - Zadar
07.12. Tau Ceramica - Cibona VIP, Zadar - Lugano
14.12. Cibona VIP - Kinder Bologna, Teamsystem - Zadar
21.12. St. Peterburg - Cibona VIP, Zadar - Adecco Estudiantes
11.01. Cibona VIP - AEK, Peristeri - Zadar
18.01 Spirou Charleroi - Cibona VIP, Zadar - Žalgiris

* Nastupa 24 kluba u 4 skupine po 6, zatim se igra osmina finala (4 najbolja iz svake skupine, na dvije pobjede), polufinale i finale na tri pobjede. Ulazni bonus je 500.000 dolara. Sude tri suca. Nakon prelaska Tau Ceramice u Uleb, Fiba je Vitoriji oduzela domaćinstvo Final Foura. Cibona je u trećoj, a Zadar u petoj vrijednosnoj skupini. Hrvatski klubovi mogu dovesti 2 Amerikanca, 1 A Bosmana i neograničen broj B Bosmana. Natjecanje po skupinama trajati će od 19. 10. do 1. 1., osmina finala 1.,8. i 15. veljače, četvrtfinale 22.2, 1. i 3. ožujka, polufinale 27. i 29. 3. te 3., 5. i 12 travnja, finale 17. i 19. 4., te 1., 3., i 10. svibnja..

- posebna zahvala Ivanu Salmiću čiji su materijali korišteni kod kreiranja teksta (obruci.cjb.net)

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Košarka
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!