Nogomet

Osijek - Rapid: U Beč s golom prednosti

Sportnet • utorak, 24.10.2000.



Nenad Bjelica okružen "zelenima" (Snimio: Dražen Patarčić)

Osječani su u prvoj utakmici 2. kola Kupa Uefe uspjeli stvoriti prednost za uzvrat u Beču, no što je još važnije - pokazati da imaju snage i sposobnosti otići još korak dalje u europskom natjecanju. Istina, Rapid je u Osijek doputovao znatno oslabljen, bez petorice standardnih prvotimaca, no nisu pokazali da su momčad takvog formata kojeg bi se trebalo plašiti, čak ni u Beču.

Naš predstavnik u utakmicu nije ušao furiozno i napadački, kako se to možda očekivalo, već oprezno, ispipavajući gostujuću momčad i tražeći rupe u obrani, koje bi spretni Turković, brzi Mitu i mozak čitavog “projekta” Nenad Bjelica, mogli iskoristiti.

U 10. minuti Bjelica je u prvom pravom naletu ispremješao obranu bečke momčadi, što je rezultiralo prekršajem na dvadesetak metara od gola.

Video:Kohorta u ljubavi

Slobodan udarac izveo je sam, no češki vratar na golu austrijske momčadi uspio je reagirati. No, u “replayu” iste situacije 17 minuta kasnije, Maier je bio nemoćan, a Gradski vrt slavio je vodstvo Osijeka.

Video: Maier prekratak kod prvog gola

Bjelica je praktički s iste pozicijem iz slobodnog udarca kojeg je sam izborio, pogodio Radovića u zidu Rapida, što je prevarilo Maiera, a lopta je završila iza njegovih leđa.


Krešimir Brkić odlučan u napadu (Snimio: Dražen Patarčić)

Već minutu kasnije dotad bezopasni Rapid mogao je izjednačiti. Neugodni Grk Lagonikakis pokušao je ubaciti loptu u peterac, no ona se opasno približila vratima, a ni Balić nije najbolje reagirao. Srećom - otišla je tik pored vratnice. U 30. minuti Balić je ponovno loše procijenio loptu upućenu iz kuta, spustio ju je na nogu Zingleru koji je pred sobom imao više od 7 metara nebranjenog prostora osječke mreže. Srećom, pogodio je baš u onaj komadić vratiju kojeg je štitio Bakir Beširević, koji je spasio Osijek izjednačenja.

Ipak, ono je stiglo u 37. minuti, kad je Nizozemac Gaston Taument lijepo proigrao “u prostor” Radovića, kojem nije bilo teško zaobići vratara domaćih i poslati loptu u praznu mrežu.

Bio je to šok za osječke navijače, ali i momčad, koja je pred sam kraj poluvremena još nekoliko puta teško rješavala obrambene probleme s austrijskim napadačima. Tako je Balić u 43. minuti vršcima prstiju uspio odbiti snažan udarac Taumenta u korner.


Ivo Ergović preokrenuo utakmicu (Snimio: Dražen Patarčić)

Početak drugog dijela nije nudio mnogo razloga za optimizam, jer su Walner i Lagonikakis imali propustili dvije poklonjene prigode ispred Balića. No, drugi dio nastavka pripao je u potpunosti Osijeku, koji je stisnuo Rapid u njegov šesnaesterac i propustio tri - četiri kolosalne prigode za osiguravanje uvjerljivog vodstva. Osječka dominacija otpočela je u 65. minuti, Brkićevim pokušajem izdaleka. U 69. minuti Turković je nenadano izbio sam ispred Maiera, zaobišao i njega, no loptu je na putu prema praznim vratima u s crte korner odbio Schisswald. Tri minute kasnije Vuka i Beširević umalo su presjekli vraćanje lopte bečkom vrataru, što je otvorilo seriju promašaja Marijana Vuke.

Upravo je on propustio prigodu utakmice u 73. minuti, kad je dohvatio jednu loptu odbijenu od Bjelice, sam samcat pred Maierom na desetak metara od gola, ali njegov prizemni udarac nije uspio proći ispod gostujućeg vratara. Vuka je u središtu pozornosti bio i tri minute kasnije, kad je u pokušaju loba istrčalog vratara gostiju, pogodio vanjski dio mreže.

Video: Bjelica kažnjava sa 11 m

Ipak, zaslužena pobjeda stigla je u trećoj minuti sudačke nadoknade. U šesnaesterac gostiju stigao je Ivo Ergović, kojeg je mladi, 17 - godišnji Ivanshitz nepotrebno povukao za dres i srušio na travnjak.

Audio: Kohorta u elementu!

Bilo je to dovoljno za francuskog suca da pokaže na bijelu točku, a za najboljeg igrača na terenu Nenada Bjelicu da osigura gol prednosti Osijeku pred uzvrat u Beču za 14 dana.

Izjave nakon utakmice:

Stanko Mršić, trener Osijeka: "Zadovoljan sam rezultatom od 2:1, s obzirom da sam vidio da je Rapid dobra momčad. Mi smo prvo poluvrijeme, praktički, igrali na njihovoj polovici, i normalno je da u takvoj jednoj igri vrebaju opasnosti za kontru što su oni, na kraju krajeva, i iskoristili, doduše, više našom greškom. Bilo je vidljivo da smo cijelu utakmicu dominirali. Igrači su izdržali do kraja, i u 92. minuti je stigao zaslužen jedanaesterac kojeg je Bjelica realizirao. Ova pobjeda će nam puno značiti u uzvratnoj utakmici."

Nenad Bjelica, igrač Osijeka: "Ja sam upozoravao da Rapid nije bezazlena momčad. Danas je pokazao svu svoju snagu, oni igraju na kartu moći i snage, što se i pokazalo na današnjoj utakmici. Prvih pola sata ih se nije vidjelo, a kad su osjetili mogućnost, vidjeli pogreške naše obrane, to su i iskoristili. U drugom poluvremenu, uz navijače i malo sreće, došli smo do pobjede i rezultata kojeg smo i tražili. Htjeli smo ne primiti gol, ali eto, primili smo ga. No, mi vodimo, imamo pozitivan rezultat, i mislim da imamo i snage i volje da prođemo Beč."

Ernst Dokupil, trener Rapida: "Nismo počeli utakmicu onako agresivno kako smo trebali. Zapravo, prilagodili smo našu igru igri Osijeka. Zadovoljan sam rezultatom, jer smo dali bitan gol u gostima. Jedanaesterac u posljednjoj minuti nije postojao. Mislim da je rezultat povoljan, i da ćemo proći u treće kolo."

Bernard JURIŠIĆ, Dragan KOVAČ

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!