Nogomet

Hajduk - Zagreb: Pobjedom čestitali Torcidi

Bernard Jurišić • nedjelja, 29.10.2000.


Derbi susret 13. kola 1. HNL između Hajduka i Zagreba, danas je ipak bio događaj iz drugog plana.


50 baklji za 50 godina Torcide (Snimio: Baldo Leburić)

Svjetla reflektora već su nekoliko dana uperena prema tribinama, generacijama navijača koji već punih pola stoljeća vatreno bodre bijele dresove, na svim meridijanima kugle zemaljske. Danas je Torcida završila trodnevnu proslavu svog rođendana, točno prije 50 godina, 28. listopada 1950., splitski su navijači po prvi put organizirano pružili podršku svojoj momčadi, na utakmici protiv Crvene zvezde (2:1).

U dekor proslave uklopljena su i priznanja šestorici splitskih medaljonoša iz Sydneya. U ime odsutnog Nikolaja Pešalova, njegov trener Boško Čavka primio je poklone Hajduka i Torcide, te dres s brojem 325, koliko je kilograma teška bila Pešalovljeva zlatna medalja. Pet članova brončanog osmerca (Igor Boraska, Tihomir Franković, Nikša Skelin, Siniša Skelin i Tomislav Smoljanović) i trener Čulina dobili su na poklon Hajdukove dresove s otisnutim brojem “8+”. Prije prvog zvižduka, Torcida je priredila show, mimohod velikih zastava oko travnjaka, te bakljadu u kojoj se upalilo 50 “bengalki”. Lijepu gestu napravili su i igrači Zagreba, koji su prije početka utakmice grupno poklonili cvijeće Torcidašima na sjevernoj tribini.


Nagrađeni trofejni splitski olimpijci (Snimio: Baldo Leburić)

Slavlju Torcide su se od prve minute htjeli priključiti i domaći nogometaši, kojima je kao “uvjet” postavljeno samo jedno - pobjeda protiv Zagreba. Borbenost, želja i motiviranost zračila je iz svakog pokreta domaćih igrača, koji nisu pružili odličnu partiju, ali su zadovoljili borbenošću i zalaganjem, karakteristikama koje kod splitskih tribina najbolje prolaze.

A stvari su se na travnjaku počele razvijati idealno za Splićane. Već u 7. minuti Bilić je prebacio loptu s desne na lijevu vratnicu Zagrebova gola, gdje ju je “iz prve” dočekao Miladin i vratio pred gol liniju. Tamo je Bošnjak nadskočio sve Zagrebaše i doveo Hajduk u vodstvo. U 20. minuti, ponovno odlični Carević promiješao je obranu gostiju, prebacio loptu s lijeve na desnu nogu i gađao donji lijevi Tomićev kut, no i promašio ga za nekoliko centimetara. U 29. minuti Musa je opalio izdaleka sjajnim volejem, a lopta je fijuknula preko grede Tomićevih vratiju.

Nakon pogotka domaćih, loptu i igru su, barem prividno, preuzeli gosti, no nisu umjeli opasnije ugroziti Pletikosu. Baturina, Popović i Lovrek često su pokušavali individualnim akcijama doći što bliže Hajdukovim vratima, no obrambeni zid domaćih, kojima je dirigirao kapetan Ante Miše uspjevao je reagirati prije negoli bi gosti stigli pred završni udarac. Najbolju prigodu na utakmici imali su u 32. minuti, kada je nakon kombinacije Surać - Popović, Kruno Lovrek odjednom ostao sam pred Pletikosom, na lijevom ulazu u šesnaesterac. Snažan udarac u bliži kut završio je na vanjskom dijelu vratnice.


Sigurni Stipe Pletikosa “u mreži” (Snimio: Baldo Leburić)

Gjuzelov je nakon korenera u 38. minuti pucao pored Tomićevih vratiju, a neugodnu kontru Lovreka i udarac Popovića glavom sa pet metara, nemoćni Pletikosa je tek pogledom ispratio izvan lijeve vratnice u posljednjoj minuti prvog dijela.

Na otvaranju drugog dijela, Pirić je u slalomu prošao kroz obranu Hajduka, snažno pucao po zemlji, no Pletikosa je uspio zaustaviti loptu vršcima prstiju. Na nju je natrčao Lovrek, no splitski je vratar još jednom dokazao da je trenutno prva hrvatska “jedinica”. Minutu nakon toga, Torcida je priredila novu spektakularnu “bakljadu”, koja je dignula na noge čitav stadion, ali i uzrokovala prekid od 3 minute.

Nastavak je uglavnom bio sličan prvom dijelu. Zagrebaši su imali prividnu premoć, no bez konkretne realizacije, na drugoj strani agresivni domaćini uspjevali su razbijati gostujuće pokušaje već na sredini travnjaka. Dojam je kako su Hajdukovi igrači u današnjoj utakmici pretrčali koliko u nekoliko posljednjih utakmica na Poljudu zajedno.


Urnebesna proslava Torcide (Snimio: Baldo Leburić)

Nabačaj Carevića u 71. minuti i udarac Bošnjaka glavom završio je u naručju spremnog Tomića, a netom što je ušao, Zvonimir Deranja imao je prigodu zapečatiti pobjedu bijelih, no napravio je potez previše i obrana gostiju je uspjela blokirati njegov udarac. Na drugoj strani, revanširao se opasni Lovrek glavom, no Pletikosa je ponovno bio na visini zadatka. U 82. minuti, nakon kontre domaćih, Musin udarac Zagrebaši su blokirali, no lopta se odbila do Miladina, koji ju sa tridesetak metara šalje za malo preko grede. Potom je uslijedio furiozan završetak.

Igrala se 89. minuta kad je Bubalo pobjegao obrani Zagreba, no nije bio dovoljno brz da realizira prigodu. Minutu kasnije, Hajduk je postigao pogodak, nakon gužve u Tomićevu petercu, koji je poništen zbog zaleđa. Taj nepriznati pogodak kao da je više obezglavio Zagrebaše, koji su do kraja mogli primiti i nekoliko pogodaka. Najprije je Deranja sprintao sam prema Tomiću, no gostujući vratar uspio ga je nadmudriti i “potjerati” u stranu. Zagrebova obrana još je jednom “proplivala” na samom isteku sudačke nadoknade. Ovog puta je Musa krenuo sam i to još iz svoje polovice, ušao u šesnaesterac i bacio na pod vratara gostiju. Kad su svi očekivali realizaciju, Musa je nesebično prebacio loptu usamljenom Bubalu, kojem nije bilo teško zapečatiti pobjedu i staviti šlag na pobjedu kojom je Hajduk na najbolji način svojim najvjernijim navijačima čestitao 50. rođendan.


Mario Carević, Hajduk: ”Presretan sam, najvažnije je da smo vratili publiku na Poljud, da smo im vratili vjeru u nas. Čestitam Torcidi rođendan i hvala im za ovu nezaboravnu večer.”


Torcida je dala naznaku Hajdukovcima kakvo ih slavlje čeka ukoliko osvoje naslov... (Snimio: Baldo Leburić)

Ivan Bošnjak, Hajduk: ”Ovom smo se pobjedom vratili u borbu za vrh, puno će nam značiti u psihološkom smislu. Pokazali smo pravo hajdučko srce na travnjaku i rezultat je morao stići. Ovo što sam danas doživio je neopisivo, presretan sam što sam došao u Hajduk, jer ovakvo nešto ne može se nigdje više doživjeti.”

Darko Miladin, Hajduk: ”Strašno mi je drago što smo pobijedili Zagreb i dokazali im da smo bolji od njih, jer nas već duže vrijeme omalovažavaju preko novina. Kad ovako igramo i imamo iza sebe ovakvu Torcidu - nitko nam ništa ne može.”

Stipe Pletikosa, Hajduk: ”Uložili smo puno truda, trke i želje i zaslužili smo pobjedu. Prvi gol je presudio utakmicu, dao nam je šansu da mirnije igramo i pametnije postavimo igru. O Torcidi ne trebam govoriti, sve ste vidjeli sami. Znam da mi imamo svojih minusa, ali mislim da uz ovakvu Torcidu iza naših leđa, nitko u Hrvatskoj nam ne može ništa. Nije nikakvo preuveličavanje kad kažem da su oni uvelike zaslužni za ovu pobjedu, jer su svojim navijanjem izvukli i posljednji atom želje i snage iz svakoga od nas. Vidjeli ste kako su igrači ginuli čitavih 90 minuta, za svaku loptu.”

Branko Karačić, trener Zagreba: ”Hajduk je zasluženo pobijedio, iako me ne napušta dojam da smo mogli puno zadovoljniji otići kući, barem s bodom. Hajduk nas nije nadigrao, čak mislim da smo mi bili bolji u nekim dijelovima igre. Oni su preskakali igru, znali smo da će tako igrati i premda su zasluženo pobijedili, mislim da ovakvim pristupom ipak neće daleko dogurati. Bili su agresivniji od nas, velikim dijelom i zaslugom ove veličanstvene podrške s tribina i to im je dalo prednost koju su materijalizirali.”

Mate Baturina, Zagreb: ”Odigrali smo dobro, no Hajduk je bio agresivniji i zasluženo je pobijedio. Nismo uspjeli relizirati naše šanse.”

Mario Čižmek, Zagreb: ”Sjajan ambijent, volio bih svaki vikend igrati u ovakvom ugođaju. S ovakvom publikom Hajduk jednostavno nije mogao izgubiti, nosili su ih svih 90 minuta. Mi smo odigrali dobro, šteta što nismo zabili gol, Hajduk nas nije nadigrao, ali pobjedi se ne može prigovoriti.”

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!