Nogomet

Dinamo - Rijeka: Rutinom do tri boda

Davor Sajko • ponedjeljak, 30.10.2000.


Nakon što su u četvrtak propustili priliku protiv blijede Parme ostvariti aktivniji rezultat za uzvrat, vratili su se modri u domaće prvenstvo susretom protiv Rijeke. Na maksimirskim tribinama skupilo se tek 500-ak gledatelja i u komornoj atmosferi Dinamo je od samog početka krenuo po tri boda. Rijeka je ostala vjerna svojoj "igri bez igre" i orijentirala se isključivo na obranu te čekala svoju priliku iz protunapada.


Tafra u raskoraku, lopta u mreži (Snimio: Dražen Patarčić)

Pritisak modrih rezultirao je ranim vodstvom već u četvrtoj minuti. Korner s desne strane izveo je Mujčin, a u sredini Brajković je bio najviši, odbio loptu, ali samo do Sedloskog koji je lijepim poluvolejom loptu pospremio u gol. Nakon postignutog pogotka Dinamo nije stao već je nastavio s pritiskom. Nekoliko minuta nakon vodećeg pogotka Šokota je probio lijevu stranu, centrirao u sredinu za Balabana čiji udarac Skočibušić u posljednji trenutak skreće u korner. Rijeka je čekala svoju priliku nakon pogrešaka modrog veznog reda, međutim to je bilo izuzetno rijetko. Svoju prvu pravu priliku Rijeka je imala u 16. minuti. Odlično ubačenu loptu na drugu stativu Hasančić nije najbolje zahvatio i loptu je glavom poslao pokraj vratiju. U nastavku Dinamo je nastavio redati prilike pred Tafrinim vratima. U 19. minuti Šokota je pokušao iznenaditi Tafru udarcem iz daljine, međutim Tafra je loptu odbio u korner. Rijeka se zatvorila i Dinamo je teško dolazio do prave prilike za pogodaka. U jednom od takvih pokušaja Šokota je odlično uposlio zaboravljenog Balabana kojem nije bilo teško s desetak metara efektnim lobom savladati istrčalog Tafru.


Goce Sedloski i Mate Dragičević: borba za loptu (Snimio: Dražen Patarčić)

Na terenu se nakon drugog Dinamovog pogotka i dalje nije ništa promijenilo. Dinamo je napadao, a Rijeka se branila, kao da je u tom trenutku rezultat bio u korist Rijeke, a ne Dinama. Samo tri minute nakon Balabanovog pogotka, modri su došli do još jednog pogotka. Šabić je na desnoj strani uposlio Balabana koji je probivši desnu stranu centrirao, a u sredini je Mujčin odličnim udarcem po treći puta savladao Tafru. Niti treći pogodak nije trgnuo riječke igrače koji su i dalje odolijevali modrima napadima. U 34. minuti najistureniji riječki napadač, Hasančić, još se jednom našao u prilici za pogodak. S lijeve strane loptu je u sredinu ubacio Dragičević, a na Hasančićev volej Butina je odlično reagirao i otklonio opasnost za svoja vrata. Do kraja prvog dijela imali su modri još nekoliko prilika za povećanje vodstva, međutim nije bilo promjene.

Drugi dio započeo je iznenađujućom promjenom u igri Rijeke. Nakon što su u prvom dijelu bili samo statisti, u nastavku krenuli su Riječani puno čvršće i agilnije što je rezultiralo s nekoliko poluprilika koje je Dinamova obrana uspjela neutralizirati. Drpić na poziciji libera pružio je večeras odličnu partiju i nije bilo lako riječkim napadačima doći u priliku za pogodak. U 58. minuti Matulović je pokušao udarcem iz daljine iznenaditi Butinu, ali bezuspješno. U tim trenucima Rijeka je imala više loptu u nogama i pokušavala ozbiljnjije zaprijetiti Butini, međutim osim terenske nadmoći nije bilo opasnijih prilika za Rijeku. U 62. minuti Dinamo je bio opet u prilici da poveća svoje vodstvo. Šokota je još jednom odlično probio lijevu stranu, centrirao, a Balabanov udarac s nekoliko metara Tafra brani. Na drugoj strani Rijeka je u 74. minuti iskoristila uspavanost modre obrane i smanjila vodstvo na 3:1. U kaznenom prostoru lopte se dokopao Matulović i neobranjivim udarcem savladao Butinu. Pogodak je igračima Rijeke dao dodatnu snagu i u nekoliko slijedećih minuta pritisnuli su Dinamo na svoju polovicu, ali nakon što je trener domaćih uveo osvježenje u momčad pritisak Rijeke u potpunosti je nestao.

Marijan Vlak: Pobijedit ćemo Parmu

Osvrnuo se trener modrih i na uzvratni susret 2. kola Kupa UEFA: "I nakon ove utakmice uvjeren sam da možemo pobijediti Parmu. Rekao sam to i nakon prvog susreta protiv Parme i kažem to i sada. Da li će to biti pobjeda koja će nas odvesti u treće kolo neznam, ali sam siguran da ćemo slijedeći četvrtak pobijediti Parmu."

Najveće osvježenje Dinama bio je ulazak mladog Brazilca Oliveire koji je svojom požrtvovanom igrom unio živosti u igru, a i na tribine. Kako se bližio kraj susreta Dinamo je još u nekoliko navrata dolazio u priliku za pogodak. Mujčin je pokušao iz daljine u 77. minuti, a nešto kasnije Oliveira je na vrhu kaznenog prostora odlično primio loptu, izigrao svog čuvara, međutim loše je zahvatio loptu i lopta je završila pokraj gola. Minutu prije kraja regularnog dijela mladi Brazilaca još je jednom na noge digao ono malo gledatelja na maksimirskom stadionu. Probio se Oliveira po lijevoj strani, ušao u kazneni prostor i uposlio Bišćana kojem nije bilo teško poslati loptu pokraj nemoćnog Tafre u gol.

Nakon nekoliko loših igara Dinamo je u ovom susretu prikazao dopadljivu i prije svega efikasnu igru. Tri pogotka u gostujućoj mreži u prvom dijelu modri napadači već dugo nisu uspjeli ostvariti tako da prikazana igra pruža nadu za uzvratni susret 2. kola protiv Parme.

Izjave trenera

Boris Tičić, pomoćni trener Rijeke: " Sami ste vidjeli kako je Dinamo rutiniranom igrom došao do ove pobjede. Odlično prvo poluvrijeme Dinama, a u drugom dijelu smo uspijeli doći do daha i na trenutak parirati modrima. Do kraja utakmice je Dinamo pametnom igrom završio utakmicu."

Marijan Vlak, trener Dinama: "Odličan prvi dio u kojem smo u potpunosti nadigrali Rijeku, dok smo u drugom dijelu pali, ali rutiniranom igrom priveli smo utakmicu kraju."

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!