Košarka

Četiri Hrvata u 55. NBA "cirkusu"

Bojan Poturica • ponedjeljak, 30.10.2000.


Zadnji dan listopada je dan kada počinje još jedna sezona najatraktivnije i najpopularnije košarkaške lige na svijetu. NBA liga donijet će ljubiteljima košarke nova uzbuđenja te ponuditi još mnogo sati bdijenja pred TV ekranima. Imat ćemo priliku pratiti četiri Hrvata u dresovima NBA momčadi i to Tonija Kukoča (Philadelphia), Bruna Šundova i Žana Tabaka (Indiana), te Dalibora Bagarića (Chicago). Trebali smo pratiti i Arijana Komazeca (Vancouver), no on je neposredno pred početak sezone dobio "odriješene ruke" i vjerojatno će se vratiti u Europu. Što možemo očekivati u narednoj sezoni i tko je najveći favorit za krunu? Čitajte u nastavku...

HRT je osigurao financijska sredstva, pa ćemo ove godine NBA utakmice moći pratiti i na malim ekranima. Svakoga vikenda tokom regularnog dijela sezona, biti ćemo u prilici pogledati jednu utakmicu na programima Hrvatske televizije uz tjedni pregled u "NBA actionu". U paket je uključena i All Star utakmica.


Nezadrživi Shaq

29 momčadi, 4 divizije, 2 konferencije, jedan prsten. Ove će se godine kao i uvijek dosada voditi borba za prsten između 29 momčadi, a samo će jedna od njih stati na tron. Prošlogodišnji prvaci Los Angeles Lakersi kreću u novi pohod na još jedan prsten. Nakon što su prošle godine osvojili prvi naslov nakon 12 godina, Lakersi žele stvoriti novu dinastiju predvođenu Shaquille O Nealom i Kobe Bryantom, te legendarnim Philom Jacksonom. Trener koji je s Chicago Bullsima i Michaelom Jordanom osvojio šest naslova prvaka prošle je godine pokazao kako je njegova filozofija igre najbolja na cijelome svijetu, a ove godine Lakersi bi trebali igrati još bolje. Odlaskom Glena Ricea i dolaskom Issiah Ridera i Horace Granta, Lakersi su dobili na snazi pod obručem i u obrani. Grant je već igrao pod vodstvom Jacksona u doba kada su Bullsi osvajali svoje prve naslove. Issiah Rider je pak odličan igrač, ali veoma problematičan. Ipak, ako je Jackson znao smiriti Dennisa Rodmana, ovaj mu čovjek ne bi trebao predstavljati poseban problem. Lakersi su i ove godine veliki favoriti za naslov NBA prvaka.

Portland Trail Blazersi su se ponovno pojačali. Shawn Kemp i Dale Davis su velika pojačanja te će se za mjesta u postavi boriti protiv Arvidasa Sabonisa i Rasheeda Wallacea. Ipak, momčad je dosta stara, te osim Bonzija Wellsa nema igrača koji obećavaju. Scottie Pippen je proslavio rođendan sa još jednom svijećicom više na torti, a Damon Stoudamire je još uvijek visok 175 cm. Detlef Schempf je napustio Portland i profesionalnu košarku te se nakon 16 godina igranja u NBA ligi povukao i vratio u rodnu Njemačku. Portland će morati zaustaviti Shaquillea O Neala želi li do naslova, a taj zadatak ne može ispuniti niti jedan igrač u postavi Blazersa. Portland više ne smije ispustiti 15 koševa prednosti 10 minuta prije kraja susreta, te se mora naći čovjek odluke koji će dati prevagu Portlandu u zadnjim trenucima utakmice. Lakersi su prošle godine imali Kobe Bryanta, Portland nije imao nikoga. Blazersi su ipak, uz Lakerse najveći favoriti na osvajanje NBA prstena.

San Antonio predvođen Timom Duncanom i Davidom Robinsonom pokušati će priprijetiti najvećim favoritima, baš kao i Utah Jazz, Sacramento Kingsi, Phoenix Sunsi, Seattle SuperSonicsi, Dallas Mavericksi i Minnesota Timberwolvesi. Ostali nemaju previše izgleda. Utah je slabiji no prošlih sezona. Jeff Hornacek je otišao u mirovinu, a iz Salt Lake Citya je otišao Howard Eisley. Okosnica momčadi je još uvijek tu, ali Stockton i Malone zajedno imaju 75 godina. John Starks (34) se je pridodao popisu “staraca” te osigurao Jazzerima naslov najstarije momčadi NBA lige.


Patrick Ewing nakon puno sezona u New Yorku u novom dresu - Seattle Sonicsa

Sacramento Kingsi će morati bolje odigrati u regularnom dijelu sezone no što su to učinili prošle godine. Momčad ima dovoljno snage da bude među prvih pet na Zapadu. Ovo zadnje vrijedi i za Phoenix Sunse. Jason Kidd, Penny Hardaway, Tom Gugliotta i ostala škvadra bit će prava prijetnja svakom protiv koga budu igrali. Luca Longleya više nema (otišao u New York), ali u Phoenixu odnedavno stanuje jedan sjajan bek, Tony Delk. Seattle je dobio vrhunskog centra sa bolesnim koljenima. No i takav, Patrick Ewing je jedan od najopasnijih visokih igrača današnjice. Gary Payton je u pripremnom razdoblju najavio još jednu odličnu sezonu, a ostatak ekipe morat će pomoći ovome dvojcu ako se Sonicsi misle popeti stepenicu više no prošle godine. Minnesota je dovela Billupsa, a on će sa Kevinom Garnettom i Terrellom Brandonom činiti jednu od najopasnijih vanjskih linija u cijeloj ligi. Dallas se pak pojačao sa Howardom Eisleyem. Micheal Finley je daleko najveća zvijezda Mavericksa, a Dirk Nowitski iz dana u dan igra sve bolje. Mavsi su Cedrica Ceballosa poslali u Detroit, a od Pistonsa su za uzvrat dobili Christiana Leatnera.

Na Istoku će se za najbolja mjesta boriti Orlando, Indiana, Miami, Toronto, New York, Milwaukee, Philadelphia, New Jersey i Charlotte. Orlando Magic se je pojačao sa Tracyem McGradyem i Grantom Hillom, te bi uz trenersku palicu Doca Riversa ova momčad trebala biti jedna od najopasnijih u ligi.

Indiana Pacersi imaju novoga trenera. Nakon što je Larry Bird morao odustati radi problema sa srcem, posao je pripao proslavljenome igraču Detroita, Issiah Thomasu. Thomas je u pripremnom razdoblju pokazao kako će Indiana i ove godine biti jednako opasna. Mark Jacskon je otišao u Toronto, a njegovo mjesto na poziciji playa će prema najavama sa početka priprema preuzeti Jalen Rose. Dale Davis je novi član Portlanda, a Rik Smits je otišao u mirovinu. Ipak, od Blazersa su Pacersi dobili odličnoga mladoga centra, Jermaine O Neala, koji se navijačima predstavio kao veliko pojačanje. Trener Pacersa će priliku dati Jonathanu Benderu koji se pokazao kao nadolazeći mladi igrač, a Austin Croshere bi mogao igrati na krilnom centru od početka utakmice. Indiana se je riješila starih igrača, te će ove godine dati priliku mladima od kojih očekuje velike uspjehe već u ovoj godini. Žan Tabak i Bruno Šundov će čekati svoju priliku te se nadamo da će dobro iskoristiti ukazane minute.

New York Knicksi bi ove sezone mogli biti jači no prošle. Iako je Pat Ewing otišao u Seattle, Knicksi imaju Marcusa Cambya i Kurta Thomasa, dva igrača koja igraju odlično. Uz Allana Houstona, Latrella Sprewella i Charliea Warda, na vanjskim će pozicijama igrati i Glen Rice. Rice je u prve dvije predsezonske utakmice, odmah pokazao tko je. Knicksi ove godine mogu veoma daleko.

Miami Heat je u svoje redove doveo Eddiea Jonesa, Anthony Masona i Briana Granta, a izgubio je Jamala Mashburna i P.J. Browna (otišli u Charlotte). Uz Alonza Mourninga i Tima Hardawaya ova je momčad trebala biti najveći favorit Istoka. No, Alonzo Mourning je zadobio bolest bubrega, te neće igrati cijeli regularni dio sezone. No i bez ponajboljeg centra u ligi, ova momčad je veoma snažna.

Toronto je u svoje redove doveo trenera sa najviše pobjeda u povijesti NBA lige, Lennya Wilkensa. McGrady je otišao u Orlando, a kao zamjena je doveden Corliss Williamson. Vince Carter igra odlično, a košarkaško poznavanje Wilkensa pomoći će “Air Canadi” da postane još bolji.

Milwaukee u Samu Cassellu, Rayu Allen i Glenu Robinsonu vidi jednu od najjačih vanjskih linija u ligi. Odigra li ova linija malo koncentriranije no prošle sezone u ključnim trenucima, Bucksi bi mogli stići daleko. Iskustvo trenera George Karla bit će veoma važno, a morat će se naći i čovjek koji će izaći iz sjene ovoga trojca.

New Jersey Netsi su prvi birali na draftu te su odabrali Kenyon Martina. Martin je tokom priprema pokazao sam svoj talent, a za 2-3 godine mogao bi biti jedan od 5 najboljih centara u ligi. Uz Stephona Marburya, Keitha Van Horna i Kendall Gilla, Netsi računaju na plasman u playoff. Dovoljno su jaki i ako se ove godine ne plasiraju u doigravanje, momčad neće imati neki poseban izgovor.


Toni i ove sezone u utakmice kreće s klupe !?

Philadelphia 76ersi su ostali u istom sastavu kao i prošle godine. Larry Brown će ponovno pokušati dovesti svoje momke do polufinala Istoka što je i cilj kluba. Finale Istoka bilo bi odlična stvar. Toni Kukoč će i ove godine počinjati utakmice sa klupe. Toni se više ne nervira radi toga, te će pokušati učiniti sve da bi pomogao Sixersima na putu do njihova cilja. Phily je na draftu dobila Speedya Claxtona, uz Iversona najbržeg igrača današnjice. Claxton je velikoi pojačanje, no zbog ozljede bit će dosta dugo vremena udaljen od parketa.

Spomenimo još i Chicago Bullse. Mlada ekipa očekuje ove sezone 30-35 pobjeda. Bikovi imaju odlične mlade igrače, a ostane li kostur isti, kroz nekoliko godina ovo bi mogla biti jedna od najopasnijih momčadi lige. Jerry Krause želi sagraditi još jednu dinastiju i učinit će sve da u tome uspije.

I ove su godine najveći favoriti Lakersi i Portland, te ne ponovno očekuje finale prije finala. No iznenađenja su moguća, te se nadamo da će ova sezona biti puno zanimljivija od prethodne dvije. Prva utakmica koju ćemo izravvo pratiti na HRT-u je ona između Orlanda i Philadelphije. Prijenos počinje u 1.30 u noći sa petka na subotu. Ljubitelji najprofesionalnije lige na svijetu imat će priliku u prvom nastupu pogledati Tonija Kukoča, te tri velike zvijezde, Granta Hilla, Tracya McGradya i Allena Iversona.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Košarka
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!