Nogomet

HNS: Nogometna akademija je legalna institucija

Davor Drobina • srijeda, 08.11.2000.


Ado Kožul i Zorislav Srebić - čestitaju Osijeku (Snimio: Dražen Patarčić)

Još se nismo navikli da na pressicama HNS-a nema Ćire, ili bolje rečeno njegovih "pikantnih" izjava. Pa tako što se tiče standardnog susreta "sedme sile" i HNS-a srijedom više ništa neće biti kao prije, postalo je "dosadnije". Teško ćemo naći izjavu ili priču za naslovnu stranu, a stvari će se svoditi na ugodno jutarnje druženje uz kavicu i kroasan (koji u jutro jako dobro legne u prazni želudac).

Ipak moramo reći da je današnja atmosfera u prostorijama HNS-a bila vedrija i veselija, svakako da je tome razlog bio jučerašnji "bećarac" Osijeka usred Beča. Pa je u tom tonu i počela press konferencija: "Čestitke Osijeku na prolazu u slijedeći krug natjecanja. Ovim uspjehom Osijek je Hrvatskoj priskrbio šest vrijednih bodova (Uefina lista koeficijenata za nastup u euro kupovima) i želim im puno sreće pri ždrijebanju za slijedeći krug natjecanja", rekao je Zorislav Srebrić. Da bi sa veselije teme skrenuo na jednu tužnu: "Sa velikim žaljenjem moram reći da je preminuo Rudolf Sabljak, dopredsjednik rizničara HNS-a." Koliko je gospodin Sabljak bio čovjek "od nogometa" govori i jedan podatak, da je bio jedan od suosnivača (tadašnjeg) kupa velesajamskih gradova. Komemoracija će biti sutra (četvrtak), u 10:30 (Kaptol 27), a sprovod na Morogoju u 15:50.


Ante Marinac - zadovoljan suđenjem (Snimio: Dražen Patarčić)

Riječ je zatim preuzeo povjerenik lige Ante Martinac: "Prvenstvo teče u najboljem redu. Nije bilo pritužbi od strane klubova za niti jednu utakmicu proteklog kola." Pohvalno, što znači da su suci dobro odradili svoj posao. No, što je sa dugovima klubova? "Nekim klubovima prijete suspenzije, ali sutra je sastanak udruženja prvoligaša i ja se nadam da će se naći rješenje za ovaj problem."

O sutrašnjoj sjednici udruženja nešto više nam je rekao njegov tajnik, Josip Brezni: "Prva tema su dugovi klubova. Bilo bi lakše da su ti dugovi malo "raspoređeni" među klubovima, dok ovako imamo situaciju da najviše novaca potražuju Cibalia (od Dinama, Hajduka i Rijeke) i Osijek (od Hajduka). Voditi ćemo i razgovor o mogućnosti odigravanja 18. Kola u jesenskom dijelu sezone, odnosno 2. ili 3. prosinca."

Zatim je slijedio popis onih koji nemaju pravo nastupa slijedeće kolo zbog tri žuta kartona: Dabro (Cibalia), Brlenić (Čakovec), Šabić (Dinamo), Čalo, Nekret-Katić, Kablar (H.Dragovoljac), Tomas (Marsonia), Wais (Rijeka) i S.Bošnjak (S. Belupo), a tu su i vlasnici crvenih kartona iz proteklog kola: Andričević (Cibalia), Pilipović (Dinamo), Miše, Miladin (Hajduk) i Madunović (Varteks). Kako sva petorica nije dobila izravno crveni karton nego dva žuta, uslijedila je "uobičajna" kazna - jedna utakmica neigranja i svaki iz đžepa po 3.000 kuna. Najdužu "solo dionicu" je imao Pero Dujmović, direktor Nogometne Akademije, a povod njegovog dolaska na press konferenciju su članci koji su se pojavili u nekim novinama kako je sama Akademija, pa tako i njen rad nelegalan.

Svoje široko objašnjenje je započeto sa "FIFA je odredila nacionalnim savezima da preuzmu glavnu ulogu u školovanju stručnog kadra (trenera)", a nastavak se svodio na povijest nastanka Nogometne Akademije i njen glavni razlog (uzrog) osnivanja, ukratko rečeno akademija je u potpunosti legalna institucija.

Iznio je i par zanimljivosti vezanim uz školovanje na samoj akademiji, recimo školovanje protrenera (profesinalnog trenera) traje dvije godine, odnosno 4 semestra po 10 sati (tjedno op.a.) na što otpada 1,5 godina, a za ispite je ostavljen ostatak od 6 mjeseci. Za školovanje protrenera imaju pravo osobe koje su skupile minimum 150 nastupa za seniore. Napomeno je da su svi polaznici prve generacije za protrenera već angažirani kao treneri.

Završnu riječ (kao i uvijek) je imao Srebrić, napomenuvši da će se sjednica Izvršng odbora HNS-a održati 10.11. u hotelu "Sheraton" sa početkom u 11 sati, a jedna od tema će biti "verifikacija kriterija za imenovanje izbornika" što jednostavljenijim riječnikom znači određivanje uvjeta po kojim će se primati kandidature.

Iako nije u dnevnom redu IO-a razgovarat će se o aktualnom otkazu Alena Bokšića reprezentaciji, odnosno o mjerama koje treba poduzeti kako se takve stvari ne događaju. Podijeljeni su i materijali sa izvučenim kvalifikacijskim grupama nacionalnih selekcija U-17 i U-19 za Europsko prvenstvo 2001/2002 u Danskoj, odnosno Norveškoj. Pa tako će naša selekcija U-17 biti u grupi 6 sa vršnjacima iz Mađarske, Azerbejdžana i Albanije (samo prvi u grupi stječe pravo nastupa na EP), a selekcija U-19 u grupi 14 sa Austrijom, Republikom Irskom i Latvijom (pobjednici 14 grupa međusobno odigravaju još jedno kolo za nastup na EP, dakle pobjednik naše grupe igra sa pobjednikom grupe 13 u kojoj su Albanija, Nizozemska, Francuska i San Marino).

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!