Nogomet

Liga prvaka: Blamaža Juventusa, Hamburg u Kup Uefa

Marko Breljak • četvrtak, 09.11.2000.

Rezultati 6. kola Lige prvaka:
SKUPINA E
Hamburg – Deportivo 1:1
Panathinaikos – Juventus 3:1
POREDAK: Deportivo 10, Panathinaikos 8, Hamburg 6, Juventus 6.

SKUPINA F
Rosenborg – Bayern 1:1
Helsinborgs – Paris SG 1:1
POREDAK: Bayern 11, Paris SG 10, Rosenborg 7, Helsingborgs 5.

SKUPINA G
PSV – Anderlecht 2:3
Man UTD – Dinamo Kiev 1:0
POREDAK: Anderlecht 12, Manchester UTD 10, PSV 9, Dinamo 4.

SKUPINA H
Barcelona – Bešiktaš 5:0
Milan - Leeds 1:1
POREDAK: Milan 11, Leeds 9, Barcelona 8, Bešiktaš 4.

Utakmicama u srijedu završen je prvi dio Lige prvaka. Viđene su spektakularne utakmice, a u četvrtfinale neće niti Barcelona niti Juventus. Juventus je doživo novu blamažu, ponovo su njegovi igrači “zaradili” dva crvena kartona, tako da na kraju nisu izborili niti igranje Kup Uefa.

Skupina EDeportivo je bio siguran četvrtfinalist, a najteži posao očekivao je Juventus na gostovanju kod Panathinaikosa. Hamburg je vrlo rano poveo, što je značilo da Torinezi ne smiju kalkulirati, nego ići na pobjedu. Ipak Grci su iznenadili dobrom i požrtvovnom igrom te su vrlo spretno sprečavali sve napade stare dame, ugrožavajući vrata Van der Sara. Iz jednog takvog pokušaja domaćine je u vodstvo doveo, bivši igrač Juventusa, Paolo Sousa, precizno izvedenim slobodnim udarcem. Ipak, pogodak možda pomalo ide na dušu vratara, jer dojma smo da je mogao i bolje intervenirati. Juventus je izjednačio u 23. minuti kada je jednu visoku lotu prihvatio Kovačević. Ona se nekako odbila do Inzaghija koji je loptu samo sproveo u mrežu, 1:1. U drugom poluvremenu kreću Torinezi na sve ili ništa, a domaćini se ponovo dobro brane te kontrama pokušavaju doći do gola. U jednoj takvoj situaciji Liberopoulos se odlično snašao te izbio sam pred Van der Sara. No, tada na scenu stupa sudac Jol, koji je sraz grčkog napadača i vratara Juventusa okarakterizirao kao prekršaj, iako je bilo očito da se ovaj bacio prije nego je Van der Sar stigao do njega. Nizozemski reprezentativni vratar za navodni prekršaj zaradio je i drugi žuti karton, a sa bijele točke je siguran bio Basinas. Poljak Warzycha je u 66. povećao vodstvo, a sve je “riješio” Darko Kovačević crvenim kartonom u 68. minuti, nakon čega sa samo devet igrača Juventus nije mogao ništa promijeniti. Mogli su se jedino uzdati u Deportivo i njihovu pobjedu protiv Hamburga, što bi Juventusu donijeli treće mjesto i kakvu takvu satisfakciju, igranje u Kupu Uefa. Deportivo je uspio smanjiti, preko Makaaya, ali više od 1:1 nije išlo. Španjolski Deportivo je tako prvi u skupini, Panathinaikos drugi, HSV će u Kup Uefa, dok Juventusu preostaje da se koncentriraju na domaće prvenstvo u kojemu također ne blistaju. Loša vijest stiže iz Hamburga. Niko Kovač je igrao samo prvih 17 minuta, kada je teren napustio zbog ponovne ozljede. Uzrok tomu je, ipak prerano, uvrštavanje Kovača u početni sastav, a treba se nadati da Pagelsdorfov eksperiment neće dugo ostaviti ovog odličnog igrača van terena. Andrej Panadić odigrao je solidno svih 90 minuta. U Ateni su za Panathinaikos nastupila dvojica naših igrača. Danijel Šarić je dobro odigrao cijelu utakmicu, a Vlaović je ušao kao zamjena u 75. minuti. Igor Tudor, na sreću po njega, nije sudjelovao u blamaži Juventusa te je susret odgledao sa klupe.

Skupina H – Skupina o kojoj se najviše pričalo, prvenstveno zbog navodne novčane stimulacije Barcelone igračima Milana. Da se radi o našem prvenstvu nitko ne bi digao glas jer kod nas je to uobičajena pojava. Ovako se podigla velika prašina, a naročito ogorčeni bili su, i inače poznati po fair playu, Englezi. Njihovom Leedsu na San Siru trebao remi za prolaz u četvrtfinale. Počeli su “rossoneri” odlično, dominirajući nad sastavom Davida O’Learrya. Da je Milan veća momčad najbolje se vidjelo u 28. minuti kada je nakon ruke, u prirodnom položaju, Kellya dosuđen jednaesterac za Milaneze. Jedanaesterac je izveo Shevchenko, ali je pogodio samo stativu. Kazna za promašaj stigla je na izmaku poluvremena. Strijelac za, mladu momčad, Leedsa bio je, igrač obrane, Dominic Matteo, glavom nakon kornera. Zasluženo izjednačenje stiglo je na drugoj strani preko Brazilca Seginha u 68. minuti, koji je u pretrčao cijelu obranu Engleza i, ušavši u šesnaesterac, preciznim udarcem svladao Robinsona. Zvonimir Boban je ušao kao zamjena u 54. minuti, a njegovim ulaskom igra Milan je još više dobila na konkretnosti. S druge strane Marko Viduka je bio malo rezerviran te u 90 minuta nije uspio postići gol. No, nije niti morao jer se rezultat, na radosti Engleza, nije mijenjao do kraja utakmice. Na žalost igrača Barcelone koji su svoj dio posla odradili besprijekorno. Sa čak 5:0 su “isprašili” Bešiktaš. Očito da spominjani dolarski iznosi nisu pomogli protiv super – motiviranog Leedsa. Naravno, ako ih je uopće bilo.

Skupina G – Najdramatičnija skupina od sve četiri igrane u srijedu. Jer, čak je i posljednjem Dinamu pobjeda mnogo značila, siguran prolaz u Kup Uefa. Ipak, Manchester je prejak na Old Traffordu. To se vidjelo već u 18. minut kada je Sheringham doveo domaćine u vodstvo. Tako je i ostalo do kraja utakmice a s tim rezultatom Fergusonova momčad imala je osigurao četvrtfinale. Znatno uzbudljivije je bilo u Eindhovenu gdje su igrali PSV i Anderlecht. Sve do 44. minute vodili su gosti i to zahvaljujući golovima Crassona i Čeha Kollera. Prije odmora smanjio je Ramzi, a isti igrače je odmah na početku nastavka vratio utakmicu na početak, 2:2. Ogorčena borba vodila se do kraja, a remi nije odgovarao domaćem PSV-u koji bi u tom slučaju “izvisio” kako treći ispred Manchestera i Anderlechta. Pritisak nije urodio plodom, a na drugoj strani, Youla je u sudačkoj nadoknadi osigurao pogotkom Anderlechtu četvrtfinale i, pomalo iznenađujuće, prvom mjesto na ljestvici skupine G.

Skupina F – Već ranije znalo se da su Bayern i Paris na prva dva mjesta. O trećem mjestu i sudioniku Kupa Uefa morali su odlučiti Rosenborg i Helsinborgs. Počelo je loše za švedski Helsinborgs, Anelka je doveo Parižane u vodstvo. Za utjehu im je bilo vodstvo Bayerna u Norveškoj te je Helsinborgsu trebala samo pobjeda za treće mjesto. Uspjeli su izjednačiti no izjednačili su i igrači Rosenborga. Do kraja je ostalo 1:1 na obje utakmice pa će tako u sljedeći krug, prema očekivanju, Bayern i Paris, a treći je, također očekivano, Rosenborg. Rosenborgu za utjehu ostaje činjenica da su igrali Ligu prvaka. Klupska blagajna sigurno se napunila, a mogu se i pohvaliti da su, u pretkolu, izbacili i jednog velikog Intera.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!