Ostali sportovi

"Hanžek" ušao u elitno društvo atletskih mitinga

HINA • ponedjeljak, 14.11.2005.

Zagrebački atletski grand prix miting, popularni Hanžekovićev memorijal, ušao je u odabrano društvo, među 24 mitinga koji tvore Svjetsku atletsku turneju (IAAF World Athletics Tour).

"Ovo je veliki uspjeh organizatora Hanžeka, koji je ostvaren nakon teške borbe u kojoj su bila 34 mitinga, a samo njih 24 ušla su u odabrano društvo. Zahvaljujući dobrom lobiranju i pomoći grada Zagreba uspjeli smo se naći u elitnom društvu među 24 mitinga Svjetske atletske turneje", izjavio je danas za Hinu direktor zagrebačkog Grand Prix mitinga Dražen Kroupa.

Naime, Svjetska atletska federacija (IAAF) je na svom zasjedanju u Moskvi, koje je održano proteklog vikenda, odredila novu jakosnu podjelu atletskih mitinga za 2006. godinu. U najjačoj skupini nalaze se 24 IAAF mitinga Svjetska atletske turneje, a svi ostali mitinzi, njih 28, spadaju u kategoriju kontinentalnih natjecanja.

Dosad su pod nadležnošću IAAF-a, odnosno u najjačoj jakosnoj skupini, bila 34 mitinga (mitinzi Zlatne lige, Super Grand Prix mitinzi, Grand Prix mitinzi i Grand Prix II mitinzi). Novom jakosnom podjelom 10 mitinga premješteno je u niži rang, odnosno u kategoriju kontinentalnih natjecanja.

U Svjetsku atletsku turneju spada 6 mitinga Zlatne lige, 6 Super Grand Prix mitinga i 12 Grand Prix mitinga. "Hanžek" je u kategoriji Grand Prix mitinga. U Moskvi su određeni i datumi održavanja mitinga Svjetske atletska turneje, osim za zagrebački miting. IAAF predlaže da "Hanžek" bude u terminu između 1. i 15. kolovoza 2006., a to ne odgovara organizatorima zagrebačkog mitinga.

"U razdoblju između 1. i 15. kolovoza ljudi su na godišnjem odmoru, i tada je Zagreb poluprazan. Zbog toga nam taj termin nije prihvatljiv. Naša je želja 1. rujna i nadam se da ćemo dobiti taj termin", kazao je Kroupa, dodavši kako će nagradni fond zagrebačkog mitinga biti 300.000 dolara. Organizacija zagrebačkog mitinga koštat će otprilike isto kao i ove godine, odnosno oko 4,2 milijuna kuna, a najveći financijski doprinos dat će Grad Zagreb, koji je 2005. uložio 2,2 milijuna kuna.

Mjesto održavanja zagrebačkog mitinga ostaje isto, stadion Mladosti uz Savu. Kroupa je kazao kako zasad nisu predviđena veća ulaganja u stadion Mladosti. Nabavit će se, tek, nova oprema za mjerenje rezultata. Menadžer "Hanžeka" ostaje Harald Edletzberger, budući da se suradnja s njim proteklih godina pokazala izuzetno uspješnom.

Zagrebački atletski miting sljedeće godine slavi 56. obljetnicu postojanja, a međunarodni karakter ima od 1958. Na kalendar Svjetske atletske federacije prvi je puta došao 2000. godine, kao IAAF Grand Prix II miting, a od 2003. ima status IAAF Grand Prix mitinga. Tijekom svoje povijesti ugostio je najveće zvijezde atletskog sporta. U Zagrebu su se natjecali Alberto Juantorena, Reinaldo Nehemiah, Jan Železny, Noureddine Morceli, Javier Sotomayor, Colin Jackson, Merlene Ottey i brojni drugi svjetski rekorderi, te olimpijski i svjetski prvaci.

Svjetska atletska turneja počinje 9. ožujka Grand Prix mitingom u Melbourneu, a završava 3. rujna mitingom Zlatne lige u Berlinu. Atletičari i atletičarke će na mitinzima skupljati bodove, a osam najboljih u svakoj disciplini nastupit će u svjetskom finalu koje će se održati 9. i 10. rujna 2006. u Stuttgartu. Nagradni fondovi mitinga Svjetske atletske turneje kretat će se između 300.000 i 500.000 dolara.

Što se tiče Zlatne lige, taj status i dalje imaju mitinzi u Oslu, Parizu, Rimu, Zuerichu, Bruxellesu i Berlinu. No, razmatra se povećanje tzv. "jackpota" za pobjednike Zlatne lige. Dosad su pobjednici Zlatne lige dijelili milijun dolara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!