Rukomet

Rusija i Rumunjska maksimalno, Slovenija i Austrija idu kući

Petar Plevnik • nedjelja, 11.12.2005.

Subotnjim utakmicama po grupama završena je prva faza natjecanja na Svjetskom prvenstvu. Najveće senzacija dana su porazi Slovenije od Angole i Austrije od Brazile koji ih eliminiraju iz daljnjeg natjecanja...

Grupa A

U hrvatskoj grupi, stvari su bile jasne i prije današnjih utakmica. Kao prvoplasirana, sa četiri prenešena boda u drugi krug natjecanja ide domaćin, reprezentacija Rusije. Ruskinje su se danas predvođene Polenovom sa osam pogodaka, lako obračunale s Japanom pobjedivši 34:24, za 100% učinak nakon prvog dijela natjecanja.

Vezane vijesti

Nizozemke su pobjedom nad Kineskinjama potvrdile svoje drugo mjesto. U pobjedi od 30:27 najviše su doprinjele Hilster sa sedam i van der Wissel sa šest golova. Najbolja Kineskina bila je Li Wei Wei sa 10 golova.

1.Rusija 10
2.Nizozemska 8
3.Hrvatska 6
--------------
4.Kina 4
5.Japan 2
6.Urugvaj 0

Grupa B

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon odličnog otvaranja prvenstva i pobjede protiv Južne Koreje, Slovenke su danas doživjele pravi šok. U utakmici zadnjeg kola protiv Angole, u kojoj je Sloveniji bio dovoljan i bod za prolaz, Slovenke su poražene 27:28 i opraštaju se od Svjetskog prvenstva. Prvo poluvrijeme proteklo je u igri gol za gol pa se na odmor odlazi sa 12:12. U prvih devet minuta drugog dijela Angola pravi seriju od 6:1 i u 39. minuti ima vodstvo 18:13. Slovenke se polako približavaju i do zadnjeg izjednačenja dolaze u 56. minuti, kada je na semaforu stajalo 25:25. U zadnje četiri minute Angola ipak dolazi do konačnih 28:27. U redovima Angole najraspoloženija bila je Fernandes sa šest, dok kod Slovenije ponovno najbolja Derepasko sa sedam golova.

Poraz Slovenki iskoristila je Koreja koja je već unaprijed upisala bodove protiv Australije, pobjedivši 44:14 i kao treća reprezentacija u grupi prolazi dalje.

U izravnom dvoboju dviju kandidata za prvo mjesto u grupi, Mađarska je svladala Norvešku sa 20:18 i tako prenosi četiri boda u drugu fazu natjecanja. Iako su prvo poluvrijeme Norvežanke riješile u svoju korist 9:6 te početkom drugog dijela odlaze na 11:6, Mađarice se serijom 5:0 vraćaju na 11:11. Nakon toga, Norvežanke još jednom uspijevaju otići na 17:14 da bi Mađarice ponovnom serijom od 5:0 došle do 19:17 te konačnih 20:18. Kod Mađarica najbolje Gorbicz sa sedam i Toth sa šest dok kod Norvežanki najviše Johansen, četiri.

1.Mađarska 9
2.Norveška 6
3.J.Koreja 6
-------------
4.Slovenija 5
5.Angola 4
6.Australija 0

Grupa C

Dankinje su pobjedom protiv Poljske potvrdile prvo mjesto u skupini. U susretu u kojem pobjednik u nijednom trenutku nije dolazio u pitanje, sjajnu utakmicu odigrala je Louise Mortensen sa sedam golova uz 100% realizaciju.

Njemice su lako pobjedile Obalu Bjelokosti, 40:24, za drugo mjesto u skupini. Najbolje Njemice Neukamp i Althaus sa sedam golova a kod afrikanki Mambo i Dosso po pet golova.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U još jednoj senzaciji, Brazil je u izravnom dvoboju za prolazak u daljnji krug svladao Austriju izbacivši je iz daljneg natjecanja. Prvi dio Austrijanke su riješile u svoju korist sa 16:13 i ništa nija nagovještalo senzaciju. Međutim u drugom dijelu potpuno drugačija slika i Brazilke dolaze do konačnih 32:29. Gotovo nevjerojatan podatak da su od 29 golova Austrijanki, čak 25 zajedno postigle Logvin i Rotis Nagy. Kod Brazilki najbolje Do Nascimento sa devet i Mesquita sa sedam.

1.Danska 8
2.Njemačka 8
3.Brazil 6
--------------
4.Austrija 6
5.Poljska 2
6.Obala Bjelokosti 0

Grupa D

Uoči posljednjeg kola natjecanja po grupama, u grupi D jedino je Rumunjska osigurala prolaz dalje. Rumunjskoj su se danas pridružile i Ukrajina i Francuske. U današnjem međusobnom susretu ovih dviju reprezentacija, slavile su Ukrajinke. Prvo poluvrijeme završilo je 14:14 da bi u drugom dijelu Ukrajinke predvođene sjajnom Olenom Reznir sa 11 golova došle do konačnih 32:27.

Unatoč porazu Francuska ide dalje zahvaljujući Rumunjkama, koje su maksimalno ozbiljno shvatile današnju utakmicu s još jednim kandidatom za prolaz, Makedonijom, ostvarivši tako i petu pobjedu u pet utakmica. Rumunjske su pitanje pobjednika riješile već u prvom poluvremenu, riješivši ga 18:8 u svoju korist. Kod Rumunjki najbolje Varzaru sa sedam i Bradeanu sa šest dok kod Makedonije Portjanko i Bujanova po šest.

U susretu za prestiž, Argentina je u neizvjesnom susretu svladala Kamerun sa 21-20 i s pobjedom se oprašta od Svjetskog prvenstva.

1.Rumunjska 10
2.Ukrajina 7
3.Francuska 6
--------------
4.Makedonija 5
5.Argentina 2
6.Kamerun 0

Natjecanje na Svjetskom prvenstvu nastavlja se u ponedjeljak utakmicama drugog kruga. U drugom krugu reprezentacije su podijeljene u dvije grupe u kojima im se prenose bodovi osvojeni u susretima s ekipama koje su prošle prvi krug natjecanja. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine idu u polufinale.

Grupa I
1. Mađarska 4 boda
2. Rusija 4
3. Nizozemska 2
4. J.Koreja 2
5. Hrvatska 0
6. Norveška 0

Grupa II
1. Danska 4
2. Rumunjska 4
3. Njemačka 2
4. Ukrajina 2
5. Francuska 0
6. Brazil 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Rukomet

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!