Rukomet

Poznate sve polufinalistkinje

Petar Plevnik • utorak, 13.12.2005.

Kolo prije kraja drugog dijela natjecanja poznati su svi polufinasti Svjetskog prvenstva. U borbu za medalje idu Mađarska, Rusija, Rumunjska i Danska. Jedina nepoznanica je koje će od ovih reprezentacija međusobno igrati u polufinalu...

Grupa I

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Mađarska je današnjom pobjedom nad Nizozemskom postala prva reprezenatcija koja je osigurala nastup u polufinalu. U dvoboju u kojem pobjednik u nijednom trenutku nije došao u pitanje, Mađarice su od samog početka nametnule svoju igru. Već u 5. minuti Mađarska ima vodstvo od 5:1 da bi u 16. bilo plus devet za Mađarsku, što je bila i najveća prednost na utakmici. Do kraja poluvremena Nizozemske uspijevaju smanjiti, pa se na poluvremene odlazi sa vodstvom Mađarske od 21:16.

Vezane vijesti

U drugom dijelu Nizozemke u dva navrata, u 33. i 42. minuti, uspijevaju doći na minus dva, međutim Mađarice ubacuju u višu brzinu i na kraju slave uvjerljivu pobjedu, 37:30. U redovima Mađarske najbolje Gorbicz i Mehlmann sa sedam, dok kod Nizozemske Mulder i van der Wissel po šest golova.

Ruskinje su pak pobjedom protiv Norveške samo potvrdile svoj prolazak u polufinale, budući da je jedina reprezentacija koja ih je mogla ugroziti, Nizozemska, prethodno poražena od Mađarske. Tako će Ruskinje u posljednjem susretu s Mađarskom izravno odlučivati o tome koja će od ove dvije reprezentacije ići u polufinale s prvog mjesta u grupi.

Što se tiče utakmice s Norveškom, Ruskinje su dugo lomile otpor tvrdih Skandinavki. Gotovo cijelo prvo poluvrijeme Norvežanke su imale vodstvo, najveće u 18. minuti, kada je rezultat glasio 9:5. U 27. minuti Ruskinje dolaze do 11:11 da bi golom Marennkove u posljednjoj minuti prvog dijela došle do svog prvog vodstva na utakmici te vodstvom od 12:11 odlaze na poluvrijeme. Prvih deset minuta drugog dijela obje ekipe se izmenjuju u vodstvu, da bi od 41. minute i posljednjeg izjednačanja na utakmici, igrale samo Ruskinje. Iz minute u minutu prednost Ruskinja se povećavala i na kraju Ruskinje zasluženo dolaze do nove pobjede, 26:21. Kod Rusije sve igračice koje su ulazile u igru upisale su se u listu strijelaca a najraspoloženija bila je Blisnova sa šest pogodaka. Kod Norveške, najraspoloženija Rokne sa šest pogodaka.

1.Mađarska 8 bodova.
2.Rusija 8
3.J.Koreja 4
4.Nizozemska 3
5.Norveška 1
6.Hrvatska 0.

Grupa II

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Dvoboj između Rumunjske i Njemačke bio je posljednja nada Njemicama, da u slučaju eventualne pobjede ostanu u igri za poluzavršnicu. Međutim, Rumunjke su u svojoj sedmoj utakmici na turniru ostvarile i sedmu pobjedu, svladavši Njemačku sa čak 11 golova razlike te još jednom najavivši svoju kandidaturu za jednu od medalja.

Njemice su donekle uspjevale pratiti ritam Rumunjki sve do 18. minute, kada je na semaforu stajalo 11:10 za Rumunjsku, da bi Rumunjke u pet minuta, serijom od 6:0 došle na 17:11. Nakon te serije Njemice se više nisu uspjele oporaviti. A da Njemice ne bi ni pomislile na preokret, Rumunjke na samom početku drugog dijela prave seriju 4:0 te u 37. minuti imaju vodstvo 24:14. Do kraja susreta Rumunjke rutinirano održavaju vodstvo da bi na kraju i povećale za konačnih 37:26. Prvo ime susreta bila je sjajna Valentina Ardean Nilsei sa 12 golova, uz sjajnih 80% šuta. Treba istaknuti i rumunjsku vratarku Luminitu Dinu, sa 20 obrana. S druge strane, kod Njemačke najbolje Jurack i Worz sa šest pogodaka.

Nakon što su izbacile Austriju iz prvog dijela natjecanja, Brazilke su se pobrinule za još jednu senzaciju, svladavši danas Ukrajinu. Prvo poluvrijeme proteklo je u gotovo stalnom minimalnom vodstvu Brazilki, koje u nekoliko navrata imaju plus dva. Ipak, u zadnje četiri minute Ukrajinke od 14:16, dolaze do vodstva od 17:16, s kojim rezultatom se i odlazi na poluvrijeme.

U drugom dijelu gledamo obrnutu situaciju od one iz prvog dijela. Ukrajina je bila u konstantnom vodstvu u razdoblju od 37. do 56. minute, a u 53. minuti Ukrajnike imaju i najveću prednost od plus tri. Međutim sada Brazilke u četiri minute, od 53. do 57., prave seriju 4:0 te dolaze do vodstva od 32:31. U dramatičnoj završnici Ukrajinke uspjevaju poravnati na 32:32, međutim spretne Brazilke pogotkom de Oliveire, dvije sekunde prije kraja dolaze do konačnih 33:32. Iako nije bila najbolji strijelac, junakinja večeri je svakako Allesandra Medeiros de Oliveria, ne samo zbog pobjedničkog gola, već i zbog sedam golova iz sedam pokušaja. Prvi strijelac susreta bila je Ukrajinka Olena Reznir sa 12 golova.

U posljednjem susretu grupe II, između Danske i Francuske, Dankinje su pobjedom osigurale nastup u polufinalu. Najvatrenije navijačice Francuske bile su zasigurno Nijemice, kojima je eventualni poraz ili remi Danske omogućavao da ostanu u igri za polufinale. U vrlo neizvjesnom prvom dijelu, ekipe su se stalno izmjenjivale u vodstvu a da pritom nijedna ekipa nije imala prednost veću od dva pogotka razlike. Na poluvrijeme se ipak odlazi minimalnim vodstvom Danske 11-10.

U drugi dio Dankinje ulaze puno odlučnije te u 47. minuti dolaze do najveće prednosti od plus četiri, 17:13. Do kraja susreta, demotivirane Francuskinje ne uspijevaju ugroziti prednost Danske i susret završava s konačnih 22:19 za Dansku. Najbolja Dankinja ponovno Fruelund sa šest pogodaka dok kod Francuske po četiri gola Kamto Njitam i Herbrecht.

1.Rumunjska 8 bodova<
2.Danska 7
3.Njemačka 4
4.Ukrajina 3
5.Brazil 2
6.Francuska 0.

Sutra je na rasporedu dan odmora.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Rukomet

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!