Rukomet

Ruskinje svjetske prvakinje

Branimir Korać • nedjelja, 18.12.2005.

Rusija je na svom terenu u St. Petersburgu uzela naslov svjetskih prvakinja. Višegodišnje pripreme upravo za ovo Svjetsko prvenstvo na njihovom tlu Jevgeniju Trefilovu i njegovim igračicama potpuno su se vratile i Rusija je odličnom igrom u finalu svladala Rumunjsku 28:23...

Posljednji neuspjesi Rusije na velikim natjecanjima nisu shvaćani tragično. Ruski rukometni savez poklonio je Jevgeniju Trefilovu povjerenje s krajnjim ciljem osvajanjem zlata na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2005. godine. U tom naumu su i uspjeli i do zlata se prošetali sjajnom igrom tijekom cijelog turnira.

U svim susretima Ruskinje su dominirale i slavile s upečatljivom prednošću. Tek je naša reprezentacija ozbiljnije zaprijetila i u susretu u skupini doživjela poraz od tek gola razlike. Sjećamo se, Nikica Pušić u posljednjoj sekundi imala je i šut za bod, ali njen udarac s krila nije završio u mreži.

U drugom dijelu natjecanja Ruskinje su još dodatno podigle igru i svladale bez ikakvih problema Južnu Koreju 32:27, Norvešku 26:22, Mađarsku 35:33 te u polufinalu Dansku 31:24.

I Rumunjke su do finala došle s maksimalnim učinkom. Pobjedama u skupini pridodale su i pobjede u drugom krugu protiv Brazila, Njemačke i Danske te u polufinalu protiv Mađarske. Posebno impresivna bila je pobjeda nad Njemicama u susretu u kojem nije izgledalo da igraju dvije reprezentacije koje su među 12 najboljih u svijetu.

Finale nije ispunilo očekivanja mnogih, ali samo što se tiče rezultatske neizvjesnosti. Igrački, utakmica je bila odlična, ali Rusija je apsolutno dominirala i potpuno zasluženo, vrlo lako slavila i došla do zlata.

Počelo je izjednačeno i tako se igralo sve do osme minute kada Polenova, Marenikova i Postnova s tri pogotka u nizu odvode Rusiju na 8:4. Neraspoložene Rumunjke postaju sve nervoznije i brzopleto pokušavaju uhvatiti razigranu Rusiju. U tome rade previše pogrešaka i Ruskinje bez problema održavaju prednost od četiri-pet golova.

Niti drugo poluvrijeme nije donijelo promjena na terenu. Mirnom igrom u napadu i čvrstom obranom Rusija stvara ogromne probleme Rumunjskoj koja deset minuta prije kraja zaostaje čak osam golova. Do kraja susreta uspijevaju taj zaostatak tek prepoloviti, ali ne i ozbiljnije zaprijetiti i uzbuniti Trefilova i Rusiju.

Najbolje kod Rusije bile su Ljudmila Postnova sa sedam golova, Elena Polenova koja je dodala pet, a odlične su bile i obje vratarke. Tatjana Alizar obranila je 11 lopti, a Maria Sidorova sedam. Kod Rumunjki Valentina Ardean Elisei sedam golova, Ramona Petruta Maier i Ionela Gilca po četiri gola. Luminita Dinu dodala je 12 obrana, a najveće razočaranje je najbolji rumunjski šuter Steluta Luca koja je iz osam pokušaja postigla tek dva gola. Podbacila je i Simona Gogirla koja je deset puta zapucala na gol, a tek tri puta zatresla mrežu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop tema

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!